Reklama

Reklama

Zákon a pořádek: Zločinné úmysly

(seriál)
  • Česko Právo a pořádek: Zločinné úmysly (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2001–2011), 140 h 13 min (Minutáž: 42–46 min)

Hrají:

Kathryn Erbe, Vincent D'Onofrio, Jamey Sheridan, Courtney B. Vance, Eric Bogosian, Tomas Arana, Chris Noth, Jeff Goldblum, Jay O. Sanders, Waleed Zuaiter (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(195)

Newyorské policejní oddělení se zabývá šetřením těch nejzávažnějších a nejsložitějších případů ve městě. Tým bezchybných vyšetřovatelů vede excentrický detektiv Robert Goren, jenž má neuvěřitelný dar odhalit s logikou sobě vlastní skryté okolnosti i toho nejzapeklitějšího případu. Při složitém řešení nejtěžších zločinů mu pomáhá detektiv Alexandra Eamesová a u soudu má hlavní slovo jejich kolega, státní zástupce Ron Carver. Originální náměty, sympatičtí detektivové a špetka ironie je nejlepším kořením tohoto výjimečného seriálového počinu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

sue2008 

všechny recenze uživatele

Další z řady detektivních seriálů, které stačí jednou shlédnout a člověk se k nim už nikdy nevrátí. Co mě na tomto seriálu upoutalo je minimum scén mimo hlavní děj, to znamená žádné VKV, prostě případ, vyřešit a titulky:) (update: škoda, že to nevydrželo i v pozdějších seriích) a taky fakt, že hlavní postava je trochu mimo současný trend, člověk občas uvažuje, jestli se má smát nebo ho radši nakopnout, akorát škoda, že jeho partnerka s ním nestačí držet krok, nebo spíš ji scénař k tomu nedává prostor, protože některé její hlášky mě dokážou odrovnat....Jinak v pozdějších seriích skvělý tah se střídaním ústřední dvojice, přidává na atraktivitě ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Geniálně jednoduché. Schéma: 1. Místo činu, uvedení do děje. 2. Získávání důkazů, nadhození teorie, popsaní toho jak to vlastně mohlo bejt. 3. Zdárné uzavření případu s nějakým tím profesním bonmotem na úplný závěr. Žádné zbytečné informace o tom, jak je práce policisty náročná pro rodinnou pohodu, že se hlavní postava zrovna rozvádí, nebo že potřebuje odpoledne vyzvednou děti ze školky. Divák dostane to nejnutnější a šmitec. Zmínit musím atmosféru, která je budována podprahovou zvukovou kulisou, jakási siréna o kolísavém tónu dodává scenériím tu správnou šťávu nejistoty a chladu. Vincent D´Onofrio, věčně roztěkaný, bizarně gestikulující vyšetřovatel, čachruje, poskakuje, dlouhými monology rdousí podezřelého a v tu správnou chvíli svou oběť pustí a nechá ji vydechnout přiznáním. Díky svému vzrůstu snad neustále nucen se ke svým zdrojům informací naklánět tím groteskním způsobem, typickým pro loutku učitele z klipů Pink Floyd. Nerad bych opomenul jeho kolegyni, ta mu dokonale sekunduje a občas se do toho taky slušně obuje a nějaká ženskost jde ihned stranou. Je ale zjevné s kým to vše stojí a padá. Jednoduše geniální. ()

Reklama

klima777 

všechny recenze uživatele

Od chvíle, kdy Notha vystřídal Goldblum, užívám si Zločinné úmysly poněkud více. Horší je, že v jedné scéně Jeffova parťačka praví cosi o jeho pletkách s mrtvými. A teď se v tom vyznejte: Zde se dotyčný jmenuje Nichols, ve Vizi zločinu Raines. Nebo má newyorská kriminálka problém obecnějšího rázu? Pak už mohou pomoci jedině noví Ghostbusters. A fakt, že je D'Onofrio jako herec nedoceněn je, myslím, jasný už dávno. Televizní tvorba obdobného typu však jeho talent příliš nerozvíjí. Law & Order je usedlý seriál, který neurazí a čas se při něm zabíjí bezbolestně. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Miluji americké padouchy. Oni jsou prostě tak skvělí. Takový český padouch zafláká místo činu svou DNA, svými prsty zanechá otisky na všem neodcizeném, nechá se při činu natočit průmyslovou kamerou a ještě ho při tom vidí tucet svědků, ale on zatlouká a zatlouká a zatlouká. Jeho americký kolega je však jiný frajer - tedy alespoň v tomto seriálu. Okamžitě se svědomitě sesype pod váhou pouhé logické konstrukce detektiva, přizná se i k tomu, co nikdy neudělal a ještě poskytne dostatek důkazů o své vině. Rozhodně netvrdím, že by mne to vyloženě nebavilo, ale ten stále stejný systém vyšetřování není natolik výživný, abych si na něm pravidelně pochutnával. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dick Wolf prostě umí. Pokud nejste zrovna nadšení z úžasných spektrografů, elektronových mikroskopů a pozitronových kanónů či kýho výra, budete si s poctivou detektivní prací hrdinů jeho seriálů dobře rozumět. V případě tohoto spin-offu od Wolfa, který skutečně umí péct léty prověřené a stále křupavé případy a také příběhy, našel v jistém ohledu cosi víc než čím mohl obdařit své ostatní "děti". Tím něčím, respektive někým, je Vincent D'Onofrio, jehož podání detektiva Roberta Gorena je něco úžasného. Nevěřil jsem tomu, ale skutečně je to tak. Jeho výraz dává některým dílům takovou tečku, že nejde nevidět i druhou stranu celé té věci sloužící především k zábavě diváka - život vyšetřovatele a to jak ho jeho práce leckdy krutě zasahuje. Je s podivem, že takový výkon zůstává při udělování různých "prestižních" cen nepovšimnut, možná je to přímo křivda panu herci. Kdy jsem viděl něco takového...ano, jistě, Prvotní Strach a Ed Norton. Tato dvě díla mají společnou i ne zrovna sympatickou hlavní hrdinku a tak vůbec to, že kromě famózního výkonu jednoho herce přinášejí přinejlepším nadprůměrný zážitek. Ke Zločinným Úmyslům zkrátka nemám žádný vztah, jen se klaním před Vincentem Gorenem, za kterého je čtvrtá hvězda, i když seriál jako celek vytrvale osciluje kolem 70%. Ale na druhou stranu, který detektivní seriál se takhle dá hodnotit i v deváté sezóně? BTW Chris Noth a Jeff Goldblum jsou sice kvalitní, ale na D'Onofria zkrátka nemají, ten se ve Zločinných Úmyslech opravdu našel. ()

Galerie (757)

Související novinky

Zemřel Peter Bogdanovich

Zemřel Peter Bogdanovich

06.01.2022

V prvních dnech nového roku přichází smutná zpráva pro celý svět filmu. Ve věku 82 let zemřel americký režisér, scenárista, herec, producent, filmový kritik, historik a v prvé řadě cinefil, Peter… (více)

Reklama

Reklama