Reklama

Reklama

Chlapec v pruhovaném pyžamu

  • USA The Boy in the Striped Pajamas (více)
Trailer

Osmiletý Bruno žije se svojí rodinou v Berlíně, kde má i spoustu přátel. Jednoho dne se ale musí rodina přestěhovat, protože Brunův otec, nacistický voják, dostal novou práci na venkově. Nový domov je chladný a plný nacistických vojáků, a protože v okolí nikdo jiný nežije, vypadá to, že Bruno nové kamarády jen tak nenajde. Hned v první chvíli si ale všimne „farmy“, na kterou vidí ze svého okna. Farma je ve skutečnosti koncentrační tábor... Bruno se stále nudí, rád by vyrazil někam ven, ale smí být pouze před domem. Brunova sestra Gretel tráví hodně času s nacistickým vojákem Kotlerem. Jednou Bruno náhodou objeví cestu z domu. Také si všimne černého kouře, který vychází z „farmy“, pak upadne. Pomocník Pavel Bruna ošetří a jeho matka mu za to poděkuje. Pavel býval kdysi lékař, teď škrábe brambory. Brunovi se podaří zmizet z domu a na svojí výpravě narazí na tábor, za jehož plotem sedí osmiletý chlapec Shmuel. Bruno se s ním skamarádí a chodí ho často tajně navštěvovat. Bruno pořád nechápe, kde to vlastně Shmuel žije, ale ví, že je Shmuel Žid. Dvakrát týdně mají Bruno a sestra domácího učitele, který je učí nacismu. Z malé Gretel se stává nacistka a věří v Hitlera, její matka je z toho v šoku... Za Brunem a jeho rodinou přijede na návštěvu děda, babička odmítla přijet, protože je proti tomu, co její syn dělá. V den slavnostní večeře se Brunova matka dozví, že je tábor vyhlazovací a s manželem se hrozně pohádá. Od té doby se Brunova matka chová jinak. Na večeři se voják Kotler prořekne, že jeho otec utekl ze země, protože nesouhlasil s tím, co Hitler dělá. Brunův otec to slyší nerad. Kotler je z rozhovoru velmi nervózní, a když sluha Pavel omylem rozlije víno, Kotler ho na chodbě umlátí k smrti. Gretel pak řekne Brunovi, že „farma“ je pracovní tábor a že Židé jsou nepřátelé. V domě se chystá promítání a slavnostní večeře a Shmuela poslali, aby tu leštil sklenice. Když mu dává Bruno jídlo a povídají si, přistihne je Kotler. Bruno Shmuela zapře... Brunův otec pak promítá lživé video o tom, jak krásné je to v táborech, a Bruno mu uvěří... Bruno chodí za Shmuelem každý den, ale ten tam není, až se jednoho dne zase objeví. Shmuel má poraněné oko, někdo ho zbil. Bruno se Shmuelovi omlouvá a on mu odpouští. Brunova babička zemřela během bombardování a na hrob jí poslal kytku i Hitler. Brunova matka chce kartičku s jeho podpisem sundat, protože ví, že by ji tam babička nechtěla, ale Brunův otec jí to zakáže. Brunovi rodiče se pak doma pohádají, Brunova matka nazve svého manžela nestvůrou a chce i s dětmi pryč. Brunův otec tedy dětem oznámí, že se budou druhý den stěhovat. Bruno tu ale chce zůstat... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 091)

URBAN 

všechny recenze uživatele

Noo slyšel jsem dost jak je to dojemné nebo třeba brutální a ono to není . Jo má to svých pár světlých chvilek jenže jich je vážně jenom pár ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Díky za komentář Madison, která přesně vystihla, o čem tento film je. Nemá to být druhý Pianista či film, který bude ukazovat syrový pohled, jde o dětský film. A to bylo splněno. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

THEY SMELL WORSE WHEN THEY BURN, DON'T THEY? To, že se zde mluví anglicky je pro takový film slabinou, na těchto válečných filmech upřednostňuji autentičnost. Druhou slabinu bych viděl ve scénách, kde kluci spolu mluví přes plot. Nepřišlo mi to dost věrohodné. Shmuel si tam běhá jak chce. Navíc chatrč v pozadí staví celý film a vůbec na ní není vidět progres. Jinak je film silný a konec je velmi smutný. Tyhle ty tábory smrti byli jednou z nejhorších věcí v historii lidí. Jímá mě hrůza nad tou krutostí. NEVER AGAIN!!! ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Nějak nechápu smysl, podstrčit nám film s rodinou nácka. Co je mi po nich? Kdyby šlo o normální německou rodinu, bydlící poblíž koncentráku, pak by měl konec úplně jinou váhu. Ale takhle jsem se u toho jakože strašně šokujícího finále, po kterém tady uživatelé div ne omdlívali (hahahahahaha) jen škodolibě ušklíbl. Navíc, šlo o Darwina jako vyšitého. Už to tu sice zmínilo hodně lidí, ale nedá mi to, rýpnout si taky: manželka, která neví, že má doma nácka, je špatný vtip a ten koncentrák, do kterého se můžete úplně v klidu prokopat pod plotem, už byl na bázi parodie. Hlavní hrdina nepřesvědčivý. Strašně moc to chtělo útočit na citečky, ale vůbec se to nepovedlo. ()

Ťapka 

všechny recenze uživatele

Zručné, didaktické, učebnicově dojemné - jen by mě zajímalo, kolik diváků bylo pohnuto osudy skutečných obětí, nejen hlavního hrdiny. Otřesné zacházení s reáliemi, jedno klišé za druhým. ()

Copacabana 

všechny recenze uživatele

Najviac sa mi páčil nápad kontrastu medzi detskou nevinnosťou a všadeprítomným strachom a krutosťou doby, alebo ľudí ak sa to dá tak nazvať. Herecké výkony, ktorým som verila boli 2 a to ten chlapca z tábora a V. Farmigy. Rozmýšľam medzi 4 a 5, a som si vedomá, že to bol z veľkej časti predvídateľný záťah na city (na čo som sa v tomto prípade dosť namotala) , no odhliadnuc od toho mi tam predsa len niečo chýbalo, všetky prvky sa mi zdali kvalitné, no ako keby nešli na 100%.(čakala som, že mi na konci aspoň slzička ukvapne, no nestalo sa tak.) ()

Kulik.Z 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh, citlivý, rázný, dojemný; ALE tento snímek jsem viděl i s dabingem a řeknu vám - nic moc... :( 96% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

To mi připomíná Mumii. Scarabeus Vám zajede pod kůži a nic nenaděláte. Tím scarabeem je v tomto případě Chlapec v pruhovaném pyžamu. Prostý nízkorozpočtový snímek, jež našel příznivce po celém světě. Dá se říci, že snahou Marka Hermana bylo zobrazit válku očima dítěte - situace z pohledu dítěte, je z drtivé většiny právě pohledem nejaktuálnějším. Po tak silném zážitku neopemenu (jak už tradičně) dodat, že nemíti dvě války a SSSR, tak filmový tvůrci tápou v temnotě, na něž by ani svíce z St. Sulpice nevrhla sebemenší světlo. 86% ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Asi to na mě nezapůsobilo až tak moc, jak mělo... Těch svědectví z války už bylo tolik... Každej už musí vědět, že celej holocaust byl prostě hnus nad hnusy... Ne každej ale má žaludek na to sledovat tyhle příběhy znovu az novu z různých úhlů pohledu. Chlapec v pruhovaném pyžamu je ale originální a upřímný film, co rozhodně za zkouknutí stojí. ()

Ithildaria 

všechny recenze uživatele

Film samotný je na pohodové tři hvězdy, ale za ten závěr musím přidat ještě jednu. Bála jsem se, že tvůrci nebudou mít na podobně radikální krok dost odvahy. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Jeden z najsilnejších príbehov aký som kedy videl. A pritom zo začiatku všetko pôsobí tak nenápadne. Uveriteľní herci, jednoduchý dej, dojemná hudba. K dokonalosti chýbalo dosť, hlavne koniec vyznieva umelo, len aby v divákovi spustil emočnú smršť. Možno by aj prospelo aby bol film dlhší, mohol tak ešte viac zarezonovať. Vedel ale chytiť za srdce a ukázať temnú stránku histórie prostredníctvom vzťahu dvoch malých chlapcov. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vynikající film s brutálním koncem. A to byl tenhle film skoro celou dobu relativně klidný a milý, prostě pohled na válku dětskýma očima, který je pak o to mrazivější.... A právě za to je ta pátá hvězda, protože to, co se tam stalo, zamávalo i se mnou. Něco takového se mi u filmu snad ještě nikdy nestalo. 100%. ()

markuc 

všechny recenze uživatele

Tak tento snimek me velmi vyrazne potesil - opravdu netradicni pohled na nacistickou myslenku z obdobi druhe svetove. Bohuzel ale scenar (nacisticka myslenka z pohledu ditete) neni vse a zde to ostatni tvurci asi nepochopili, lepe receno nedocenili latku, kterou toci. Pocas filmu je par okamziku, kdy vas opravdu zamrazi v zadech, zbytek je ale velmi plytka a nastavovana kase, ktera jen zbytecne natahuje delku filmu tak, aby divak byl nakonec doveden k ocekavanemu konci. Hlavnim nedostatkem filmu je herecke obsazeni (asi spatna ruka pri vyberu), zbytek neni tak spatny. Cili pro me prumerny snimek (skoda, tema melo na vic). ()

Karush 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá režisérska práca, hrôza II. sv. vojny a naivita detskými očami. No a čo, že film je plný chýb a nepravdepodobností. Je to natoľko kúzelné a nevtieravé a hlavne ohromne pôsobivé, že človek nemôže inak hodnotiť. Čo určite ma najviac oslovilo bolo postupné (ne)odhaľovanie skutočnosti naivného Bruna, mladí herci dovolím si povedať, že bezchybne zvládli nie práve najľahšie charaktery. A ten záver? No, ten pomalý posledný záber, skvelo stvárnená myšlienka a zakončenie, ktorá sa tak často nevidí. ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Filmy s tématikou druhé světové války mě vždy silně zasáhnou právě proto, že podobné věci se skutečně děly a tak mi obdobné snímky nabízí pohled zpět v čase do těchto strašlivých dob. Chlapec v pruhovaném pyžamu není výjimkou a sledovat příběh z pohledu dítěte, navíc ještě syna takové zrůdy bylo opravdu velmi zajímavé. Skutečně krásnou roli ztvárnila Vera Farmiga, se kterou jsem se dokázal opravdu ztotožnit a myslím, že v její situaci bych se choval velmi podobně. O jejím hereckém projevu ani nemluvě... Oba osmiletí chlapci byli rovněž výborní a jejich přátelství mě doopravdy chytlo za srdce. Nejsilnější scéna pro mě byla ta, když voják Kotler říká: ,,Páchnou mnohem víc, když jsou spalování, že?", následující záběr na kouř a prozření Very Farmigy. Smutné... Stejně jako ten osudový konec. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Sila snímku spočíva najmä v jeho závere.....a i napriek tomu, že sa autori pekne hrajú so slovíčkami ( "farma, pyžamo..." ), ako keby snímku chýbalo väčšie emočné chvenie ( dostaviace sa až príliš neskoro). ()

Související novinky

Scorsese zavrhl Di Capria

Scorsese zavrhl Di Capria

18.03.2010

Neměl ale na výběr. Hrdina jeho nového filmu totiž bude mít pouhých 12 let, a přestože je Leo „věčný kluk“, tohle bychom mu asi neuvěřili. A tak se Marty musí alespoň dočasně vzdát svého oblíbeného… (více)

Reklama

Reklama