Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Steve McQueen jako nepoddajný vězeň Motýlek se svérázným tetováním a Dustin Hoffman jako slabší, intelektuálně založený padělatel peněz Louis Dega, vytvořili hlavní herecké úlohy v nezapomenutelném filmu režiséra Franklina J. Schaffnera. Vypráví příběh mužů, kteří jsou za své zločiny odsouzeni na doživotí a deportováni do nechvalně proslulé věznice na Ďábelských ostrovech, kde si odpykávali trest nejhorší zločinci. Tamní podmínky byly nelidské, režim tvrdý a naděje na únik prakticky neexistovala. Po svém příjezdu trestanci uslyší od ředitele tábora: „Ode dneška patříte trestní správě Francouzské Guayany. Odsouzenci na osm a více let zůstanou po odpykání trestu v Guayaně na práci jako kolonisté po dobu původního rozsudku. Národ vás odepsal. Francie vás vyvrhla.“ Právě v pracovním táboře se Motýlek spřátelí s vězněm Degou. Myšlenka na útěk je jediné, co ho udržuje při životě. Po jeho prvním neúspěšném útěku se po čase pokusí uprchnout z tábora společně… Film byl natočen podle pamětí bývalého trestance a galejníka Henriho Charriera (1906–1973), exteriéry vznikaly v tropických krajích Střední Ameriky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (695)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vymaž si z hlavy naději a masturbuj co nejméně. Bere to sílu." Dle mého názoru by vězení nemělo být dovolenkovým táborem, kam se klienti rádi vracejí a to na Ďábelských ostrovech je přesně dle mého gusta. Horší je to s Henri Charriérem. On totiž ve své knize tvrdí, že je nevinný a to bych mu pak fandil v útěku až bych si vykřičel hlasivky. Jenže porota nepochybuje o tom, že je vrah a v takovém případě mé neméně hlasité fandění bude patřit ostraze. K filmu se tedy snažím přistoupit jako nestranný divák a musím se přiznat, že tamní vězeňský systém mi příliš zábavy nepřinesl, brodění se bahnem taky nebylo nic příjemného a ta tolik opěvovaná touha po svobodě to u mne na víc než tři hvězdy nevytáhla. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Společně s Darabontovo Shawshankem nejlepší film z vězeňského prostředí. Nedovedu si na místě věznů představit jiné duo než Dustina Hoffmana a Stevena McQueena. Navíc Steve McQueen během filmu projde takovou fyzickou změnou, že jsem mu všechna ta léta na samotce věřil do puntíku. Režie Franklina J. Schaffnera je celkem spolehlivá, ale určitě jsem viděl lepší. Co ještě celkový pocit umocňuje je fakt, že příběh je podle skutečné události a navíc celým filmem nás provází krásná hudba. Kdo tenhle film neviděl, měl by fofrem napravit....... ()

Reklama

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Film je docela dobrý, dá se klidně zhlédnout opakovaně. K ohodnocení 5 hvězdičkami mi brání namlsání tou knihou, kterou jsem přečetl dříve, než film vznikl, a tedy poněkud nepatrným zklamáním. Málokdy je však film stejný či lepší než kniha. Takže film ke zhlédnutí doporučuji, ale přečtení knihy ještě více. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Sprdnúť film,ktorý sa zapísal do svetovej kinematografie, len preto, že kniha je lepšia?Zfilmovať tak kvalitnú a masovo obľúbenú knihu,nie je jednoduché a je pochopiteľné,že nie každý je spokojný. Je velmi ťažké vtesnať do dvojhodinového filmu všetky postavy a udalosti, keď v knihe autor venuje dve strany len citovému rozpoloženiu hlavného hrdinu. A to hlavné, každý má svoju fantáziu a hlavného hrdinu si predstavuje inak. Myslím, že S.McQueen to zvládol úplne fantasticky a toto je film pre ktorý sa narodil. Dega v podaní D.Hoffmana za ním nijako nezaostáva. Videl som to mnohokrát, prvýkrát asi keď som mal osem rokov, ale ani po toľkých rokoch film nestratil na príťažlivosti.A to sa o každom filme nedá povedať. Scény na samotke,chytanie krokodíla,motýlov...,no nádhera."A za koľko by ste preniesli tohto?"...100%. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalšia veľkofilmová klasika, ktorú som konečne mal tú česť doplniť do svojej zbierky. V originálnom znení by som mal z filmu určite väčší zážitok, dokonca mi v niektorých pasážach český dabing priam prekážal, čo sa nestáva. Nadobudnutie stavu priateľstva na život a na smrť od chladného väzenského spolužitia a prerozprávanie udalostí, ktoré Motýlika postihli na ceste za slobodou, je ukážkové, len mi trošku chýbalo časové vymedzenie pre zorientovanie sa v čase. Množstvo dobrodružných prvkov, útrap, drží diváka aj napriek vyše dvom hodinkám stále v napätí až k uspokojivému záveru. 90%. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (26)

  • Ačkoli se příběh udává jako pravdivý, spousta Francouzů z Francouzské Guyany většinu o Henrim Charrièreovi ve filmu popírá. Motýlek byl jistě vězněn na Ďáblových ostrovech, odkud utekl. Kniha i film prezentují Ďáblovy ostrovy jako skalnaté útesy, ve skutečnosti se skály pozvolna ztrácejí v moři. (Kulmon)
  • Dalton Trumbo, scenárista filmu, si zahrál malou roli ředitele věznice na Ďáblových ostrovech. (J.A.K.)
  • Henri Charrière, ktorého život sa stal predlohou tejto snímky, zomrel v Španielsku 29. júla 1973, a to len pár týždňov pred celosvetovým úspechom filmu. (esopesokeso)

Související novinky

Reklama

Reklama