Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (1 515)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Nikdy by som nepovedal, že found fountage, ktorý mi síce nevadí, ale nepatrí medzi moje obľúbené subžánre v kombinácii s takouto prakticky zombie tématikou, aj keď je to predsa len trochu odlišné dokáže priniesť niečo výraznejšie kvalitné, ale Španielom sa to podarilo a postarali sa teda o veľmi nevšedný a hlavne vydarený hororový zážitok. Jedine môžem vytknúť, že film aj napriek veľmi krátkej dĺžke obsahuje nejaké to slabé miesto, séria interview s civilistami v priebehu filmu len zbytočne narušila tempo, pričom aj tak neponúkla vôbec nič zaujímavé, ale to je vlastne to jediné mínus inak nadmieru kvalitného diela. Dejovo je to výborné, síce prvá polovica sa nesie ešte v takom pomalšom tempe, ale už úvodná fáza na požiarnickej stanici mi prišla úplne bez problémov a hlavne k moderátorke som si bez problémov vytvoril vzťah. No a po príchode do domu to už začne postupne gradovať, zaujímavé prvky len pribúdajú a tak až na spomínanú sériu interview ide úroveň filmu neustále len hore. A vidno to hlavne v druhej polovici, kedy film svojou intenzitou skutočne až berie dych a taká záverečná desaťminútovka na povale rozhodne patrí medzi to najlepšie, s čím som sa v tomto žánri vôbec stretol. Takže po hororovej stránke o ničom inom, než o úplnom nadšení nemôže byť ani reči. Hororové scény sú neustále gradované a síce nechýbajú ani drsné momenty, ale tentoraz je ich význam úplne zanedbateľný, keďže všetky tie naháňačky a strety s nakazenými sú tak napínavé, intenzívne a dynamické, že len ťažko hľadajú nejakú konkurenciu. Obsadenie tentoraz nie je až tak výrazné, výraznejšie ma bavili vlastne iba moderátorka, hlavný požiarnik a možno ešte aj kameraman, čo je ale v tomto žánri diskutabilné, no nemám s tým žiadny problém, zvyšok pôsobí, ako obyčajné zloženie obyčajného bytového domu a o to tvorcom určite šlo. A režijne je to prakticky žánrová dokonalosť, samotný found fountage štýl je úplne prehľadný a ako som spomínal, hororová úroveň je prakticky na najvyššej možnej úrovni. Takže síce máloktorý horor odo mňa dostáva plný počet, ale Rec si ho bezpochyby zaslúži, jedna zo žánrových špičiek. 86% ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Sledováno v noci. Zklamání a to velké. Od handy-cam horroru očekávám, že si budu strachy kousat nehty a bát se tak moc, až si začnu dávat ruku přes tu část výhledu, v které očekávám něco strašlivého. U Rec to platilo pouze na posledních 10 minut, zbytek je relativně zívačka s pár dobrými momenty. Dokonalá atmosféra, která fungovala v Blair Witch již od první minuty, tady vůbec neexistuje a místo toho zde najdeme pouze berličku v podobě anti-křesťanské fikce a armádního divadýlka za folií... A zombie holčička je už tolikrát ohraný pokus o šokování, že je to spíš pro smích. Aspoň že tý reportérce to sluší. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem čekal mnohem více, ze začátku mi to přišlo hodně divné, ovšem jakmile se děj rozjel, tak to už ke konci fakt dostalo grády. Problém je, že to gradovalo až moc dlouho a přitom bylo předem jasné, o co asi jde, jelikož takových filmů je spousta. Je samozřejmě možné, že jsem se k filmu opravdu dostal příliš pozdě a mnohé podobné kousky tenhle španělský vykradly, co ale můžu říct s jistotou je to, že ten americký remake nechci nikdy vidět. 75 minut je na found footage naprosto dostačujících a poměrně mě překvapilo, když film znenadání, a s o to větší pompou, skončil...6/10 ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Po dloůůůhhé době pořádnej horor... Sice na mě nečekal nějak originální příběh ( zombie + pozorování filmu skrze objektiv kamery ), ale [REC] měl prostě svý tempo a nenechal mě ani na chvíli vydechnout. Skvělá atmosféra zárukou a já s napětím čekám na pokračování tohoto výborně rozjetého hororu... 90%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Srdce hrozí vyskočením z perikardu, místnost sytí pach potu, děsem ztuhlá bledá tvář není schopna vypustit žádné zaklení, jež se dere na jazyk, instinktivně si zakrývám krk, čekaje zrádný útok stokilové stařeny a v duchu odpočítávám vteřiny zbývající do definitivního psychického kolapsu. Tak fajn, přiznávám, že malinko přeháním, ale pravdou je, že takhle výživné pocuchání nervů jsem si dlouho nevychutnal a má vyklepanost (fakt vyklepanost!) po skončení mě jenom utvrdila v rozumnosti rozhodnutí být pouze svátečním divákem horrorů. Apendix: Scénu na půdě tvůrcům neodpustím! 85% (více) Zajímavé komentáře: Mr.Apache, Bluntman, HateBreeder, castor, petero, lakikaki ()

Galerie (52)

Zajímavosti (27)

  • Po celou dobu sledování filmu není možné spatřit tvář kameramana, na rozdíl od amerického remaku. (Freemantle)
  • Herci nikdy nedostali kompletný scenár, takže nepoznali osud svojich postáv, niekedy až do dňa natáčania jednotlivých scén. To malo za následok, že herci boli zvyčajne vystresovaní a nervózni, čo boli práve ideálne okolnosti pre takýto film. (WalterIK7)
  • Na začátku po vstupu do budovy je uvedeno, že nefungují rádia ani televize. V bytě správce domu však televize fungovala. (LEGACY)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama