Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární americký zpěvák a klavírista Ray Charles proslul jako geniální hudebník, který dokázal do svého revolučního hudebního stylu začlenit gospel, country, jazz i orchestrální melodie. Americký hudební časopis Rolling Stone zařadil Raye Charlese na druhé místo v žebříčku sta nejlepších zpěváků všech dob. Jeho životní příběh plný dramatických vzestupů a pádů zachytil ve filmu v roce 2004 režisér Taylor Hackford, jemuž se podařilo postihnout zpěvákovu komplikovanou osobnost. V hlavní roli jedinečného Raye Charlese se představil Jamie Foxx, který za svůj životní herecký výkon získal Zlatý glóbus i Oscara. Snímek přináší Charlesův celistvý portrét, který mapuje všechny významné momenty jeho hudební kariéry i osobního života. V dětství nejprve tragicky přišel o svého mladšího bratra a krátce na to úplně oslepl. Následně nalezl smysl svého života v hudbě, ale dlouho se musel vyrovnávat se svými vnitřními démony a mimo jiné propadl závislosti na heroinu. V 60. letech odmítal hrát před segregovaným publikem, čímž vydatně přispěl ke změně lidské kultury ve Spojených státech. V roce 1979 se dočkal veřejné omluvy od domovského státu Georgie a jeho verze písně Georgia on my Mind se stala oficiální státní hymnou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (429)

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Film je ucelenou mozaikou napříč životem na houpačce jednoho z velkých géniů současné historie. Stejně tak způsob natočení této barevné fresky tvoří spoustu výjimečných střípků s výrazem sympatií a úcty k famóznímu talentu kontroverzního hudebníka i jeho osobě těžce životem zkoušeného slepce, jehož trýznila tragická minulost, požírala hvězdná současnost žraločího šoubyznysu i složitosti doby, přičemž obojí "pádem až na samé dno" naštěstí zúročil v poklidnou jasnou budoucnost díky své silné vůli a zásluhou dvou osudových žen - přísné milující matky a moudré trpělivé manželky. Jamie Foxx samozřejmě podal excelentní výkon jako vždycky. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ne tak dobre jako Walk the line, ale presto velmi povedenej zivotopisnej snimek. Nejvetsi problem je v tom, ze ackoliv byl Ray urcite velka hvezda, jeho pribeh nejak zvlast originalni neni, vypracoval se z niceho, velka slava, drogy, krize, opet slava. Je sice fakt, ze to takle bylo, ale nemuzu si pomoct, takle to ma skoro kazda hvezda, jedinej rozdil je v tom, ze je Ray slepej. Takze zacatek a konec sou perfektni, ale cast, kdy jen jezdi po turne se dost opakuje a furt je to o tom samym, tolik turne sem rozhodne videt nemusel, nejaky vyhodit a dat film na dve hodiny, mohlo to bejt jeste lepsi. Dalsi duvod, proc je Walk the line lepsi, je hudba. Rayuv styl fakt naprosto vubec neposloucham a i kdyz tri, ctyri pisnicky byly fakt dobry, celkove mi na tom neprislo nic moc tak vyjimecnyho. Navic se u hrani Jamie Foxx neustale divne klepal, jako kdyby byl na tom heraku furt. Nicmene je mi jasny, ze to delal i pravej Ray. Foxx je tu naprosto uzasnej, oskara si fakt zaslouzil. Nevidet Walk the line, asi bych dal 5*, ale takle jen 4*. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Od tohoto biografického snímku jsem očekával hodně..ale nedočkal jsem se. Ehm..přesněji řečeno..dočkal jsem toho od něj mnohem víc! :) Tento film je jednoduše poklonou tomuto úchvatnému jazzmanovi. Poctou, kterou vysmekl tím nejlepším možným způsobem Jamie Foxx! Jeho výkon je úplně a naprosto uvěřitelný (asi jako Kilmerův Jim Morrison v The Doors:) a skvěle zahraný! Vzestupy a pády Rayovy kariéry jsou prošpikovány flashbacky z útlého věku, a postupem času se dozvídáme pravdu o něj a jeho rodině! "Dámy a pánové..Ray Charles Robinson!" :) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: James L. White .. Ray Charles Robinson byl výjimečný hudebník a prožil skutku zajímavý život. Podle něj vznikl neméně poutavý životopisný film. Mimo slavných a světlých období prožil Ray také spoustu temných životních období, ať už po smrti bratra, po ztrátě zraku či v zajetí heroinu. Taylor Hackford na režijní stoličce drží téma pevně v rukou a servíruje jednu zajímavou scénu za druhou. Vše podstatné ale stojí na geniálním hereckém výkonu a Jamie Foxx se jednoduše stal Rayem a předvedl strhující herecký koncert. Samotná hudba je pak kapitola sama pro sebe a jelikož tento žánr mi jde celkem do noty, tak musím jen a jen pochválit všechny ty hudební vystoupení, scény z nahrávacího studia i pobrnkávání na klavír jen tak v hotelovém pokoji.. 90%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ray Charles nemal to šťastie, že sa mohol na ženy pozerať, takže s nimi musel spávať. Ale čo by to bolo za umelca, keby nemal zložitú povahu. Scenár na rozdiel od mnohých životopisných snímok svojho hrdinu obzvlášť neheorizuje ani nekritizuje a tak si môže divák na základe videného myslieť o Rayovi čo len chce. Napríklad nejaký umelec si môže myslieť, že ťahanie gospelu do baru je gýč a majiteľ nahrávacej spoločnosti považovať odchod do konkurencie za prejav bezcharakternosti. Niekto si naopak bude po filme myslieť, že nad Charlesa niet. Sú herecké celebrity, ktoré využívajú svoju hviezdnosť získanú v nejakom škváre na ukázanie sa opäť v nejakom mainstreamovom filme, Foxx sa stal hviezdou vďaka úlohe komplikovaného Raya a mohlo to dopadnúť všelijak.....Ale dal do nej všetko a nielen Oscar, ale aj česť jeho výkonu. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (12)

  • Životopis slavného hudebníka natočil Taylor Hackford za 40 milionů amerických dolarů a už během prvních tří dnů promítání (29.–31. 10. 2004) si Jamie Foxx (Ray Charles) vyzpíval skvělých 20 milionů. Celkový výdělek se na severoamerickém kontinentu vyšplhal na 72 milionů. (imro)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. září 2004 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu (Ontario, Kanada). (griph)
  • Scénář byl Rayi Charlesovi před natáčením přeložen do Braillova písma, aby si ho mohl přečíst, ale úspěchu filmu se už nedožil. Zemřel totiž krátce po ukončení natáčení 10. června 2004. (imro)

Související novinky

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

26.04.2011

Slavný autor noirových kriminálek Donald Westlake napsal celkem 24 románů, v nichž vystupuje profesionální zločinec Parker (žádné křestní jméno). Je to jakýsi novodobý Robin Hood, který zásadně bere… (více)

Jamie Foxx ukousne soupeři ucho

Jamie Foxx ukousne soupeři ucho

10.10.2009

Vysvětlujete si to správně, Foxx si chce zahrát v připravovaném dramatu o šampiónovi v těžké váze Mikeu Tysonovi. Tvrdí, že je to možná nejzajímavější biografie široko-daleko, protože za mediálním… (více)

Pokrok za prachy z prodeje drog

Pokrok za prachy z prodeje drog

22.10.2008

Po Weirovi a Annaudovi, jejichž nové projekty jsme probírali v uplynulých dnech, je tady další tvůrce, jehož jméno nevidíme na plátnech kin až tak často, ale když už, tak to obvykle stojí zato.… (více)

Není Kravitz jako Hendrix

Není Kravitz jako Hendrix

01.04.2006

Se životopisnými snímky se poslední dobou roztrhl přímo obrův pytel. Kinohity Frida, Walk the Line, Capote, Ray a starší neméně úspěšné Doors, Elvis Presley nebo Great Balls of Fire! se prostě musely… (více)

Reklama

Reklama