Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele DocBrown k tomuto seriálu (51)

Columbo (1971) 

Postava Columba je můj druhý nejoblíbenější detektiv, ačkoli se vše kolem něj mění, on je po desetiletí pořád stejný, ve stejném ošuntělém baloňáku, se stejným autem a stejnou manželkou. Co se týče seriálu samotného, ten má proměnlivou kvalitu. Jestiže zde hodnotím 4*, tak je to kvůli těm nejlepším epizodám, ne průměru. A pár epizod je vyloženě špatných. Ačkoli schéma dílů bývá často podobné (až na několik netradičních epizod, které jsou jak koření), nepadá seriál do stereotypu, protože se neustále mění prostředí, více či méně zajímavé. Problémem ale bývá často odhalení, kde Columbo sice odhalí způsob vraždy (ať už jakkoli překombinovaný) a vyvrátí alibi, ale nemá důkazy, které by u soudu mohli uspět. Občas to ještě Columbo zachrání tím, že mu vrah skočí na past a sám se přizná. Kvalita dílů často přímo souvisí s hlavním protihráčem. Mezi ty nejlepší patří Donald Pleasence, Leonard Nimoy a méně známý Dick Van Dyke a tradiční Patrick McGoohan. Poručíku, pracujete v přestrojení, to je chytré! ()

Prázdný rám (1971) (S01E04) 

"Framing" znamená kromě zarámování i něco jako vytvořit falešné obvinění (pěkný dvojsmysl) a to je přesně o co se tu vrah snaží. Jenže tentokrát je to taková nula, že by to došlo snad i Clancy Wiggumovi. Columbo si s ním hraje jak kočka s myší a právě to je na tomhle dílu to zábavné, zejména ty rukavice na závěr. ()

Její příležitost (1971) (S01E05) 

Tak krásná a taková mrcha, holt zrzci nejsou lidi. Columbovi to bylo hned jasné, že si se smrtí svého bratra hlavu moc neláme a je to "to nejlepší, co se jí mohlo stát". Trochu netradičně to začíná tak, že původní plán vrahovi nevyjde. Charakterní ale očarovaný (nedivím se) Leslie Nielsen ještě před svojí komediální kariérou. ()

Past (1972) (S01E06) 

Když už Colombo nemůže najít přímý důkaz, tak si musí pomoct takovou nefér pastí. Tahle se mu ale náramně povedla. ()

Vražda podle plánu (1972) (S01E07) 

Mírně podprůměrný díl, který oživuje jen Columbova návštěva úřadu. Vraha prozradil až jeho příliš velký risk. ()

Džungle ve skleníku (1972) (S02E02) 

Čtvrtá hvězda za (nejspíše svobodného) seržanta. ()

Rozhodující zápas (1972) (S02E03) 

Slabší díl, tentokrát z prostředí podivné hry, které říkají američani fotbal, ale není to fotbal. Columbo si celou dobu neví rady a záverečná pointa je možná zajímavá, ale jako důkaz k vražde naprosto nedostatečná. ()

S dýkou v mysli (1972) (S02E04) 

Na tomhle díle je samozřejmě to nejlepší Londýn a Anglie, je potřeba to vidět v originále a poslouchat úžasný britský akcent Bernarda Foxe (ostatně i Honor Blackman). Pro ten akcent si ho vybrali i do MASHe jako jednoho britského důstojníka, shodou okolností se tu mihne i nezapomenutelný obličej "Ugly Johna" z první série. Tohle je díl, který pro tu atmosféru (včetně hudbebního doprovodu) si pouštím na pozadí kdykoli je v TV. Nicméně scénář nic extra není a Columbo musí opět podvádět, aby se zločinec sám usvědčil, proto se Holmesovi nikdy nevyrovná. ()

Zločinný steh (1973) (S02E06) 

Kvůli zajímavému nápadu s rozpustnou nití a samozřejmě úžasnému Nimoyovi (asi nejlepší jeho role mimo všudypřítomného Spocka) jedna z nejlepších epizod. Columbo na Nimoyovu vraždu nemá důkazy, ale zatlačí ho do rohu tak, že musí prozradit svůj pokus o vraždu doktora Hidemanna. Docela bych rád viděl tu soudní dohru. ()

Nebezpečná hra (1973) (S02E07) 

Tohle je opravdu hodně podprůměrný díl. Celá zápletka je hodně přitažená za vlasy a k odhalení chybí přímý důkaz. Tři hvězdy jen kvůli bodrému Dudkovi, ačkoli na velmistra je opravdu nereálně starý. ()

Sladká, leč smrtící (1973) (S03E01) 

Spatny dil, spatna vrazedkyne. Jeji znamenko "krasy" je spise pro smich. Prestoze vrazdila v afektu, tak ma Columbo problem najit nejaky dukaz a vlasne ho ani nenajde. Opet musim rict : tohle by mu u soudu neproslo. Ale nejhorsi na tomhle dilu je, jak vyzni do ztracena ta druha vrazda. Asi si to tvurci zpetne uvedomili a pouzili tento zpusob vrazdy jeste jednou. ()

To je vražda, řeklo portské (1973) (S03E02) 

Díl který miluju i nesnáším zároveň. Donald Pleasance je ten nejlepší Columbův protivník (předčí i Nimoye), opravdový charakter, který staví dobré víno nad peníze. Navíc ve výborném Fišerově dabingu, který se takřka vyrovná originálu. Bohužel, o scénáři už se tolik chvály říct nedá. Lépe řečeno, je to jeden z nejděravějších dílů. Je absolutní nesmysl, aby teplota ve sklepě byla tak vysoká a výrazně převyšovala venkovní teplotu. Sklep není žádný skleník a ostatně kvůli nižší teplotě se sklepy stavily dávno před vynálezem klimatizace. A když už by tam taková teplota byla, tak by Ric zemřel spíše na dehydrataci, než na vydýchání vzduchu v tak velké místnosti. Každopádně by to na něm bylo vidět a rozhodně by to pak ve sklepě moc nevonělo. Stejně tak by musely být vidět stopy po poutech, kdo ví, co by tam tak fyzicky zdatný člověk po procitnutí dělal. Koukám na to dokola, vychutnávám si fantastického Pleasance a ignoruju děj. Přitom v žádném jiném filmu mě už tolik neoslovil. ()

Kandidát zločinu (1973) (S03E03) 

Politicke dily Columba byly vzdy mizerne. Presne jak pise Allan, zaporak je tu uplna nula. Protoze si vrah planuje prostrelit svoje sako (na nekom jinem), tak si jeste pred vrazdou objedna nove. To, ze vola ze sveho domu na policii mu k memu velkemu prekvapeni projde, ta blbost s petardou (kterou by museli hned najit) na konci uz nikoli. Dve hvezdy davam jen kvuli forkum u holice a krejciho. ()

Dvojexpozice (1973) (S03E04) 

Vliv podprahového vnímání byl tehdy značně přeceňován. ()

Dobrá pověst nadevše (1974) (S03E06) 

Nejenom odkaz na Zakázanou planetu, ale i budoucí Dunu (Imperátor José Ferrer, krom toho i To Be or Not To Be) a Star Trek: Charlie X (Robert Walker Jr.). Taky jsem chtel byt polda .... ale byl jsem moc chytry. ()

V nouzi poznáš přítele (1974) (S03E08) 

Columbo v nouzi pozná nového přítele - kriminálníka a závěrečné odhalení je opravdu neprůstřelné. ()

Obrácený negativ (1974) (S04E02) 

Kdysi byvaly doby, kdy autori dokazaly vymyslet poradny scenar, kdyz divak musel u televize premyslet, aby nevypadl z deje. Zatim jsem moc dilu nevidel, takze nemuzu srovnat, ale po tomhle paradnim dile jiste dalsi shlednu. Skvele zahrany vrah (i kdyz tu vrazdu jeho semetriky bych jeste pochopil) doplati na svoji deformaci povolanim. Poruciku, vy pracujete v prestrojeni ! 85% ()

Za úsvitu (1974) (S04E03) 

skoda, ze odhaleni pomoci flasky s mostem je hodne, ale opravdu hodne naivni ()

Vražda na videu (1975) (S04E05) 

Dost naivní až nesmyslné odhalení. Hlavní positivum dílu byla ta ventilace. ()

Vrah zavolá v deset (1975) (S04E06) 

Prumer, ale mne se to zaverecne odhaleni libilo, fakt sranda, i kdyz u soudu by to tezko stacilo. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama