Reklama

Reklama

Mnichov

Trailer
USA / Kanada / Francie, 2005, 164 min

Předloha:

George Jonas (kniha)

Scénář:

Tony Kushner, Eric Roth

Hudba:

John Williams

Hrají:

Eric Bana, Daniel Craig, Ciarán Hinds, Mathieu Kassovitz, Hanns Zischler, Ayelet Zurer, Geoffrey Rush, Gila Almagor, Michael Lonsdale, Mathieu Amalric (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Olympijské hry, které se konaly roku 1972 v Mnichově, měly být původně poklidným setkáním vynikajících sportovců z celého světa. 5. září však události nabraly děsivý spád poté, co osm maskovaných palestinských teroristů napadlo olympijskou vesnici, zavraždilo dva izraelské sportovce a devět dalších uneslo. Únosci požadovali kromě propuštění arabských vězňů z izraelských a německých vězení také bezpečné vycestování z Německa, ale když dorazili na mnichovské letiště, střetli se s německou policií a vojenskými silami. V potyčce, která následovala, bylo všech devět rukojmí zavražděno. Po tomto vražedném incidentu pověřila izraelská vláda tajnou zpravodajskou službu Mossad zvláštním úkolem – vypátrat a zneškodnit Palestince zodpovědné za smrt izraelských sportovců. (Cinemax)

(více)

Recenze (724)

Martini98 

všechny recenze uživatele

Tento film mě nepřestal bavit ani po 2 hodinách a to je už co říct. Skvěle ztvárněné dobové prostředí a vynikající herecké výkony! 4 a půl * ()

Miksa 

všechny recenze uživatele

Nikdy nekončící spor o vzniku Izreale a jeho zneuznáním arabským světem. Nikdo není hodný nikdo není zlý. Myslím, že se Spielbergovy podařilo velmi srozumitelně nastínit tento konflikt z pohledu velitele jednotky, jež má provésti vendetu za masakr v Mnichově 1972. Film, jež se zprvu tváří jako špionážní akce alá Mission impossible se již před půlkou velmi zdramatizuje a přechází spíše do výše uvedené filosofické roviny. Velmi dobré ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Ani okázalý velikán filmu by si nemal dovoliť natočiť film, ktorého dejová línia tak neuveriteľne pokrivkáva a v ktorom sa objavujú tak zásadné chyby v postupoch, ktoré patria k thrilleru. Ak si Spielberg myslel, že základnú dejovú zápletku vyrieši "nejakou rodinou", ktorá pracuje "tak tajne, že o nej nič neprezradí ani divákom", tak nech si celý film strčí za klobúk. Nevedel si rady, tak tam buchol Deus ex machina - takto sa však filmy nerobia, Steven. A tie trápne vsuvky vo forme intelektuálnych úvah o židovsko-palestínskych vzťahoch... toto by stvárnil lepšie aj priemerný študent filmovej školy. Slabé. Veľmi slabé. ()

Gromit 

všechny recenze uživatele

Nejlépe to asi vystihl můj oblíbenec Roger Ebert, když tento film označil za "akt odvahy a uvažování". Přesně tím totiž "Mnichov" je a přesně tak by měl být i vnímán. Spielberg v něm nenaddržuje ani jedné straně a o událostech, které následovaly po masakru na olympiádě v Mnichově vypráví s obdivuhodně velkou dávkou objektivity a empatie. Kdo bude na "Mnichov" nahlížet jako na politický thriller, toho čekají dvě a půl hodiny nepřetržitého napětí. Kdo na něj bude naopak nahlížet jako na úvahu o tom, že zlo plodí zlo a míru se násilím dosáhnout nedá, bude mít rozhodně o čem přemýšlet. Spielberg vytvořil další mistrovské dílo, které by si žádný správný filmový fanoušek neměl nechat ujít. A především znovu poukázal na problémy, které už řadu let sužují Blízký východ a které se zatím málokdo pokusil opravdu řešit. P.S. Oscar za nejlepší film a režii by byl v tomto případě zcela na místě... ()

Agipov 

všechny recenze uživatele

Od filmu som očakával oveľa viac. Podľa mňa až príliš dlhé, a miestami veľmi nudné. Film sa zaoberá vážnou témou, no nejako ma to nechytilo za srdce. Chladné a nepresvedčivé, od Spielberga som čakal trochu viac. 6/10 ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Tedy na to, že každý, kdo není úplný ignorant, ví o tématu prakticky vše podstatné, je to kloboukdolůový kousek. Nenudil jsem se ani vteřinku, a přes některé drobné nepřesnosti a neohrabanosti jsem na 90 procentech. ()

Sollozzo 

všechny recenze uživatele

Někdo říká, že je to nuda a že k hlavním postavám vůbec nic necítil. Ten kdo to říká, je podle mého, buď psychopat anebo narcis. Mnichov je temný, naturalistický film, který nejednoho člověka dostane nejen precizní kamerou (např. krev a nábojnice po vraždě u výtahu), skvělým scénářem a Rkovými vraždami, ale hlavně bravurními hereckými výkony všech zúčastněných. A mimochodem Ciarán Hinds, který hrál postavu Carla, je neuvěřitelně podobný Alanu Rickmanovi. 90%. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Bezcharakterní, bezpohlavní, bezemoční, chladné a především neúměrně natahované. Vážně jsem si tenhle film protrpěl, nemohouce se mu dostat pod kůži. Cítil jsem z něho tak akorát technickou vyspělost. Obyčejně ale koukám na něco kvůli nějakému prožitku - a ten by měl být samozřejmě pozitivní! ()

godspeed 

všechny recenze uživatele

Parádní kousek. Herecké obsazení velmi zajímavé. Brit, Australan, Němec, Ir, Francouz, Izraelka, Italka a další. Klobouk dolů pane Spielberg. ()

Izz 

všechny recenze uživatele

Geniální svědectví o mnichovském masakru.Naslouchete vypravěči a nemůžete být zklamáni.Spielberg s každým novým filmem zraje. ()

coco.brice 

všechny recenze uživatele

neuvěřitelně zajímavé téma..tohle šlo prostě udělat líp..ale samotné téma je pětihvězdičkové..a to tenhle film není..čili není to vlastně docela škoda...? ()

MaryLynn 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo scénáře, kamery i režie. S tímto snímkem se ocitnete přesně v té době, o jaké se film točí. Erin Bana tady hraje, jinde jsem ho neviděla tak hrát. Scéna s Geoffrey Rushem mám moc ráda. "A co děláte vy? Já? Já si dělám starosti." Casting skvělý, všechno uvěřitelné. Díky. ()

filip289 

všechny recenze uživatele

Nepochybne veľmi dobrý, zaujímavý film, ved ho režíroval Spielberg a v hlavnej úlohe bol skvelý Eric Bana, ktorému veľmi dobre sekundovali herci ako Rush alebo Craig. Veľmi dobre, autenticky natočený film. Bohužiaľ v istých momentoch som bol takpovediac vo filme stratený, nevedel som vlastne čo sa tam deje, o čom sú vlastne dialógy. Nakoniec mi z toho vychádzajú čisté 4*. ()

Zmeo 

všechny recenze uživatele

Skvělý historicko-akční snímek o odplatě Mossadu po zavraždění izraelských sportovců na olympijských hrách v Mnichově. Skvělé zpracování, hudba, herecké výkony. ()

Basso 

všechny recenze uživatele

Presne takýto typ filmu úplne zbožňujem. Podľa skutočných udalostí založených na významnej historickej udalosti. Mníchov dokonale zobrazuje reakciu na atentát na olympijských hrách. Ku dôležitým faktom vložil Spielberg emócie a vyšiel z toho vynikajúci snímok. Erica Banu moc nemusím, ale tu má úplne zaskočil jeho perfektným výkonom. ()

Uesbe 

všechny recenze uživatele

vážne dobré.....nie na 5, ale 4 jasne.....páči sa mi, ako z postáv nerobí svätúškov, jasne až dejepisársky vysvetľuje motivácie.....mne by sa rozprávkový/bombastický štýl pri takejto téme hnusil.....Spielberg pochopil, o čom boli 70.roky: o dezilúzií, návrate násilia do spoločnosti, o vzostupe terorizmu ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Námětově zajímavý, ale celkově mi to přišlo takový nemastný neslaný. Teroristi jsou zdeobyčejný mladý sráči, který mi byli tak hnusně nesympatický, že se mi z toho útoku na začátku chtělo blít. Fakt bych to nějak rád popsal, ale ono to snad ani nemá cenu. Asi to je zajímavý film, který mě prostě jen tak nějak minul. ()

dkas 

všechny recenze uživatele

Mrazivá, tak trochu chladná atmosféra, která ukazuje postupné rozpolcení hlavních "hrdinů". Výborná kamera, která podtrhuje sedmdesátkový look. Chvílemi syrově drsné, což ale výborně dokresluje atmosféru. ()

Související novinky

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

04.11.2020

Netflix obsadil první herce do chystané adaptace knihy Mnichov, jež není nijak spjatá se stejnojmenným filmem Stevena Spielberga z roku 2005. V novém snímku, který vychází z bestselleru spisovatele… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Spielberg řídí svého Lincolna

Spielberg řídí svého Lincolna

26.09.2007

Nic nového pod sluncem Steven Spielberg to má prostě takhle rád. V závěsu za ryze komerčním projektem si pro vyrovnání chuti okamžitě sjede něco vážnějšího a ambicióznějšího. Tuto tradici… (více)

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

25.03.2007

Není žádnou novinkou, že Steven Spielberg se už několik let intenzivně zajímá o nejnovější vědecké objevy ohledně teorie relativity a červích děr, jimiž se prý dá cestovat nejen do paralelních… (více)

Reklama

Reklama