Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (218)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Plukovníku, osm německých stíhaček nebo osmdesát německých stíhaček, pořád to nemění nic na tom, co si o vás a vašich chlapcích myslím." - "Nám je to fuk." Zcela bezproblémový film nabízející především skvělé akční scény, kterých je hodně a z nichž každá vždy přijde s něčím novým. Vivat ILM! Dvě hodiny utekly velmi rychle, neokoukaní herci mě bavili a zvykl jsem si i na Blanchardovu hudbu, jež mi při samostatném poslechu připadala nepatřičně moderní. Hlavní myšlenka Red Tails je (bohužel) stále aktuální, a tak především díky vyznění filmu rád přehlédnu i těch několik neuvěřitelností (ze kterých mi nejvíce vadil závěrečný souboj jeden na jednoho s proudovým Messerschmittem 262). Čtyři a kousek. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Akční válečný film z 2. světové o černošských stíhačích s červenými ocasy (tedy s červenou barvou na kormidlech letounů). Škoda, že ten originální název filmu nepřeložili do češtiny. :-) Napínavé, plné kvalitních efektů i trochy romantiky, dobře natočené. K plnému hodnocení mi ale scházel osobitější scénář se zapletenějším ne prvoplánovým příběhem, a taky toho optimismu bylo až moc... Jako kdyby tam nahoře létali černí andělé a ne jen černí piloti. Navíc mi mnohé scény přišly vykradené z jiných filmů - vylézání z díry na útěku z tábora (Velký útěk), útok na letiště (Pearl Harbour v obrácených rolích), kroužení nad domem dívky (třeba Tmavomodrý svět), rozbití letadla při přistání (Memphiská kráska a další) - inovací jsou jen ty černé obličeje, jinak jako trochu když pejsek s kočičkou vařili dort ze všech dostupných ingrediencí... a český Karlštejn před náletem na nacistické letiště v Itálii je toho jen důkazem. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=BpA6TC0T_Lw ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Pro mě byly Red Tails už dlouho před uvedením velkou očekávanou lahůdkou z prostředí letecké války v Evropě za druhé světové války v podání 332. stíhací letky složené z vojáků černé pleti. Ano, jeden takový film už byl natočen, byli to Letci z Tuskegee. Nicméně co by to bylo za válečný film, kdyby tam nebyly bojové scény. A v Letcích jich moc nebylo. Zato Red Tails jsou jimi přeplnění. Od Letců se zabývají výhradně až bojovému nasazení v Itálii. A bojové scény jsou vskutku rozmanité. Např. nálet na vojenský vlak, operace Shingle, nálet na německé letiště nebo bitevní křižník (i když tady se to s realitou trochu rozchází), obrana bombardérů a nakonec i souboje s proudovými letouny Me 262. A i když to místami vypadalo digitálně, rozhodně právě tyto bitvy jsou nejlepší na celém filmu, to ony jsou tahounem a pokud se to někomu nelíbí, budiš, ale ať si uvědomí, že v dnešní době by bylo nemožné sehnat všechny ty typy letadel. Vypadá to digitálně, ale co je důležitější, drží se to skutečnosti a technické autentičnosti. Jinak nechybí vsuvky ukazující život na letišti, rozepře s bílými vojáky, politické taškařice, jedna láska a dokonce i dojemné scény. A to vše dělá z Red Tails výborný válečný příběh, který musí potěšit většinu válečných nadšenců. A všechny tyto puzzle vypadají ve výsledku lépe než zmiňovaní Letci. 90%. Viděno v blu-ray, který vše vykresluje ještě v lepších barvách. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Kdo hledá kvalitní scénář bez logických blbostí, se skvělými rozhovory a srdcervoucími scénami, bude opravdu hodně zklamán. Komu stačí pohled na slušně vypadající letecké souboje za zvuků na takovýto film zvláštní, leč dobré hudby, zklamanán bude, ale trošku méně. Opravdu zvláštní mi přišly úvodní titulky, které jsem naposled viděl u 40 let starého filmu. Popravdě, nebýt těch leteckých soubojů, šel bych ještě níž. P.S.: Cuba s dýmkou vypadal drsňácky xD ()

Cocacolix 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky za efekty a hezký stroje. Já vím že jsem dal hvězdy jen dvě, to není chyba. To jen ten film je tak špatnej. Když pominu scény co jdou z klišé do klišé a děj je předvídatelnej až na půdu, tak mě nejvíc vytáčí nerealističnost a zaujatost celýho snímku. Německý piloti jsou sadistický a zjizvený šmejdi, co nemaj srdce ani duši. Americký piloti nemaj obyčejný náboje, ale explodující. Protože skoro cokoliv co zasáhnou, to s explozí zaniká (i dřevěná pozorovatelna?!). Jsem si vědom složení nábojových pásů, ale neni možná, aby "nigga" ponořil bitevní loď do plamenů jen při dvou průletech na obyčejný 12,7 kulomety. No nic... Podobnejch ptákovin je tam spousta a obávám se, že i obyčejný laik bude schopný rozeznat tyhle nešvary (stejně jako pozná zvuk kulometů, který je mimo a hlavně je ukraden z hvězdných válek). Silný béčko s áčkovými efekty. Po nějaké době ukázkový příklad toho, že nejlepší záběry nalezneme v trailerech... ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Natáčelo se v Milovicích, v Praze v ateliérech v Letňanech a scény z "Itálie" v Chorvatských horských městečkách. Dále se filmovalo na letecké základně Hamilton v Kalifornii a ve Slovinsku. (ČSFD)
  • Před útokem na německé polní letiště můžete spatřit hrad Karlštejn. (sgatlantis)
  • Na letišti v Milovicích byly k vidění stíhačky P-40 a P-51, bombardér B-17 či dopravní letadlo Dakota. Stejně tak množství dobových aut. (ČSFD)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama