Reklama

Reklama

Chlapec v pruhovaném pyžamu

  • USA The Boy in the Striped Pajamas (více)
Trailer

Osmiletý Bruno žije se svojí rodinou v Berlíně, kde má i spoustu přátel. Jednoho dne se ale musí rodina přestěhovat, protože Brunův otec, nacistický voják, dostal novou práci na venkově. Nový domov je chladný a plný nacistických vojáků, a protože v okolí nikdo jiný nežije, vypadá to, že Bruno nové kamarády jen tak nenajde. Hned v první chvíli si ale všimne „farmy“, na kterou vidí ze svého okna. Farma je ve skutečnosti koncentrační tábor... Bruno se stále nudí, rád by vyrazil někam ven, ale smí být pouze před domem. Brunova sestra Gretel tráví hodně času s nacistickým vojákem Kotlerem. Jednou Bruno náhodou objeví cestu z domu. Také si všimne černého kouře, který vychází z „farmy“, pak upadne. Pomocník Pavel Bruna ošetří a jeho matka mu za to poděkuje. Pavel býval kdysi lékař, teď škrábe brambory. Brunovi se podaří zmizet z domu a na svojí výpravě narazí na tábor, za jehož plotem sedí osmiletý chlapec Shmuel. Bruno se s ním skamarádí a chodí ho často tajně navštěvovat. Bruno pořád nechápe, kde to vlastně Shmuel žije, ale ví, že je Shmuel Žid. Dvakrát týdně mají Bruno a sestra domácího učitele, který je učí nacismu. Z malé Gretel se stává nacistka a věří v Hitlera, její matka je z toho v šoku... Za Brunem a jeho rodinou přijede na návštěvu děda, babička odmítla přijet, protože je proti tomu, co její syn dělá. V den slavnostní večeře se Brunova matka dozví, že je tábor vyhlazovací a s manželem se hrozně pohádá. Od té doby se Brunova matka chová jinak. Na večeři se voják Kotler prořekne, že jeho otec utekl ze země, protože nesouhlasil s tím, co Hitler dělá. Brunův otec to slyší nerad. Kotler je z rozhovoru velmi nervózní, a když sluha Pavel omylem rozlije víno, Kotler ho na chodbě umlátí k smrti. Gretel pak řekne Brunovi, že „farma“ je pracovní tábor a že Židé jsou nepřátelé. V domě se chystá promítání a slavnostní večeře a Shmuela poslali, aby tu leštil sklenice. Když mu dává Bruno jídlo a povídají si, přistihne je Kotler. Bruno Shmuela zapře... Brunův otec pak promítá lživé video o tom, jak krásné je to v táborech, a Bruno mu uvěří... Bruno chodí za Shmuelem každý den, ale ten tam není, až se jednoho dne zase objeví. Shmuel má poraněné oko, někdo ho zbil. Bruno se Shmuelovi omlouvá a on mu odpouští. Brunova babička zemřela během bombardování a na hrob jí poslal kytku i Hitler. Brunova matka chce kartičku s jeho podpisem sundat, protože ví, že by ji tam babička nechtěla, ale Brunův otec jí to zakáže. Brunovi rodiče se pak doma pohádají, Brunova matka nazve svého manžela nestvůrou a chce i s dětmi pryč. Brunův otec tedy dětem oznámí, že se budou druhý den stěhovat. Bruno tu ale chce zůstat... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 090)

Citera_Mor 

všechny recenze uživatele

Snazila jsem se film brat vazne s vypetim vsech sil, bohuzel zbytecne. Uz po pulhodine mi bylo jasne, ze lepsi uz to nebude. Pateticke, uslintane, hrozici hyperglykemickym zachvatem. Jak jiz zde bylo zminovano, nektere nelogicnosti jsou primo kulervouci (damy jsou zvykle, panove mi toto slovo prominou). Mrzi me, ze tak dobre tema dokazali tak zprznit prehnanou detskou naivitou (to, co klucik predvadi neni naivita, hranici to s demenci) a nehodici se hudbou, ze ve mne nebyla vyvolana ani spetka litosti, spise hodne znechuceni. ()

Reiner 

všechny recenze uživatele

Drsné procitnutí z naivity ... Drsná zkušenost pro rodiče ... O tom, že kdo jámu jinému kope, sám do ní spadne. Někdy i nevinní :( Doporučuji!! ()

davistercz 

všechny recenze uživatele

Velmi silná káva. Po skončení filmu jsem měl pocit, jakoby ve mě uvnitř zemřelo.. byl jsem hodně smutný, ale zároven i štastný, že jsem mohl vidět tento neskutečný film. ()

Weezy22 

všechny recenze uživatele

Doba, ktorú by zrejme nikto z nás nechcel zažiť .. Veľmi emotívny film o kamarátstve dvoch chlapcoch. Presne podľa knihy, ktorá je tiež zaujímavá. Ploty podobné tomuto sú všade na svete, ale verím, že takýto plot nebudeme musieť nikdy prekročiť. ()

P3tulQa 

všechny recenze uživatele

No nevím. Myslím, že Boyne to měl v knize daleko propracovanější. Z filmu toho bylo hodně vypuštěno, něco dokonce udělané jinak. Proto kniha byla dramatičtější a smutnější, takže to čtenáře dojalo víc. Nevím, film se mi moc nelíbil, kniha byla lepší, V podstatě to tak bývá skoro pořád, že film, který je udělaný podle úžasné knihy se moc nepovede. ()

SheldonShamy 

všechny recenze uživatele

Dětská naivita, která za dob 2. světové války konfrontuje život dospělých. Syn vysoce postaveného německého vojáka, který byl převelen na venkov a řídí spalovnu. Malý hoch se v touze po kamarádech vydává do zakázaných míst, potkává židy a pere se se sebou samým. Jací židi jsou? Hodní nebo zlí – tak jak to tvrdí celé Německo? ()

J.Mayen 

všechny recenze uživatele

Přeci jenom se budu trochu zuby nehty bránit vyššímu hodnocení, jakože jsem dostal úplně brutální, slzami zalité oči doporučení mojí kámošky, kterou tímto zdravim, ahoj Pájíne, no ale co čert nechtěl, proč sem byl docela zklamanej? Čekal jsem snad víc? Ano čekal a nedostal, krom teda toho moc pěknýho plynatýho konce. Můj táta vždycky říkal, za všim hledej žida,tak jsem ho viděl dokonce i za kamerou. ()

Charlinka 

všechny recenze uživatele

Jako člověk, který tu historii přece jenom trošku zná jsem ten film nemohla vnímat tak jak jsem asi měla. Množství historických nepřesností mě na tom tak moc iritovala, že jsem se do příběhu nedokázala úplně vcítit. V tomto směru jsem na toto téma viděla lepší a více přesné filmy. Tady to místama opravdu hraničilo až se zneuctěním a to vše pro nějaký hollywoodský příběh. Přesto to bylo po příběhové stránce dobře vyvedené a zahrané. ()

Luccy007 

všechny recenze uživatele

89% Výborné obsazení i herecké výkony nejen dětí. Ale přece jen mi tam něco vadilo...,možná až příliš předvídatelný konec,nevím..Jinak toto bude vždy silné téma.. ()

Kytarka 

všechny recenze uživatele

Vezmu to tentokrát zkratkou a poměrně v kostce. Dvě děti, každé na své straně plotu, každé s jiným životním příběhem, ale společnou naivitou, krásnou, nezkaženou dětskou křehkostí. Versus krutý svět druhé světové a takzvané konečné řešení židovské otázky. Jak to asi může dopadnout? Film mě sice do slzavého údolí rozhodně nezavedl, ale poté, co jsem se další ráno vzbudila a nemohla jsem jisté záběry dostat z hlavy, jsem věděla, že nechal pořádnou stopu. Dát pět hvězd tedy rozhodně nebyla chyba. ()

Stauff 

všechny recenze uživatele

Kurva! Jak mám tohle hodnotit... Filmů, které něco dělají s mými emocemi je docela dost. Ale Chlapec v pruhovaném pyžamu ze mě všechny emoce vyždímal a já u titulků jen seděl, neschopný jediného slova. Je strašně těžké uvěřit, že to nebyl výplod šíleného scénáristy, ale že holocaust skutečně proběhl. A není to zas tak dávno... ()

Nadirah 

všechny recenze uživatele

Filmu z druhé světové války jsem naprosto přesycená. Přijde mi, že když režisér nemá žádný kreativní nápad, tak začne točit film o nacismu a utrpení židů, protože to je zaručený úspěch. Samozřejmě to co se tehdy dělo bylo naprosto odporné a neobhajuji to. Ale nadměrně se v tom ráchat, také není dobré. Jeden z mála kladů tohoto filmu shledávám v tom, že je to natočené pohledem syna nacisty. Což je o něco málo odlišné než zbytek filmů tohoto ražení. Dobře vizuálně natočené. Kromě ohranosti dobrý snímek. ()

MT_Y 

všechny recenze uživatele

Já v žádném případě nechci aby to vyznělo že bych znevažoval věci a události během války, naopak mám k tomu strašný respekt a tyhle věci na mě i dost působí depresivně... Nicméně tenhle snímek, nepřišel mi v ničem nějak extra zajímavý, prostě malý dítě se začne bavit s dítětem z onoho tábora kde zrovna v den kdy se šlo do komory tam byl aby zemřel což jasně je smutné a opravdu těch chlapců mi bylo líto, ale snímek mi přišel ze vlastně byl jen o tomhle, protože nebylo tam úplně extra ukázáno tak psychika jako taková vůči rodině atd, v tomhle tam exscelova jen Vera Farmiga (která celkové tam byla nejlepší). Nevím mě ten snímek prostě nějak nezaujal, teď v tom nechci být zlý, ale na jednu stranu to ten kluk úděl blbost (ikdyz ve snaze pomoct kamarádovi najít otce) prostě furt blbost.... Za Veru Farmigu dávám 2 hvězdy a zpracování jako takový hvězdu jinak nic takže 3 hvězdy 40% ()

sAreOn 

všechny recenze uživatele

Nenápadný film, který hlavně hraje na okolnosti děje než na děj samotný. Dle mě takové menší citové vydírání, ikdyž plně funkční. Přece jen ten konec bere dech. Trošku jako u všech takových filmů mi vadily dětské role, které byly dle mě nezvládnuté (ale to je jen mů názor). Hezký nápad, dobře převedený na plátno... ()

lipan 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý příběh o německém chlapci a jeho pohledu na dobu 2. sv. v. I když je synem německého důstojníka, jehož pracovní náplní je řízení pracovních táborů pro Židy, není si vůbec vědom probíhajících hrůz. Několikrát během filmu jsem si musel říct, že "ten kluk je ale blbej", ale možná právě to bylo cílem: vyjadřuje to onen kontrast mezi "Hitler Junge" a reálným životem. Ani na úplném konci si nedokáže pořádně uvědomit realitu. I když samotný průběh je lehce nudný, bez dějové gradace, i přesto, že jsem občas musel pomyslet na možnou podobnost s filmem Život je krásný, tak ten závěr u mě rozhodl. Jen ještě jedno mínus: za celý film jsem těm britským hercům tu roli neuvěřil - i když měli tak pěkné kostýmy, Německo z nich zkrátka "nekoukalo". ()

redalert21 

všechny recenze uživatele

Nevím co psát, mel jsem skoro na krajičkách v posledních sekundách filmu : / HODNĚ silné drama ! Kdybych nezacal rychle myslet a delat jine veci, tak by to ve me zustalo jeste dlouho... ()

david666 

všechny recenze uživatele

Vidět tyto věci z pohledu dítěte má možná větší sílu než z pohledu dospělých. Film začíná nevinně, ale už po prvních minutách dává tušit, že se něco bude dít. Naivní dětské otázky na svého otce, či člověka, kterého považuje za "farmáře" nahání mráz po zádech a říkáte si, co mu asi tak odpoví. Některé věci jako třeba proč lékař nechal své praxe a teď škrábe brambory nebo proč chlapec z poza plotu nemůže přijít na večeři a zvědavost jakou hru to na "farmě" hrají, když mají každý číslo a proč vlastně nosí "pyžama" mu nejdou na rozum. Film pomalu graduje do brutálního finále, které sice tušíte, že přijde ale i tak Vás dostane. ()

Související novinky

Scorsese zavrhl Di Capria

Scorsese zavrhl Di Capria

18.03.2010

Neměl ale na výběr. Hrdina jeho nového filmu totiž bude mít pouhých 12 let, a přestože je Leo „věčný kluk“, tohle bychom mu asi neuvěřili. A tak se Marty musí alespoň dočasně vzdát svého oblíbeného… (více)

Reklama

Reklama