Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (441)

remy 

všechny recenze uživatele

Bylo nás pět je určitě jeden z nejlepších českých seriálů, které jsem měl šanci vidět. Parádně zpracovaná tehdejší doba, výborné herecké výkony všech pěti hrdinů, a navíc velice vtipně a reálně natočené. Co se týče jednotlivých dílů, tak každý z nich má něco do sebe. Vždycky vás čeká nové dobrodružství. Pokaždé čekáte, co naše 5ti-členná parta zase vymyslí. Mě osobně nejvíc zaujal čtvrtý díl "Pokoj lidem dobré vůle". Vánoce jsou tu až dojemně zpracované. Jo, to je panečku něco! Takhle bych si přál, aby vypadal každý seriál, který se nebojí přesně ukázat, jak se tehdy žilo. Jsem moc rád, že něco takového pan Poláček vůbec vytvořil a režisér Smyczek následně dokonale zfilmoval..//90% ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Skvělý dětský seriál plný humoru a rad do života. Výborné herecké obsazení a dobrodružnost tomuto miniseriálu naprosto sedí. Velmi povedené zpracování knižní předlohy od Karla Poláčka. Pro mě to byly nezapomenutelné chvíle při sledování hlavních hrdinů a jejich příhod a celé je to podpořeno tím, že se odehrávají ve stejném okrese, ve kterém jsem prožil dětství, a navíc jsem se narodil ve stejném městě jako autor knihy. Škoda, že nebylo natočeno víc dílů. 95% ()

Reklama

zuza99 

všechny recenze uživatele

Oblíbené postavy: Maminka (D,V. Havlová), Petr Bajza, Eva Svobodová, Doktor (V. Vydra), pan učitel Neoblíbené postavy: Čeněk Jirsák, strejda a teta Vařekovi, pan Pivoda (J. Langmajer) Nejlepší díly: Pěkné vysvědčení a Pokoj lidem dobré vůle. A ano určitě se na Bylo nás pět budu dívat až to budou zase dávat :) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden nejlepších rodinných porevolučních seriálu bezpochyb. Podobně jako třeba "Přítelkyně z domu smutku". Jeden díl, lepší než druhý. Seriál je hlavně založen na perfektní původní předloze, dobré souhře všech herců, výborných dialogů, humorných scén a typicky poláčkovského vtipu. A hudba? Jak titulní, tak i doprovodná bez debat povedená a hlavně snadno zapamatovatelná. Jako kluk jsem si ji pískal den co den. Myslím si že by zde byl po právu i pan spisovatel Poláček více než spokojený. Všechny role ať už od té neposlednější až po tu nejhlavnější byly víceméně do mrtě perfektně ztvárněny. Ať už od bohatě rozmazleného ale vychytralého Otakárka Soumarů, nebo pedantsky založeného tatínka Petra Bajzy, starými zásady se řídícího, a o klukách ani nemluvě. Knihu jsem četl a určitě se vyrovná i tomuto seriálu. To jsem silně přesvědčen. Pěkná a více než zdařilá celorodinná pokoukaná a to téměř pro všechny generace, takříkajíc nikdy nestárnoucí. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výtečná seriálová adaptace, která fajnově udržuje tu krásnou familiérní a dětsky rozesmátou atmosféru knížky. Pravda, Smyczek nemohl dost dobře respektovat vypravěče Poláčkova románu, čili se jeho dílko více rozlézá a místy fabuluje i nad rámec knihy, ale přesto neztrácí na humoru a rošťáckém šarmu. Namísto dětsky otevřeného světa tvoří seriál poláčkovsky dospělácké město-komunitu se všemi morálními problémy a problémky, včetně jasného názvuku probíhající hospodářské krize. Za pochvalu stojí i hlavní dětští hrdinové, kteří tvoří spolu se zkušenými kozáky české kinematografie solidní ansámbl ospalého městečka, v němž řadí parta malých uličníků. Zindulka jako starej Fajst klasa, tak jsem si to nějak představoval. Škoda, že se v seriálu nakonec neobjevil František Filipovský, který Bylo nás pět tak nezapomenutelně přečetl a zvěčnil (je ale zachycen na fotce v Bajzovic "obýváku", zřejmě jako Petrův děda)... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Adam Novák (Péťa) trpí panickou hrůzou z výšek. V seriálu je však scéna, kdy lítá, a přestože byl kaskadéry bezpečně zajištěn, protrpěl si nejen přípravu, ale i natáčení samotného záběru. (sator)
  • Ačkoliv se 3. díl "Vypouštění draka" odehrává na podzim 1929, Bajzovy kamarádky v něm zpívají píseň "Cikánka", která vznikla až o dva roky později. (velkyvezir)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama