Reklama

Reklama

Marie Terezie

(seriál)
  • Rakousko Maria Theresia (více)
Trailer 1
Česko / Rakousko / Maďarsko / Slovensko, (2017–2021), 8 h 35 min (Minutáž: 94–114 min)

Režie:

Robert Dornhelm

Hrají:

Táňa Pauhofová, Kateřina Coufalová, Aaron Friesz, Ursula Strauss, Martin Pechlát, Adam Vojtek, Rosaria Viola Mlčková, Kateřina Winterová, David Švehlík (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(5)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2017) (S01) 

Je dobře, že se na takovéto projetky spojí hned několik produkcí, aby mohla být výprava o to větší, a také herecké zastoupení se může vybírat hned z několika národnostní, a snáze najít vhodné typy. Je jasné, že na velké bitvy ve stylu Statečného srdce to v našich podmínkách to stále není, a armáda pochodující kolem Vídně čítá stovku vojáků... Ale kostýmně, interiérově i technicky se tomu nedá moc co vytíkat. Řekl bych, že doba vládnutí Marie Terezie a poté Josefa II je u nás trochu idealizovaná vlivem reforem, které přinesli, a stejně tak i jejich osoby, a tak je dobré si ukázat celé pozadí tehdejší doby. U herců škodí jen špatně zvolený i technicky provedený postsynchron. Kotka zde na ČSFD spousta lidí vyloženě nesnáší, ale tohle je zatím jeho nejlepší role. První díl, který ukazuje cestu Marie Terezie směrem k trůnu mi přišel lepší, jelikož se v něm více pracuje s charaktery, kdežto druhý už se zaměřuje více na samotné událostí okolo války o Rakouské dědictví, a možná až moc rychle tak přechází z módu Marie Terezie dcera na Marie Terezie panovnice. ()

A Woman at War (2019) (S02) 

U tohoto hodnocení je krásně vidět, jak rozhoduje počet hodnocení... První díl hodnotilo mnohem více lidí, a tak ti, kterým se první řada nelíbila, tak zde již nehodnotili, a díky tomu tu jsou už většinou lidé, kterým se série obecně líbí, a hodnocení je tak vyšší. Ačkoliv obecně panuje názor, že první dva díly jsou lepší, prostě paradox no :) Podle mého není mezi sériemi nějaký velký kvalitativní rozdíl. Tady se naopak posouváme dál co se nějakého syrového pojeti reality týče, máme tu pěkně divoké scény hanobení prostitutek, či honu na "čarodějnice" v podání církve. Zlepšil se také postsynchron, takže hlasy už tolik nevystupují z televize. Samotná Marie Terezie je tu ale dosti otravná a nesympatická, a její přerod do sebestředné machny spoustu diváků nepotěší. Stejně tak to, že mezi první a druhou řadou je zjevně jen pár let rozdílu, ale díky výměně hereček projde hlavní postava gigantickou vizuální změnou, ačkoliv vedle ní nikdo nezestárl ani o den... ()

Série 3 (2021) (S03) 

Třetí část životopisného cyklu, která měla tentokráte jen jeden díl. mi z těch tří přišla asi nejslabší, což ale neznamená, že by byla špatná. Řekl bych, že v rámci historických životopisů je tato koprodukce stále tou nejlepší, která u nás vznikla. Tvůrci podle mého od začátku počítali se dvěma díly, a pak v rámci úspor museli zúžit scénář na jeden díl, jelikož látky pro dva díly je tu opravdu dost, a stopáž tak neumožňuje tolik proniknout do jednotlivých dějových linek. Stejně tak výprava se musela uskromnit spíše jen na interiéry, a dočkáme se řešení hlavně interních vztahů, než globální politické situace s davovými scénámi. Vyzdvihnout lze hlavně bezchybné namaskování Kotka, který opravdu vypadá jak nemocný, životem unavený vladař, proměna opravdu neskutečná, a stejně tak i jeho nejlepší herecký výkon. Oproti tomu taková Pauhofová od prvního dílu nezestárla ani o minutu, což je ale takový evergreen sérií tohoto typu... Závěrečné odcházení panovníků jedné generace, a postupné předávání moci novým velmi hezky uzavřelo tento cyklus. ()

Reklama

Reklama