Reklama

Reklama

Černý jestřáb sestřelen

  • USA Black Hawk Down (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V roce 1993 zahajuje OSN v návaznosti na tamní občanskou válku vojenskou operaci v Somálsku. Místní diktátor Mohamed Farrah Aidid vyhlašuje jednotkám OSN válku a snaží se podrobit zbytek obyvatelstva tím, že blokuje dodávky potravin OSN. Plánem Spojenců je zajmout Aididovy klíčové muže Eldida a Qeybdiida při jejich schůzce v Mogadišu a tím se přiblížit jeho zadržení. Je tedy připravena mise, při které mají být tito dva muži vojáky zadrženi. Zásahu se mají účastnit jak zkušení vojáci, tak nováčci, které čeká jejich první mise. Když po zahájení začínají vrtulníky nalétávat nad cílový objekt, somálští radikálové se začnou mobilizovat a spustí kulometnou palbu. Poté, co jeden z vojínů z vrtulníku vypadne, začne krvavá přestřelka v ulicích města. Jeden z vrtulníků Black Hawk je sestřelen protipancéřovou střelou. Oba jeho piloti jsou mrtví a cílem velení OSN je svolat všechny jednotky u sestřeleného vrtulníku. Bitva v ulicích však probíhá několik hodin a vyžádá si i několik dalších obětí na straně jednotek OSN. Jeden z dalších vrtulníků CWO, pilotovaný Michaelem Durantem, je rovněž sestřelený protipancéřovou střelou. Durant je zajat místním obyvatelstvem, které jej chce využít jako rukojmí k vyjednávání... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 384)

Splasher 

všechny recenze uživatele

Ne ne, žádný sestřelení. Jestřábi doletí až do finále a Toews bude zase zvedat pohár !!! (Splasher posílá pozdravy do Detroitu). ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Akce, akce a zase jen akce tak si to u válečného filmu vypadat. Po celou stopáž mě hostila akce vysoké úrovně a herci svoje role ztvárnili identicky. ( 5.3.16/MAC ) ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Kdo ví, co o co přesně tam tenkrát v Somálsku vlastně šlo? Fakt by mě to zajímalo, protože pro nic za nic se ti vychrtlíci asi nerozhodli chcípat po stovkách. Tohle pozadí nám zůstává trochu skryté, i když v úvodních informacích nás chtěj přesvědčit o opaku. Celé mi to prostě přišlo dost jednostranné a to je asi největší chyba filmu. Ale co už, sestřelili nám jednoho černýho jestřába, tak sejmeme jednu tisíckovku černejch usmolenců. Každej zná vtipy o hladovejch Somálcích, ale tihle byli nadstandartně vyzbrojení a hlad měli hlavně po smrti americkejch gum. Jo, najde se tam i pár hluchejch míst, ale ty jsou vyrovnané těma místama vynikajícíma. A co se týče bojů a akce, tak ta je na sakra vysoké úrovni. Normálně si filmové hudby moc nevšímám, ale tady se Hans Zimmer asi napral afghánským konopím, mixnul tam africkou lidovou a stvořil fakt úžasnej soundtrack, kterej se do oblasti konfliktu hodí - a je poslouchatelnej i samostatně. Finální statistiky pro mě byly dost šokující a moc mi ty čísla nejdou do hlavy, ale americký voják je přece synonymum pro hrdinu a je v podstatě skoro nesmrtelnej. Jo, tomuhle filmu musím zatleskat a nejsem proti tomu, aby se točilo víc takhle kvalitních filmů, ale vzadu v hlavě mi hlodá takové to podezření, že tvůrci nadržovali těm svejm. ()

Columbus 

všechny recenze uživatele

Drsne, velmi drsne... krev strika, blato lita... neni cas na kecy.... sprav tu vysilacku kurva! Ratatatata.... huiiiii.... bzuuum...... ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Když se na ten film podíváte na počítači je dobrej. Když v televizi je pořád dobrej. Když půjdete do kina řeknete si že byl fakt hodně dobrej a když máte to štěstí že můžete sedět/ležet na svém oblíbeném gauči a sledovat ho díky domácímu kinu na DVD tak nebudete věřit vlastním očím ale hlavně uším. Tady už je na DVD pamatováno především a taky to pocítíte pokud srovnáte PC a domácí kino. Pokud samozřejmě nemáte doma tak dokonale vybavený počítač, že strčí každé domácí kino do kapsy.Zpátky k filmu.Nejdřív vám připadá že větší jatka jste v životě neviděli, ale ono to není zas tak hrozné. Je to děsivé jen než se dovíte kolik lidí(amerických vojáků) tam vlastně zemřelo. Pravda, škoda každého života, který byl ukončen násilím, ale ve filmu to vypadá opravdu hůř než to ve skutečnosti asi je. Výborně natočené akční scény, skvělý bojový duch a atmosféra, že ji nasáknete ani nevíte jak a budevás bolet celé tělo kdykoli někdo ve filmu dostane zásah. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Pokud touzite zazit na vlastni kuzi vojenske peklo bez jakychkoliv skrupuli a ovaru kolem; sahnete po Cernem jestrabovi. Jedna se o tu nejsugestivenjsi a nejsyrovejsi vypoved vojenske hruzy, kterou zazili vojaci v roce 93 v Somalsku. Po vzoru knizni predlohy od Marka Bowdena, kterou jsem doslova zhltal natocil Ridley Scott dokonale verne prevypraveni deju tocicich se kolem od pocatku nepovedene operace v Mogadishu. Scott ukazuje bez servitek nahled na "bezny" zivot vojaku, kteri byli one operace ucastni, at uz to jsou pripravy, na "nekolikaminutovy" vysadek, prestrelky v ulicich az po konecne bilancovani. Herci pusobi opravdu profesionalnim dojmem americkych vojaku a i to ma za nasledek onu autenticnost. Nekoukate se totiz na Hartnetta, McGregora, Banu, ale na Eversmanna, Grimesa a Hoota. Sledujete jejich snazeni a boj s obrovskou presilou somalskych vzbourencu. Je samozrejme diskutabilni zdali je spravne ukazovat dvou hodinove strileni do cernych obyvatel africkeho kontinentu, kteri uz tak jsou zbydaceni jako si to neumi nikdo z nas predstavit. Osobne si myslim ze o to se tu nikdo nesnazi. Co je cilem autora je ukazat bez jakykoliv pardonu onu drastickou realitu vojenskeho pekla, ktere nikdo z nas nechce zazit. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Videl som rozšírenú verziu. Technická stránka, ako je u Scotta zvykom, špičková. Veľmi slušivý vizuálny háv, plný rôznych filtrov, tak aby sa oči čo najviac nabažili. Testosterónová nálož, v ktorej absolútne nezavadíte o nežné pohlavie. Len drsná vojenčina a na záver trošku pátosu. A v tom je problém - vstrebávať toto púštne inferno po dobu takmer 150 minút je pomerne veľké sústo a smerom k záveru už som sa dosť miesil. Lebo na jednoduchú dejovú linku o parte vojakov, ktorí skysnú niekde v zaprášených uliciach Mogádiša po spackanej akcii je to hádam až priveľmi veľkorysá stopáž. Mohli dať radšej väčší priestor vykresleniu Somálčanov, ktorí tu pôsobia ako krvilačná a vraždiaca zberba. A ako vieme, realita nie je takto čierno-biela. Okrem toho nemám výhrad, herci sú všetci správne vojenskí a napriek medzinárodnému obsadeniu americkí machovia až za hrob. Producentom bol Bruckheimer, takže trošičku otravnejší pátos tam predsa len je a dá sa vycítiť aj ľahúčko náborový charakter. Nejakú veľkú filozofickú úvahu o zbytočnosti vojen tu nenájdeme. Amíci sa holt zase snažili niekde urobiť poriadok a odišli so stiahnutým chvostom. Je smutné, že za tieto pokusy platia životy mladí vojaci, ale rovnako je smutné, že v dôsledku takéhoto fiaska prišli o život možno až stovky somálskych civilistov. Na to by sa pri heroizácii americkej armády nemalo zabúdať. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Spolu s Ryanem nejlepší válečný film který jsem viděl. Dostanete se doprostřed bitevní vřavy, kde proti sobě stojí pár profesionálu proti tisícům obyčejných lidí. Je to válka při níž umírají i ti nejlepší a nejzkušenější bojovníci a nevíte odkud příjde další výstřel. Ukázka válečného šílenství a zároveň i hrdinství a patrionismu. Skvělý hudební podkres doplní prožitek tohoto projektu na maximum. ()

dan.pacino 

všechny recenze uživatele

Co tomu filmu dává jistou vyjímečnost? Hans Zimmer. Příběh, který vás uchvátí a vtrhne do děje. Cítíte se jako by jste tam byli. Perfektní hudba v nejlepším válečném filmu všech dob s prostě úžasným hereckým obsazením :) ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy a U.S. armáda, ve mě vzbouzejí alergickou reakci. Těžko si tedy vysvětlovat, jak je možné, že mne tento film zaujal. Asi to bude tou Afrikou, ta si vždy získá mé srdce. Motiv genocidy, která je v Africe toliko "oblíbená" a chtivosti Američanů být všude pány. Stojí to za to. 90% ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Ačkoli se to tak nemusí zdát, Black Hawk Down je ve skrze protiamerický. Sice opěvuje hrdinství a odhodlanost pěšáků, ovšem velení od generálů po Washingon je znázorněno jako banda všeznalých frajírků, kteří po počáteční aroganci zjišťují, že se z nich všichni jen tak neposerou. A to nebývá u filmů, kde figuruje Americká armáda zcela běžné. Není stoprocentně určeno, která strana je ta správná a i takto se musí ocenit jeden z nejakčnějších, nejefektnějších, nejlépe obsazených a ozvučených filmů všech dob. Mimo to rozhodně nejzábavnější, válečný snímek. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Jasný, super akce! Jenomže to mi u filmu nestačí. Válka je možná zachycena realisticky, ale já jsem se v těch obličejích a hodnostech a jménech za chvíli úplně ztrácela, můj chabý orientační smysl mi zabránil i pochopit příběh (kdo, s kým a kam jde a proč vlastně) a ve finále mě to tak zblblo, že jistě velmi dojemný konec ze mě nedostal nejen ani jedinou slzičku, ale ani žádnou jinou emoci. Na druhou stranu, celý tenhle zmatek zřejmě k válce patří a i k autentičnosti tohoto musím přihlédnout. Ve finále jsou to pro mě tři hvězdičky - sice silné, ale tři. 60% ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(8,5/10). Velice precizně natočený, válečný film. Plný syrovosti a potoků krve. Ověnčený hereckými esy a pod taktovkou mistra svého řemesla - Ridleyho Scotta. Hodně dlouho jsem tento film vyhlížel. Jedním z důvodů byl naprosto výborný soundtrack, který se vám dostal po prvním poslechu pod kůži. Hans Zimmer opět ukázal pro je právě on jeden z nejlepších skladatelů dnešní doby. Herecké výkony byly jako vždycky parádní, co mě osobně nejvíce vytrhlo z gauče byly herecké výkony Somálců, kteří si to neskutečně užívali. Tento film patří do válečných klasik a přiřadím ho k tomu nejlepšímu, co bylo natočeno. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Čistokrvná akčná záležitosť, odohrávajúca sa v okulahodiacom prostredí, bez hlbšieho príbehu ale s tempom ktoré výrazne nespomaľuje. Tento film by som si chcel niekedy pozrieť na veľkom plátne v kine. ()

Sokkk_y 

všechny recenze uživatele

Černý jestřáb je opravdu skvěle natočený válečný film se vším všudy. Skvělí herci, skvělé prostředí, skvělý námět a skvělá kamera se scénářem. Vše by nasvědčovalo tomu, že se jedná o skvělý filmek. Ale opak je pravdou. První hodina byla plná napětí akce a byla nadupaná adrenalinem. Ale když jsem se na to samé díval i druhou hodinu, připadal už mi tenhle výtvor poněkud nudný. Vždyť celé dvě hodiny neslyšíte nic jiného než střílení, řvaní vojáků a zase jen střílení. Můžete na začátku bojů klidně odejít si koupit pivo a o nic nepřijdete, protože když se vrátíte za půl hodiny, zjistíte, že zdravotníci se stále snaží vytáhnout poloviční mrtvoly ze zříceného vrtulníku. No a o tom je celý film... Jak jsem psal na začátku komentu, je to nadprůměrný realistický válečňák, ale mě prostě nudil. (plís Hal_Moore, neukamenuj mě...) ()

adams89 

všechny recenze uživatele

Režisér Ridley Scott mě o svých nesporných kvalitách přesvědčil už filmy jako jsou Vetřelec nebo Gladiátor. V případě tohoto válečného snímku jsem si nepřipouštěl nic jiného než to, že tímto filmem mezi diváky zase naplno zaboduje. Moje očekávání se jasně splnilo na maximum! Každého diváka hned na začátku jistě uspokojí fakt, že zde hrají taková esa jako Harnett, Bana, McGregor a spousta dalších známých herců - už to totiž zaručuje jistou celkovou kvalitu. Téměř celý film je vyplněn bravurně natočenými a profesionálně zpracovanými akčními scénami ze somálského Mogadiša. Skladatel Zimmer nikoho nenechal na pochybách a opět vyprodukoval vynikající soundtrack. Líbí se mi, že se Scott při natáčení přesně držel tehdejších událostí - projevila se spolupráce s válečnými veterány, kteří tu válku zažili na vlastní kůži. Ze všech těch výborných scén dominuje ta, kde se u sestřeleného vrtulníku brání hrstka amerických vojáků do posledních nábojů obrovské přesile... ta scéna se prostě musí líbit každému! Jediné moje výtky směřují k fanouškům Orlanda Blooma, připisují mu totiž tento film, jako by zde hrál hlavní roli a přitom se tu mihl jen krátkou chvíli. Dříve mi i vadila jeho přítomnost, ale když to vidím už po několikáté, už to tak strašné není. Byl bych jen sám proti sobě, kdybych své hodnocení dal jiné než maximální...90% ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

26.03.2018

Jste fanoušky děsivých příběhů, ze kterých doslova mrazí v zádech? Tak to si na konci března nenechte ujít premiéru nového seriálu The Terror, při jehož natáčení se nechal režisér Ridley Scott… (více)

Nadpřirozený jestřáb sestřelen

Nadpřirozený jestřáb sestřelen

08.07.2014

Zatímco stále čekáme, jestli se Sony povede natočit Krotitele duchů 3, produkční společnost Legendary chystá krapet nařvanější konkurenci. Ze stejného zázemí jako Muž z oceli, Pacific Rim nebo… (více)

Hra o trůny míří do Afriky

Hra o trůny míří do Afriky

29.06.2012

Loni tvůrci populárního fantasy seriálu HBO vyměnili Maltu za Chorvatsko (Dubrovník se proměnil v Královo přístaviště) a vizuál to výrazně obohatilo. Letos přidají další lokaci – putování Daenerys po… (více)

Reklama

Reklama