Reklama

Reklama

Marie Terezie

(seriál)
  • Rakousko Maria Theresia (více)
Trailer 1
Česko / Rakousko / Maďarsko / Slovensko, (2017–2021), 8 h 35 min (Minutáž: 94–114 min)

Režie:

Robert Dornhelm

Hrají:

Táňa Pauhofová, Kateřina Coufalová, Aaron Friesz, Ursula Strauss, Martin Pechlát, Adam Vojtek, Rosaria Viola Mlčková, Kateřina Winterová, David Švehlík (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(5)

Recenze uživatele Nach k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2017) (S01) 

Komentář k 1. epizodě: Tak konečně země bývalého Rakouska-Uherska se spojili k natočení filmu o nejvýznamnější panovnici střední Evropy. Aneb konečně tu máme počin, který nejen vypadá, ale i je skutečně drahý, zalidněný a vcelku kvalitně natočený se snesitelným množstvím "nudnějších" scén. Ano, jde z toho stále cítit televizní počin. Dialog se střídá s dialogem, komorní scény dalece převyšují nad epickými exteriérovými scénami, které zde v podstatě nejsou. Přesto i u těch nejlevnějších scén jde cítit, že byly skutečně nákladné. Scénář navíc nechce úplně vykreslovat postavy na kladné i záporné. I padouch zde má dobré bohulibé důvody pro své jednání a není problém se s ním sžít. Přesto se však v těch 100 minutách najde dost míst, které se mohly ještě prostříhat na cca 80 minutovou délku. Nicméně, výsledek za chválu stojí. Škoda jen, že místo důrazu na dialog se filmaři častěji nepokoušeli vyprávět příběh pouze obrazem, bez monologu či dialogu. Jako ve scéně, kdy král poprvé pochopí, že ho mužský dědic zřejmě nikdy nečeká. hodnocení prvního dílu: 70%...Komentář k 2. epizodě: Tak se nám z Marie stala vladařka, na což jsme čekali 100minut. A její situace není nikterak lehká, neb se na Rakousko sypou bývalí spojenci, jenž nyní si chtějí urvat svůj cár masa. To jak tuto situaci Marie Terezie vyřeší ovlivní osud její vlády. Premisa celkem jednoduchá. Film se nesnaží držet se historických faktů, což mě mrzí, ale chápu to. Zároveň příběh je dramaticky stále tak komorní jako v první části. Velká historie je jen kulisou, která ovlivňuje soukromí postav a jejich osobní jednání, které je ústředním tématem snímku. Takže co více dodat? Vše je zde kvalitativně stejné jako u předchozí epizody. Což kvituji pozitivně. Minimálně tak, aby si ty tři hvězdy tento díl též udržel. Verdiktem: vše co jsem u prvního dílu kritizoval i vychvaloval platí stejně u finální části filmu. hodnocení druhého dílu: 70% ()

A Woman at War (2019) (S02) 

O něco málo lepší než předchozí série. Bohužel ale se tu a tam stále objevuje ona televiznost ala Ordinace v růžové zahradě myšleno ve formě naivity klišé a různých dějových rozmělňování. Ovšem v daleko menší míře, než u předchozí první série. Film by zde potřeboval i přidat na epice, to znamená rozpočtu. Bitevní scény nemají mnoho vojáků, protože prostě nejsme Hollywood nebo BBC či Netflix. Vlastně se tu ani bitvy nenachází. Ovšem ten problém se tu a tam zjeví například při návštěvě vojenského ležení. A to mě v tu chvíli zamrzí, protože herci jsou excelentní (Vojtěch Kotek přímo září) a Steffi Reinspeergerová je mnohem realističtější Marie Terezie, než Stockingerová. Suma sumárum příjemné komorní televizní zpracování historické látky s excelentními kostýmy, herci a dobovými kulisami. Bohužel ale s nízkým rozpočtem. Vše ostatní jinak jde zde do průměru. 75% ()

Série 3 (2021) (S03) 

Příjemná tečka za pentalogií o Marii Terezii. Pokud ji retrospektivně zhodnotím, musím smeknout. Po věru nezajímavých prvních dvou epizodách, kde mě u druhé série motivoval ke sledování pouze Vojta Kotek, se ve druhé sérii Marie Terezie přetavila ve kvalitní politické drama, aby v posledním díle tuto kvalitativně nastavenou laťku dovedla do chtěného cíle. Největší negativum Marie Terezie III. tak tkví v přílišné rozvleklosti. I tak ale - zvláště pro milovníka pomalejších filmů - ty dvě hodiny byly naplněny množstvím zajímavých charakterů, které hrají excelentní herci. Obzvláště zmíněného Kotka bych rád vychválil. Příběh o střetu generací byl podán záživně, vtipně i dramaticky. Pro celou koprodukci určitě více než chvalitebná tečka za celou sérií. 75% ()

Reklama

Reklama