Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Na filmy z Vietnamu si opravdu potrpím a tenhle Stoneův film, ikdyž mě nedostal tak jako třeba Lovec jelenů, Apokalypsa nebo Full Metal Jacket, se mi líbil ještě víc než druhý Stoneův vietnamský epus Četa. Cruise zvládl svojí přeměnu z nadšeného naivního mladíčka v protiválečného demostranta skvěle, ikdyž nemůžu říct že bych pod těma fousama neviděl pořád toho Top Gaňáka, takže by byl film možná ještě silnější v hlavní roli s někým ne tak profláklým. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Toma Cruise nemám ráda, ale tady je ještě mladý a tak mi nevadil. Ale i přesto, že zahrál svou roli opravdu skvěle, tak mě ničím nedojal a vůbec sem s nim necítila. Děj byl zbytečně natahovaný a proto mě to místama nudilo. Ale myšlenka je dobrá, jen mi někdy přišlo, to nadávání a stěžování už otravný a jiný záběry zas tak psychopatický, že mi to lezlo na nervy. Ale za celkovej dojem budu ještě hodná. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ron Kovic ač se narodil 4. července je rozeným smolařem. Osud si s ním nepěkně zahrává a tak místo aby prožil lásku jde sloužit do Vietnamu. Z nadšeného bojovníka, který obhajuje vlastenectví a nutnost válčit za lidská práva kdekoli na světě se stává po těžkém zranění až fanatický odpůrce války. Ron Kovic neměl v životě potřebné štěstí. Oliver Stone se umí krásně šťourat v nepříjemných amerických tématech a tímto snímkem svou pověst jen potvrdil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $14miliónovTržby USA $70,001,698Tržby Celosvetovo $161,001,698 ║ Obsahovo na danej dĺžke mi to príde dosť prázdne, výpoveďou povrchné a celkovo to je uvlečené, kľudne to mohlo mať o 30minút menej a bolo by to určite účelovejšie. V štýle vyprávania Olivera Stone sa je niekedy fakt ťažko nájsť. /60%/ ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Je mi téměř jedno, jakého je Stone přesvědčení, ale o "své víře" přesvědčí jako filmař kohokoli. Kdyby takhle "přesvědčovat" uměl třeba Spielberg.... Nejsem Američan, abych tohle drama asi plně docenil, vroucně bych si přál nějakého režiséra, který se podobně "naveze" do našeho národního svědomí, byť ne nezaujatě. Ale shodou okolností jsem tenhle film viděl bezprostředně po posledních dvou epizodách "Band of Brothers" a ono "Why we Fight" se tak odráželo mnohem, mnohem silněji. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Slovo „fuck“ zazní ve filmu 289krát. (ČSFD)
  • Natáčelo se od 11. října 1988 do ledna 1989. Natáčelo se v Mexiku, na Filipínách a ve státech USA - Texas a Massachusetts. (Varan)
  • Když se Tom Cruise dostával do role tím způsobem, že byl v kolečkovém křesle, řekl mu Kovic, aby vyjel ven mezi lidi a pozoroval jejich pohledy. To jak s ním mluví, jak se jim chvěje hlas, způsob dívání se do očí. To vše mohl poté Cruise zužitkovat sám ve filmu. (Monco)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama