Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 359)

Shit 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od toho trochu víc, sice příběh je docela originální a zas tak moc se to sedm nepodobá, hlavně proto že to je daleho míň akční a je absolutně jiná pointa a je to dobře, protože, srovnávat to se sedm tak by tohle moc dobře nedopadlo, ale když se to srovnávt nebude, tak je to hodně kvalitní thriller. Ale k dokonalosti toho schází docela dost. Hlavně byl podle mě příběh až příliš kouskovanej různejma časovejma posunama a celkem zbytečným vyšetřováním, který tam nehrálo skoro žádnou roli a taky se mi to zdálo málo vyhrocený mezi těma dvěma, který tam byly uvězněni, teda až na konec ten byl hodně krutej a hned se muj dojem z filmu zvednul o 100%. Taky se mi hodně líbily ty skvěle vymyšlený hry o přežití, který měly hlavu a patu, hlavně ta s tim klíčkem v žaludku, ta byla i docela brutální. Co se týče hereckývh výkonů, tak ty byly výborný, ale nedá se řít, že nějak výjimečný, spíš takovej lepší nadprůměr, ale bohatě postačující, možná je škoda, že nedali větší prostor Dannymu Gloverovi, určitě by i to vyšetřování bylo zajímavější. Jediný co se mi vůbec nelíbilo byla hudba, ale to je jen taková malá kaňka.Rozhodně to neni nějak výjimečnej film, ale je to výbornej thriller, kterej sice občas nudí svojí pomalostí, ale zato to všechno vynahradí na konci. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Původně jsem dával 4 hvězdičky, ale čím více o Saw přemýšlím, tím sympatičtější mi tenhle film je (čistých 5 to ovšem není, takových pěkných 90%). Hra je originálně pojata a velmi pěkně se prolíná s vyšetřováním. Oceňuji především nápaditost tvůrců, co se pastí a rafinované hry týče, protože jde o zatraceně dobře promyšlenou mozaiku. Co se konce týče, souhlasím s tím, že je diskutabilní - vyvolává určité nejasnosti a filmu zbytečně ubírá na logice. Nicméně, ten konec je tak šokující a nečekaný, že jsem ochotný mu to odpustit. Jen málokdy mě něco tak nachytá, jako právě Saw a toho si cením... ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Americky kontinent zosobneny v mladej krvi reziserskeho novacika aziatskeho povodu Jamesa Wana po dlhsej dobe vyprodukoval psychothriller, ktory je podla mna nadstandardom v danom zanri (porovnatelny napr. s Tarsem Singhovou The Cell, i ked na uplny vrchol kde troni napr. Silence of the lambs, Se7en mu este chyba jeden-dva stupne). Potesitelnou "inovaciou" je fakt, ze snimka miestami bura klise daneho zanru (hlavny zaporak de facto nie je vrah...). Velkym plusom potom pre mna bolo hlavne to, ako sikovne (na debutanta) reziser pracuje s viacerymi casovymi rovinami a ich prelinanim. Rovnako som bol milo prekvapeny aj tym, ze az na jednu vynimku tu je nervozita, uzkost a "psychicky natlak" dosahovany nie lacnymi a prvoplanovanymi lakackami (typu - nieco rychle vbehne do zaberu podtrhnute hlucnou ruchovou stopou). Film ma hlavne zo zaciatku velmi dobru atmosferu (dosahovanu okrem ineho aj napr. neobvyklou, vyraznou redukciou tzv. establishing shots), ktora ale zial tesne pred zaverecnou sekvenciou (ta je velmi "hutna" a dobre vygradovana i ked spatne nastoluje viacere otazniky nad vynarajucimi sa logickymi chybami...) ustupuje niektorym lacnym scenaristickym skratkam a la Hollywood. Co sa tyka brutalit a naturalisticky podaneho nasilia - ano dockate sa ich, ale ak ste videli napr. Texasky masaker (original alebo remake) alebo nebodaj zopar filmov azijskej produkcie (ako referencny bod uplne postacia niektore uchylnosti od Takeshi Miikeho) tak "mierne povedane" Vas vobec nevyhodia z konceptu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pila má opravdu ostré zuby, i když místama trochu narezlé. Ke kladům nutno přičíst hutnou, tíživou atmosféru, několik vynikajících napínacích scén a jednu megalekačku. Na druhé straně je tu nepřesvědčivý herecký výkon Cary Elwese v roli doktora Gordona, trocha toho tradičního klišé (opět prupovídky či nesmyslné váhání před tím, než někoho odprásknu) a pak závěrečná pointa. Ta sama o sobě je velmi, velmi překvapivá a šokující, ale je až moc "na efekt" a zpětně v logice děje vyhlodává pořádně velké otvory. Přesto pod čtyři* nepůjdu, to by si taková podívaná, kterou lze s potěšením označit za silnou kávou pro průměrnou diváckou obec (kamarád mi povídal, jak během promítání v jednom irském kině zažil houfné opouštění kinosálu), nezasloužila. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Brutálně šokující a šokujícně brutální podívaná, kterou nelze jen tak rozdýchat a to není fráze, ale fakt! Old schooloví příznivci hororů si možná díky očividné HŘE na efekt nemusí tak úplně přijít na své, ale mladá generace bude skákat (nebo zvracet?) radostí. Není to však jen omračující Shyamalanovské vyvrcholení, účelně zběsilá režie, depresivní atmosféra a hektolitry krve, i samotný nápad na lekci o životě a smrti je dosti originální a efektní, byť je opět spíše na efekt, než aby měl reálné kořeny v psychologickém rozboru. Každopádně tohle byl jeden z mých nejsilnějších filmových zážitků, jsem totálně převálcován... 10/10 ()

Galerie (72)

Zajímavosti (98)

  • Gordon (Cary Elwes) vyndává z nalezené krabičky dvě cigarety, každou drží v jedné ruce, ale v následujícím záběru z videokamery, se o jednu ruku opírá a obě cigarety drží v jedné ruce. (Globus_Jirka)
  • Automobilová honička se natáčela v garáži skladiště tak, že se zhasla světla, přidala se mlha a auta se natáčela zepředu. (don corleone)
  • Když je Mark Wilson (Paul Gutrecht) uvězněný ve své pasti, kde musí chodit bosý po střepech, je možné si ve zrychlené části všimnout, že měl herec kvůli ochraně na sobě boty. (stepan_s)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (více)

Reklama

Reklama