Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Recenze (249)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Ale jo šlo to ale je to asi nejslabší Polanskiho film v mých očích. První ale co musím hlavně pochválit je atmosféra 19 století a šikovnej představitel Twista. Ostatní už je poněkud slabší, ne ani tak příběh který každý zná ale jako spíše strašně zdlouhavýmy záběry a dost velkou nudou. Kingsley mi snad porpvé v jeho kariéře neuvěřitelně vadil. No aspon soundtrack stojí zato, a první hodina je radost pohledět, ale víc jak 3* opravdu nedám. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nepochopil jsem, co na tom filmu všichni vidí. Režisér se bál natočit nějakou scénu skutečně dramaticky, začátek by díky krásné kameře a hudbě nejspíš vypadal stejně idylicky, i kdyby hlavní hrdina umřel hlady, a k nepoznání namaskovaný Ben Kingsley taky děti nevystraší. Přes vynikající výpravu vzniklo sotva něco víc než jednoduchá náhrada školní četby. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Tusil som, ze Roman Polanski vdaka svojim rozpravacskym schopnostiam dokaze z Olivera Twista vytvorit putavy film. A tak sa aj stalo. V prvom rade som rad, ze do role Fagina tvorcovia obuli prave Kingsleyho, idealna volba. Pacil sa mi aj maly Oliver v podani Barneyho Clarka, chalan ked bude chciet caka ho prijemna buducnost, uvidime. Celych 130 minut som sa nadmieru dobre bavil. Styri ako vino. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Tak v první řadě je tam znát Polanského rukopis, což dělá z filmu nadfilm, ale zase že bych to musel vidět dvakrát... Každopádně jsem se bavil, byl jsem napnutý, měl jsem obavy a to by film měl způsobovat-emoce a vtáhnout do děje.+ ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Celkem standardní podání klasiky, dostala jsem přesně to, co jsem očekávala. Žádné experimenty nebo efekty se podle mne k Dickensovi nehodí. Moc pěkně zpodobněný starý Londýn. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Polanskemu sa krásne podarilo vytvoriť atmosféru doby, s ktorou sa vie divák stotožniť aj keď ju nikdy nezažil. Kingsley v značne nedôstojnej úlohe (na svoje pomery) obstál s prehľadom. Chlapec, ktorý stvárnil hlavného hrdinu, bol dostatočne presvedčivý a choval sa prirodzene vydesene v situáciách, ktoré by dieťa nikdy nemalo zažiť. Len škoda sympaticky kyprej redhead Nancy, ktorá sa snažila Olivera Twista zachrániť a sama na to doplatila. Toľko k postavám, resp. tvorcom. Dejom sa nechajte už uniesť sami... ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Já čekala od Polanského trochu více. Zejména té autentičnosti. Vizuálně je tento film velice příjemný. Práce s dětskými herci výborná. Asi mi chyběla ta špína, která u Dickense je více. ()

svik 

všechny recenze uživatele

Film byl docela zajímavý knihu sem necetl takže nemohu porovnat , ale samotný děj filmu byl velice zámluvný . Docela pěkně udělané a přesvědčivé scénky a celkově nic nebylo přeplácané. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Pokora voči knižnej predlohe priniesla svoje ovocie. Takto majú vyzerať filmové adaptácie literárnej klasiky. Napriek tomu, že film sa volá /celkom logicky/ Oliwer Twist, vďaka Benovi Kingsleymu by sa mohol volať Fagin. Stojí a padá najmä s charizmou tejto postavy. Barney Clark okrem peknej tváričky nedodal filmu ani len gram emócie. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Príbeh o Oliverovi Twistovi nepoznám a neviem do akej miery je toto reálna podoba známeho príbehu, ale môžem vyjadriť svoje pocity k tomuto. Podľa mňa sa jedná o veľmi pokazený film, zničený film s veľkým potenciálom, potešilo ma prostredie, detaily, ale netešia ma zásadné veci. Veci, ktoré sú obtiažne a zásadné, ako uvedenie Olivera do Londýna, uvedenie do života, kde už bude čisto ošatený, vždy najedený, či smrť zlého muža na konci boli proste jednoducho odbité, naopak izbových scén bolo priveľa a pôsobili nudne, nehovoriac o privolaní davov psom, to bol scénarský trapas. Postava Fagina, ktorú hral Ben Kingsley nepôsobila strašidelne, skôr rozpačito. Film sa dosť tiahol a skôr som čakal kedy skončí, akoby som si ho užíval. Počasie zas príliš zvýrazňovalo situácie, bolo predvídateľné. Ak by som mal v krátkosti zhodnotiť tento film, príde mi ako nevýrazný, nudný a premárnený film so zaujímavým motívom ohľadom sirôt v minulosti a v chudobe. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Celá ta vizuální stránka snímku je nádherná, exteriéry, interiéry, výprava na jedničku s hvězdičkou, atmosféra podmanivá s krásnou hudbou, no a příběh malého Olivera - mimochodem velice sympatický herecký výkon Barneyho Clarka - je stále dojemný, čas mu nic neubral... Kdyby se ten chlapec narodil v současnosti, hned bych si ho vzala domů... ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Pěkně zpracovaný příběh Olivera Twista a kouzelné panorama Londýna 19. století, které mám osobně velmi rád. Film je ale spíše taková jednohubka a více už si ho asi nepustím. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Polanského adaptace slavného Dickensova románu má ty největší předpoklady pro to stát se úspěšnou, avšak balancuje na hraně řemeslně precizně zpracovaného filmu a neodbytného pocitu, že mu něco chybí. Kontrastů najdeme ale víc, ať už jde o parádní kulisy, kostýmy (!!!) na straně jedné nebo o ztrácení dechu a tahu na bránu na straně druhé. Nicméně pokud je film odrazem tehdejšího realného světa, jsem si jist, že bych v něm nepřežil ani jeden den! :D Velmi brutální a velmi realistické! ()

themic 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné zpracování známé knihy Oliver Twist. Dobré obsazení, hlavně divný Ben Kingsley, který dobře umocňuje atmosféru. Atmosféra starého Londýna skvěle vytvořená, dobrý. 80% ()

Reklama

Reklama