Reklama

Reklama

V roku 1916 mladý pruský šľachtic Manfred von Richthofen odchádza, tak ako väčšina mladých mužov, do vojny. Vďaka svojej neohrozenosti, rytierskemu prístupu k leteckým súbojom a úcte k nepriateľovi, sa z neho už čoskoro stane obávané stíhacie eso a uctievaná ikona leteckej flotily Prvej svetovej vojny. Manfred lieta s priateľmi Wernerom Vossom, Sternbergom a Lehmannom, s ktorými ho spája rešpekt k vojenskému drilu a rytiersky spôsob súbojov. Svoj stroj, trojplošník Fokker Dr.1, si dá zafarbiť na červeno a stane  sa postrachom všetkých protivníkov a letcov Dohody. Francúzi ho prezývajú Červený diabol, Briti na jeho hlavu vypíšu odmenu. Počas vojny zostrelil najmenej 80 lietadiel, najviac zo všetkých pilotov na oboch stranách. Náhodné stretnutie so zdravotnou sestričkou Käte mu však otvorí oči a poznáva skutočné barbarstvo vojny. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (199)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Manfred von Richthofen létal s rudým trojplošníkem Fokker DR 1. Měl 80 sestřelů. Stal se ikonou flotily První světové války. Vyprávějí se o něm legendy. V dílnách Filmového studia Barrandov se vyrobilo 19 dvojplošníků, tři jednoplošníky a letecké vraky. Ve filmu mi chybělo více leteckých soubojů a vypjatých situací. Mohly být také zajímavější. Milostná zápletka také není zrvona příliš přesvědčivá a moc dobře nefunguje. Měla jsem jinou představu o legendě jménem Red Baron. Pokud budete pozorní, tak poznáte pár českých herců. Za zmínku stojí pan Vinklář, Frej a Vlasák. ()

czejny 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Filmů z I.světové války je tak málo, že bychom museli hledat lupou. Byť je Rudý baron také filmem z I.světové války pojednávající o jednom z největších hrdinů německé armády, při hledání filmů z I. sv. války bych ho radši přehlédl. Rádoby akční snímek z německé produkce se jako akční pouze tváří. Celé toto "dílo" je jedna velká přetvářka. Postava okolo které se celý příběh točí, není Manfred von Richthofen, nýbrž tvůrci tohoto filmu. To byli opravdu experti. Dějová linka je chvílemi tak zamotaná a nepřehledná, že ani ten nejlepší letec by se z takové pasti nevymotal a jistojistě by raději havaroval. V celém příběhu je nadělaná taková paseka, na které bychom našli prvky psychologického rozboru hlavních postav, válečné romance, (ne)akčních scén, a to vše vyplněno postavami, jejichž význam ve filmu ví snad bůh. Jediné plus skví v hereckých výkonech. Ač se k sobě hlavní milenecká dvojice nehodí, jejich pózy jsou uvěřitelné a ke konci filmu nás snad i přesvědčí o tom, že by něco mohli spolu mít. Jaká dvojice spolu rozhodně nevychází je režisér Müllerschön a film. Nevím, jaký odvážlivec svěřil zrovna tento námět do rukou tohoto režiséra, ale jedno vím jistě, dobrá volba to nebyla. Celé to na mě působilo, jako by se na konci měl objevit titulek "to be continued" a divák v kině se mohl dozvědět, že pokračování bude již ve formě válečné telenovely. To by byla pecka. Myslím, že mojí babičku by to ve všední dny dopoledne na Nově určitě bralo. ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Rytíři nebes po německu aneb první světová válka v oblacích z druhé strany. Manfred von Richthofen, nejúspěšnější stíhač první války, který dosáhl 80 sestřelů a hlavně, byl to člověk, který uměl vést válku bez surovosti. A právě o jeho životě v době války pojednává tento film. Film nám výkládá víceméně všechny důležité události a jako takový příběh to na mě působilo velmi dobře. Bez amerikánosti, pěkně po německu. Trochu mám ale výtky k bojovým scénám. Ne že by byly špatné, ony samotné vypadaly pěkně. Ale co mě zaráží, je, že tvůrci jakoby se báli víc nastínit ty boje. Bylo jich jak šafránu, a když už se to nějak rozjelo, najednou byl konec a skok zase na základnu. No a konečná bitva, kde byl Baron sestřelen, tu raději vynechali úplně. Právě té bych se věnoval mnohem více a pokud by tvůrci trvali na tom všem, co jsme viděli, klidně bych dalších dvacet minut překousl. To je tak vše, co se týče negativ. Výborně vybraní herci, to se musí nechat. Matthias Schweighöfer a Til Schweiger byli přesvědčiví a věřil jsme jim to. A ta hudba. Jeden z nejlepších soundtracků pro mě osobně. Takže nemůžu jinak, ten film si ty 4* zaslouží. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

První světová válka...Byli mladí, byli krásní, byli to báječní muži na létajících strojích. Jeden z nich se stal legendou. Baron Manfred von Richthofen (Matthias Schweighöfer) ve svém mladém věku byl pilotem stíhačky a jeho činy inspirovaly mnohé k následování. Film je nádherně natočený, okamžiky štěstí s životní láskou Käte (Lena Headey) střídají momenty beznaděje. Zásadní problém je, že bohužel příběhu chybí vrchol v podobě leteckého souboje s Hawkerem (Richard Krajčo), což byla dozajista klíčová událost v krátkém baronově životě. Takhle nakonec zůstaly střípky pospojované do ne zcela uspokojového tvaru. I když co se týká pečlivé výpravy, českých lokací a herců z našich luhů a hájů, tvaru líbivému. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá vojnová dráma. Má vydarený príbeh o prvotriednom pilotovi, Manfredovi von Richthofenovi, ktorý na oblohe počas bojov prvej svetovej vojny len ťažko nachádza plnohodnotného súpera a tak si získava mimoriadny rešpekt, nielen medzi priateľmi, ale aj nadriadenými a dokonca aj protivníkmi. A síce túži byť len tým najlepším, predsa len si nájde miesto aj pre sympatickú sestričku. Spracovanie je na tom dobre, už úvodné minúty majú mimoriadne príjemné čaro, kvôli čomu som vedel, že ma to bude baviť a tak sa aj stane. Na jednej strane ma určite mrzí, že kariéra tohto prvotriedneho pilota nepôsobí až tak výnimočne, ako by mohla, hlavne by som chcel vidieť jeho začiatky, kedy sa s lietaním ešte len zoznamoval, pretože tu je už od začiatku uznávaný, často mi prišlo, že tvorcovia niečo dôležité zámerne vynechali, romantická línia mi prišla pomerne zbytočná a navyše si myslím, že občas to mohlo mať aj trochu rýchlejšie tempo, ale aj napriek tomu si ma to získalo. Dej je po celý čas dostatočne zaujímavý, výborných scén je tu plno a má skvelú atmosféru, za ktorú môže hlavne tá všadeprítomná česť a vzájomný rešpekt. A tak síce to mohlo byť aj lepšie, ale aj v tomto prevedení ma to dosť bavilo. Akcie je tu priemerné množstvo a je výborná. Občas cítiť, že to mohli ešte trochu doladiť, ale aj tak sú letecké súboje skvelé, či už vizuálne, ale aj obsahovo a navyše chválim, že tu občas vidno aj situáciu na pozemnom bojisku, pričom tieto sekvencie sú aj napriek svojej menšej dôležitosti tiež kvalitne zvládnuté. Herecké obsadenie nie je zlé, síce hlavný hrdina mohol byť trochu charizmatickejší, ale aj tak ma bavil a chválim aj výber vedľajších postáv ako Til Schweiger, Joseph Fiennes, Lena Headey a ešte pár ďalších, len mi väčšinou neprišli dostatočne výrazné, k tomuto pristúpili tvorcovia dosť povrchne. S réžiou a technickou stránkou som dosť spokojný, síce niektoré zložky určite mohli byť aj kvalitnejšie, ale vizuálna stránka a atmosféra sa mi veľmi páčili a tak aj tu prevládajú výrazne kladné pocity. A veľkým plusom je aj hudba, tá je miestami veľmi pekná. Takže na jednej strane si myslím, že Manfred von Richthofen si zaslúžil o niečo kvalitnejší scenár, ktorý by jeho kariéru zobrazil výnimočnejšie, ale aj tak mi to sadlo, dobrý dej, výborná akcia, skvelá atmosféra, kvalitný vizuál a vydarená hudba, baví ma to aj po niekoľkých pozretiach. 76% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (29)

  • Jeden z pilotů 56. squadrony V. P. Cronyn si po návratu na základnu šel prohlédnout svojí SE 5a do hangáru. Byla poměrně vážně poškozena. V dopise otci napsal, že nemohl tu noc po souboji usnout a potil se, přestože byla chladná noc začínajícího podzimu. Voss dokázal poškodit všech 7 nepřátelských strojů, které se účastnili boje, který trval přes 10 minut. (Michel24)
  • Ve filmu lze označit za zbytečnou postavu Friedricha Sternberga (Maxim Mehmet), fiktivního židovského pilota. Voss byl totiž nejúspěšnější pilot židovského původu. Dva ze strojů, se kterými se Voss utkal, se jsou v některých pramenech uváděny jako sestřelené, ale nemohou být pilotovi uznány, protože sám v souboji zahynul a nemohl na ně vznést nárok. Motor letadla nebyl od Bentleyho, jak je řečeno Vossem (Til Schweiger) ve filmu, ale Le Rhone ze sestřeleného Nieuportu XVII z jara roku 1917. (Michel24)
  • Pes, který se ve filmu několikrát objeví, je český fousek, plemeno loveckého psa. (Axarus)

Reklama

Reklama