Reklama

Reklama

31. Český lev - Ceny České filmové a televizní akademie za rok 2023

(pořad)
Zábavný
Česko, 2024, 130 min

Režie:

Michael Čech

Scénář:

Petr Koubek, Marek Eben

Účinkují:

Marek Eben (moderátor), Jan P. Muchow, Jenovéfa Boková, Marek Doubrava, Václav Havelka, Milena Steinmasslová, Karolína Lea Nováková, Denisa Barešová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Přímý přenos slavnostního předávání výročních filmových cen z Dvořákovy síně pražského Rudolfina... Český lev vstupuje do své další desítky. 31. ročník slavnostního předávání výročních cen České filmové a televizní akademie představí výběr kvalitních filmů známých i z televizní obrazovky. Šanci na zisk skleněné trofeje mají v 19 statutárních kategoriích tvůrci 26 snímků s premiérovým uvedením v roce 2023. Divácky atraktivním večerem provede milý a elegantní moderátor Marek Eben spolu s plejádou předávajících hvězd. (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Noir úvod byl super, 1 z nejlepších za posledních pár let, navíc příjemně překvapil i návrat Ebena. Právě on zvedal úroveň galavečera, měl minimum hluchých momentů, naopak mnohokrát dokázal vykouzlit úsměv na rtech. Z předávajících pobavili „stárnoucí“ Farna, Vetchý hrající jako Eben či Bohdalová netroufající si ve svém věku radit. Z oceněných vypíchnu Nellis, takhle má totiž pěkně prosím vypadat děkovný projev…čímž se dostávám k délce řečí. Musím se tvůrců pořadu zastat, i když tuším kritiku za to, že onen kouř byl trapný, nevhodný či dokonce ponižující, ale jako by na to Eben neměl dost narážek (egosystém). Někteří by si už měli konečně uvědomit, že tenhle večer má sloužit k ocenění a krátkému poděkování, ne k dementní kritice toho, co mě zrovna štve. Soustředil jsem se na to a ti s „kouřem“ si ho po právu zasloužili, prominout se dal jen Pekové, která se díky své bezprostřednosti postarala o moment večera. I přes tuhle pachuť, za kterou ale tvůrci v podstatě nemohou, to byl oproti loňsku zase krok kupředu, k 4* toho už opravdu moc nechybělo. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Většinou sice na podobné pořady občas koukám , ale nehodnotím (to si nechávám pro filmy , nebo filmy na pokračování, tzv. (TV) seriály). Ale letos musím. A to nejen kvůli mé oblíbené režisérce, která si do mobilu napsala a pak se pokusila přečíst žádost o ukončení práva svobodné volby se skrytou žádostí o (zřejmě státní ) podporu. Takže další autor (umělec) s kterým na pivo nepůjdu .... . - Když já ale letos popatřil i předávání letošních Oskarů a i když jsem se snažil  nesrovnávat  výpravu, tak to VŠE ostatní bylo skutečně nesrovnatelné. Cabani a jiní talenti zřejmě už zase neměli letos čas...... ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Loňský rok s českými filmy, se přiznám, jsem trošku odflák. Zároveň ale vím, že tam vznikla celá řada kousků, která mě zaujala na tolik, že bych je moc rád v co nejbližší době viděl. I z toho důvodu mě moc zajímalo, jak to Český lev v letošním roce sesumíruje. A musím říct, že si udržel svůj kvalitativní standard udělení lvů let předchozích. Úvodní noir scénka s detektivem Ebenem v hučce byla třeba výborná. Hezky uvedla všechny ty filmy, které jsou v nominacích a udělala to zábavnou formou. Pak to Marek Eben ještě coby moderátor poměrně hezky uvedl (a následně i uváděl, třeba nápad vykouření mě přišel vtipný) a pak už to mělo tradiční spád udělení lvů. Sem tam lepší děkovačka, sem tam horší děkovačka. Nejlepší jednoznačně u Simony Pekový, která si to ocenění zřejmě hodně zaslouží a hlavně si ho totálně užívala. Tak vtipnou děkovačku jsem možná ještě neslyšel a dost jsem se u ní nasmál. Nejhorší pak ta Ruska s tím studentským filmem, která si tam z děkovačky arogantně udělala přednášku, kterou ještě odrecitovala z mobilu. Ostuda na entou, to se na to radši měla vysrat a i když to bylo neurvalé, vůbec se nedivím, že ji režisér slavnostního večera před všemi tak sejmul. Tohle se prostě nedělá a totálně zneuctila všechny, co na tom večeru pracovali. Tohle má být oslava filmu, což zřejmě nepochopila. Navíc mě zaujaly ještě dvě věci - finální ocenění nejlepšího filmu, které akademie předala Bratrům. To mi přijde poněkud zvláštní. Vyšli s jediným oceněním, proč asi? A pak ještě ocenění Kryštofa Hádka za nejlepší výkon v hlavní roli…jenže v seriálu/mini-sérii. Nemá to být ocenění k filmům? ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Předávání bylo zvládnuto asi nejlépe za poslední dobu. Docela to odsýpalo, žádné trapné komické scénky, úvodní noir koláž se povedla, a Eben je prostě vtipný profík. Nápad s kouřem pobavil, byť moc nefungoval (pomyslel jsem si, že lepší by bylo propadlo, a Eben mi četl myšlenky a na konci to řekl nahlas). Nejhorší tak byl křečovitý projev Kaščejevové, kterou musel z pódia vyhánět režisér (i když by se dalo s obsahem souhlasit, dalo se to říct i ve třech krátkých větách). Výsledky: po úplně tragických nominacích  (paběrkování #annyismissing a TondySlávky, a naopak 15 nominací pro průměrné Bratry) začali sošky získávat vesměs akceptovatelní vítězové, takže jsem začal doufat, že Bratři půjdou domů s prázdnou, a pak bác ho - cena za Nejlepší film. Takže nejlepším filmem je film, který nemá ani nejlepší režii, ani nejlepší scénář, ani nejlepší herecké výkony, ani nejlepší kameru, ani nejlepší střih, ani nejlepší zvuk, ani nejlepší hudbu, ani nejlepší kostýmy, ani nejlepší scénografii..."akademici", potlesk! ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tak zase po roce další předávání Českého lva, které tentokrát proběhlo opravdu důstojně a téměř bez žádných kontrovérzních volovinek, ze kterých by mohl žít internet ani mé vlastní prožívání (jako byl loni Martin Zbrožek se svou fenkou Mimie!!). Až na přerušený projev a rejpavé zmínky Zavadila k manželství pro všechny to bylo fakt usazený a v pohodě. Úvodní video zase super. Jinak  nic zvláštního. Marek Eben byl standardní, tím se tak nějak nic nezkazí. Ještě teda si zde opět po Krausovi a Cenách české filmové kritiky odbyla svůj další teatrální výstup Simona Peková. Zase byla sranda, a jak jsem její výkon Přišla v noci původně obdivoval, tak začínám být opravdu na pochybách, jak moc to vůbec musela hrát.:D Každopádně ji cenu přeju a přeju ji i Jeřábkovi, protože bych do něj takovej výkon vůbec neřekl a on pro mně z velký části udělal Volhu. Ale vlastně to přeju i Kryštofovi, protože prostě Standa Pekárek, třesu.  , Bratři jsou fajn exkurs do historie, ale z těch tří mou viděných filmů nominovaných na nejlepší film se mi zdály suverénně nejslabší. Určitě to i tak není špatný film, ale trochu mně mrzí tato konvenční volba akamedie a to jak úplně obešla Úsvit.  Na Matyldu a Němá tajemství se ještě někdy kouknu. A konečně - Ceny pro Přišla v noci určitě zasloužené a fajn. P.S Aha, tak kontroverzní voloviny přeci jen jsou! A já díky tomu  alespoň konečně  zjistil, jaký má obličej a hlas ten televizácký režisér Michael Čech. ()

Galerie (129)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Reklama

Reklama