Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 359)

novoten 

všechny recenze uživatele

Ta základní premisa byla bez sebemenšího tušení, do čeho se pouštím a bez vědomí, že ji uvidím v dalších pokračováních nesčetněkrát, tenkrát vážně dokonalá. Beznaděj, neznámo a lidé v silně stísňujícím prostředí i situaci fungují dodnes. Škoda, že s Jigsawem přišlo i utrápené klišé "Mířím na tebe, ale počkám, až mi tu zbraň sebereš", protože bez něj by Wan cílil pořádně vysoko. To, co ale scénář ztrácí tady, to získává pointou. Ta je sice problematická, děravá a snad i nemožná, ale nemůže se jí vzít to, že je vážně nezapomenutelná. Nové Se7en tehdy sice opravdu nepřišlo, ale s odstupem jedné dékady a v přítomnosti nevyvážených pokračování dozrálo první Saw do velmi příznivých barev. 70% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus príliš vykonštruovaný scenár plný nelogičností to kazí, ale režisér vie, čo je to atmosféra a napätie, takže som sa na prvý pokus slušne hororovo bavil. Pri druhom zhliadnutí už to bola celkom nuda. S brutalitou na mňa nechoďte; divákom, čo vyrastali na Fulciho filmoch, nejaké to pílenie nohy mimo záber nervy "nepocuchá". ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Charlie Clouser: 1. Sturm - Front Line Assembly [6:07] ,2. Hello, Adam [3:57] ,3. Bite The Hand That Bleeds - Fear Factory [4:01] ,4. Last I Heard... [4:40] ,5. Action - Enemy [3:43] ,6. Reverse Beartrap [4:47] ,7. You Make Feel So Dead - Pitbull Daycare [3:49] ,8. X Marks the Spot [4:34] ,9. Wonderful World - Psycho Pomps [5:00] ,10. Cigarette [3:07] ,11. We're Out of Time [3:48] ,12. F**k This S*!t [4:09] ,13. Hello Zepp [3:00] ,14. Zepp Overature [2:38], ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Zasadni chybou je o Saw cokoli cist, nebo se dokonce divat na nestastne trailery. Zazitek z filmu je pak bohuzel polovicni, protoze to nejlepsi (hry, ktere si vrah pripravuje na sve obeti) uz znate. Na filmu samotnem nejde prehlidnout, ze Wan se snazi efektnim zpracovanim zakryt chyby, kterych neni az tak malo. Pominu li logicke diry jsou to predevsim herecke vykony - scenarista by se mel precejen radeji drzet psani scenaru. Vykony se vyrazne zlepsi v posledni desetiminutovce, ktera patri k tomu nejlepsimu, co jsem v poslednich letech videl. Hlavne diky ni je me hodnoceni tak vysoke. Celkove spis lehke, skvele natocene, zklamani. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Když jsem Hru o přežití viděla poprvé, byla jsem naprosto šokována. Stala se jedním z mých nejoblíbenějších filmů. Zajímavý a originální námět, který tu do této doby ještě nebyl, mistrovský scénář, úchvatná kamera, mrazivá atmosféra, jedinečná hudba Charlieho Clousera, přiměřené množství brutality a sadismu a naprosto masakrózní konec s šokující pointou. Herecky excelují Leigh Whannell a Cary Elwes v rolích Adama a Dr. Gordona. SAW také stvořil další hororovou ikonu. Jigsaw. Záhadný, zvrácený a svým způsobem také šíleně geniální člověk, který svou postavou vnesl na plátna nový fenomén. Ale bohužel komerční úspěch tohoto snímku vzal za své a filmaři se rozhodli, že následující pokračování by jim slušně mohla vydělat, a tak se pustili do postupné, bezduché demolice jednoho z nejoriginálnějších thrillerů poslední doby. "Most people are so ungrateful to be alive, but not you, not any more.", "I'm sick from the disease eating away at me inside. I'm sick of people who don't appreciate their blessings..." ()

Galerie (72)

Zajímavosti (98)

  • Scéna s Amandiným (Shawnee Smith) testem je stejná jako v původním krátkém filmu Saw (2003), jen s tím rozdílem, že v něm se v pasti ocitla postava Leigho Whannella, který ztvárnil v celovečerním filmu roli Adama Faulknera-Stanheighta. (StrYke)
  • Ve scéně, kdy se Alison (Monica Potter) zmocní zbraně a míří s ní na Zepa (Michael Emerson), tak se při různých záběrech mění ruka, ve které drží zbraň. (Amras)
  • Existuje fáma, že Jigsawova loutka Billy byla koupena v hračkárně. Není to pravda. Byla kompletně navržena a vytvořena pro film. (don corleone)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (více)

Reklama

Reklama