Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 72 před Kristem nemělo Římské impérium přemožitele. Jeho moc se táhla široko daleko. Každá dobytá země znamenala přísun nových otroků do područí římských pánů. Spartakus, otrok, jemuž před očima zavraždili otce, měl odvahu se vzepřít mocným římským generálům i politikům a stal se vůdcem mohutného povstání otroků. Jeho boj za svobodu, jenž ohrozil celé Římské impérium, měl hluboký dopad na mnoho budoucích generací. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

Juto 

všechny recenze uživatele

Film rozhodne vyzerá dobre a v žiadnom prípade nie je lacný alebo neohrabaný, ako by ste s najväčšou pravdepodobnosťou očakávali od filmu vyrobeného pre TV. Film má niekoľko prekvapivo veľkých a dobre vyzerajúcich bojových sekvencií. Skvelým spôsobom je urobená aj celá choreografia súboja s mečom. Film sa tiež nebojí ukázať krv a násilie, čo sa v televíznych filmoch bežne zdráhajú ukázať. 6/10 ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Pro příštího Spartaka bych prosil více zákulisní politiky a více záběrů ze všemocného římského senátu, který byl pro mě tahounem filmu a nikoli samotné tažení Spartaka, které nevyvolalo vůbec žádné emoce (ať už díky nevýraznému Spartakovi či jeho otravné ženušce), neboť tak si většinou každý z nás představuje velkolepý Řím – plný intrik a planoucích proslovů senátorů. Jinak ale byla doba vystihnuta relativně přesně, škoda jen levné výpravy a slaboduchých záběrů na digitální Řím, ale je to holt záležitost televizní. Ale proč vám to povídám, když budete chtít něco komplexního, sofistikovaného a nesrovnatelně lepšího z úchvatného Říma, tak si přečtěte Quo Vadis od Sienkewicze. Tady se jen nechejte lehce unášet na Spartakově štítu proti proudu času a zavzpomínejte na dobu, ve které byste nechtěli žít ani náhodou. Pak si teprve uvědomíte současná pozitiva… ()

Reklama

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Historický film na téma Spartakus si přímo žádá o solidní propracování postav. Scénář je bohužel pravým opakem. Vezměme dialogy, vůbec nebudu přehánět, když řeknu, že pokud vede Spartakus hovor s Variniou je tu scéna hodně připomínající Argentinskou telenovelu. To samé platí o psychologii jednotlivých zůčastněnců, která je příliš lacině servírována a když už se autor o něco pokusí, vyzní to jaksi nepřesvědčivě - místy až úsměvně (třeba impuls, který přivedl Spartaka k povstání nebo výčitky, které ho provází ohledně padlých přátel). Díry ve scénáři však zdatně látuje Robert Dornhelm. Strategie a zpracování bojů sice nemůže svou monumentálností konkurovat historickým velkofilmům, ale spousty zajímavých záběrů se nakonec podařilo natočit (viz. koňský skok do hromady plné obrněnců atd.) proto filmařská poctivost je u nich cítit nejvíce. Je sice pravdou, že před koncem si pan režisér jaksi ulehčuje - místo, aby natočil celou bitvu, nechá pouze přiběhnout upoceného vojáka s krvavým šlincem na helmě, který podává hlášení jak vše dopadlo. Vzhledem k délce filmu jsem ochoten to tolerovat a když připočtu i Gladiátorské zápasy je tam toho beztak dost. Celkově Spartakuse vidím spíše pozitivně, má slušnou výpravu i režii, pravdou je, že charakter hrdinů sice nedostal ve scénáři prostoru, kolik by zasloužil, dá se to však do určité míry překousnout. ()

themic 

všechny recenze uživatele

Docela naučný TV film i shlédnutelný..:) Sice to není jako Gladiátor, ale to se přece ani od tohoto snímku nemůže čekat!.. Přesto je to dosti dobré, né úplně vymakané, ale jako film o historii jednoho z nejznámějších gladiátorů starověkkého říma... V hlavní roly bych si dokázal představit někoho jiného, přesto nesklamalo..! Průměr3* ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +slušně výpravné, věrně zpracované, -jen televizní/// Spartakus se stal Římskou hrozbou tehdejší doby, ale bylo by zlé mu nefandit. Snad jen můžeme litovat jeho osudu, o němž víme jak dopadne už na začátku filmu. Přesto bylo pěkné se na jeho cestu podívat znovu, tentokrát v moderním hávu. Ten se sice nemůže rovnat historickým filmům jako je Trója, Alexandr (alespoň co se rozpočtu týče) ale jako televizní produkt je to film velice solidní. I když film neoplývá hvězdným obsazením, pár známých herců se tu najde. Přesto předně jde přece o postavy a ty sou zajímavé a hlavně jsou čitelné (na rozdíl od některých filmů). Hudební a obrazová složka skutečně ostudu tomuto filmu neudělá, snad jen některé scény mohli být emotivnější, nebo snad drsnější. Trošku mi to přišlo s trochou velké nadsázky jako uhlazená pohádka o jednom hrdinovy. Ale to je jen takové rýpnutí./// Celkem 76%/// ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • Keď Marcus Crassus (Angus Macfadyen) a Pompeius Magnus (George Calil) sú vyhlásení za spolukonzulov Rímskeho impéria, lenže Rím bol v tom čase ešte republikou a o impériu sa hovorilo až od čias Augusta po jeho vyhlásení za cisára. Crassus a Pompeius boli zvaní konzuli republiky. (Arsenal83)
  • Film sa nakrúcal v Bulharsku. (curunir)

Reklama

Reklama