Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Další hodně povedený, ale bohužel trochu podceňovaný "ponorkový" film, kterému rozhodně nechybí pořádně stísněná ponorková atmosféra, stupňované napětí vyvolané hrozbou jaderné války a výborní herci v čele s Hackmanem a Washingtonem. Hans Zimmer už poněkolikáté dokazuje, že jeho úžasná hudba pozvedla na vyšší úrověň nejeden film. Nástrojově je to hodně podobné hudbě ze Skály, kterou "hudebně udělal" o rok později. Kdo má rád filmy s podobnou tématikou, určitě by si neměl nechat ujít tohle zdařilé dílko od Tonyho Scotta, u kterého jsem se ani chvíli nenudil. Za zmínku stojí ještě 3 nominace na Oscara. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Asi největší problém je, že je od začátku konfliktu jasné, jak jsou karty rozdané. Scott vlastně nedává šanci divákovi zapochybovat o tom, který z důstojníků má pravdu, což je škoda, protože předpokládaná nejistota měla být největší devízou filmu. Není to zrežírované špatně a pokud nepočítám poněkud úmornou první třetinu, bylo se pořád na co dívat, ale v konečném důsledku to nemělo ten správný efekt. 60% ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tento typ filmů je pro mě, jakožto hodnotitele, nejtěžší. Jde prostě o skvělou záležitost, co mě bavila. Nemám proti ní větších výhrad (pokud tedy vynechám to, že jsem té zápletce do detailu nevěřil) a možná si na ní i někdy vzpomenu. Ale jestliže chci další dny v klidu spát, nemohu dát filmu více jak tři, jelikož se prostě jedná o snímek, který se sice snaží o varování formou zábavy, s filmařského hlediska mu však nejde o nic, je to prostě takový ten akčňák, na který je radost koukat. Ale mně jde především o nápad, chcete-li, tak námět a tento bych vymyslel (asi jako většina z nás) bez mrknutí oka. Dost lidí zde vyzdvihuje hudbu. Já bych byl při tomto chválení opatrnější. Zimmer vykrádá očividně sám sebe ( i když možná až v budoucích filmech (při závěrečných titulkách jsem měl pocit, že si skladbu pro Skálu omylem prohodil do Krvavého přílivu)) , jeho melodie jsou někdy značně primitivní, proto se líbí širokému publiku a já, i přesto, že podrobně znám minimum jeho tvorby, jeho postupy (alespoň v akčních filmech) se mi líbily tak možná při první zkušenosti, teď je to už ale dost otravné. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Hmmmm...Tak tomuhle filmu dala cinema jen 40%? No myslím že takových 80% by bylo tak nějak akorát.Denzel Washington a Gene Hackman podávají velice slušné výkony, dále potěší například Viggo Mortensen.K tomu výborná hudba Hanse Zimmera a režie Tonyho Scotta , napětí a dobré ponorkové souboje ( no...moc jich teda není to ne ) a jak sem napsal solidních 80%.A tady ,je to pro mně 4,5*. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

V ranku ponorkových filmů se pravda nejedná o nic výjimečného, ale takový to spotřební řemeslo pro široký publikum Tony Scott uměl. Tady mohl profitovat z potencionálního střetu dvou silných charakterů, ale myslím si, že to napětí mezi Hackmanem a Washingtonem se dalo ještě víc vygradovat. Jeden je moc akční druhej zase moc opatrnej a zmatená posádka asi sama neví co si má myslet a tak vzpoura střídá vzpouru a do toho si budou muset dát ještě na férovku souboj s nepřátelskou ponorku. Jak říkám dalo se z toho vytěžit i víc, ale při příležitosti 94 narozenin Hackmana jsem si tenhle spektákl zopáknul a to původní přeci jenom asi trochu přísný hodnocení zaokrouhlím do toho pohodovýho nadprůměru. Takže tak časy se mění a i tenhle typ filmu si užiju víc než ty dnešní rádoby super blockbustery který celej svět oslavuje jenom já nechápu proč. Tohle je aspoň srozumitelná a neurážející typicky devadesátková záležitost.60% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (33)

  • Existuje ještě jedna válečná ponorka USS Alabama z období druhé světové války. Ta je však natrvalo zakotvena v docích Mobile Bay a slouží jako muzeum. (becki_tu)
  • Během scény, kdy je poručík Hunter zbaven služby, říká kapitán Ramsey : „Get Lt. Zimmer in here! (Přiveďte sem poručíka Zimmera!)“. Hans Zimmer totiž složil k filmu hudbu a jeho jméno bylo dopsáno do scénáře jako pocta za skvěle odvedenou práci. (becki_tu)
  • Říká se, že Tony Scott používal při některých scénách až čtyři kamery najednou. (becki_tu)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama