Reklama

Reklama

Marie Terezie

(seriál)
  • Rakousko Maria Theresia (více)
Trailer 2
Česko / Rakousko / Maďarsko / Slovensko, (2017–2021), 8 h 35 min (Minutáž: 94–114 min)

Režie:

Robert Dornhelm

Hrají:

Táňa Pauhofová, Kateřina Coufalová, Aaron Friesz, Ursula Strauss, Martin Pechlát, Adam Vojtek, Rosaria Viola Mlčková, Kateřina Winterová, David Švehlík (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(5)

Recenze uživatele DrifterSoul k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2017) (S01) 

5* dávám málo. Teď ovšem ano. Navzdory některým negativům, které by se daly oběma dílům vytknout (např. značná "modernost" dialogů a zřejmé zjednodušování průběhu historie, plynoucí ale z ryze praktických i komerčních důvodů). Proč tak vysoké hodnocení? Protože to lahodilo oku (barvy, výprava, nádherné interiery/exteriéry točené převážně v historické Kroměříži). Protože herci do toho docela dobře šlapali (vč. sympatické M.L.S. z Burgtheateru i všech ostatních sošných dam). Protože hudební doprovod byl skvostný. Protože po velice dlouhé době je to konečně film, který se vymanil z infantilní domácí provinčnosti (asi díky tomu, že na něm participovali také partneři z A, SK a H). A hlavně také proto, že na rozdíl od úletů typu Jiráskových románů či Haškova Švejka jde konečně o snahu vidět naši společnou středoevropskou historii objektivněji a v docela pozitivních souvislostech (vždyť "Mary Rézi" byla přece i naše česká vladařka, že). ()

A Woman at War (2019) (S02) 

Budou to zítra přesně dva roky, kdy jsem zde popsal pocity vyvolané shlédnutím prvních dvou dílů. A dnes, po další části mini série (3/ČT1 + 4/ORF Archiv) mohu jen stručně opakovat: kostýmy, výprava, hudba skvostné; dialogy (sice brutálně moderní) jsou vtipné, inteligentní, a co se týče politických praktik, (bohužel) velice nadčasové. A hlavně, je to dílo, které se díky mezinárodní spolupráci vymanilo z infantilní domácí provinčnosti, zformované Jiráskem, Haškem a především minulým režimem. Celý ten "příběh" se všemi jeho peripetiemi (ač jistě marketingově poupravený) je i naší (středoevropskou) historií, protože MT byla i panovnicí českou. A docela se těším na díly 5 + 6, na nichž se už začíná údajně pracovat. ()

Série 3 (2021) (S03) 

Dobré zakončení celé pětidílné série, navíc zde okořeněné pohledem do zákulisí. Opět je možné jen chválit.  Snad až na ty těžce digitální Alpy a na fakt, že MT mohla být ztvárněna jedinou herečkou, podobně jako postava FŠL. Nejvíce ovšem oceňuji, že se filmaři snažili přiblížit opomíjený a často špiněný úsek naší vlastní české historie. Nepompézním, příjemným a docela pozitivním způsobem. Jak říkával můj pradědeček: "Nebylo jak za Rakouska". ()

Reklama

Reklama