Reklama

Reklama

Film Gran Torino vypráví příběh někdejšího opraváře aut a ovdovělého veterána z války v Koreji Walta Kowalského, který si s přibývajícími léty uvědomuje, že na nový svět už nestačí. Všichni jeho sousedé se buď odstěhovali, nebo zemřeli. Postupně je nahradili hmongští imigranti, kterými Walt ze srdce pohrdá, a bezcílné partičky mladých afroamerických a latinskoamerických výtržníků. Podzim svého života tak spíš přežívá než dožívá. Až do oné noci, kdy se mu někdo pokusí ukrást jeho chloubu - nablýskaný sporťák Gran Torino. Když se zlodějům postaví, stane se hrdinou, který změní život nejen svým sousedům a chlapci nucenému vstoupit do jednoho z místních gangů, ale především sám sobě. (HBO Europe)

(více)

Recenze (2 774)

1Legend1 

všechny recenze uživatele

MIstrovský kousek jako Waltovo Gran Torino z roku ´72. Nevím, co mám na Clintovi nejradši...jeho vytříbený slovník, kde se vůbec nebojí použít v jedné větě několik různých rasistických urážek na adresu bambusáků:D, komolit jména, jak se mu zachce nebo jeho věčně zasmušilý výraz a projev absolutního nezájmu. Tohle všechno na jeho roli miluju, Clint neztratil nic od dob jeho westernů, ba naopak podle mě je právě tohle jeho nejlepší role vůbec. Přesto musím opět nesouhlasit s umístěním tohoto filmu v žebříčku. Tentokrát bych ho posunul výš. Kam se na to hrabe Forrest, Kukaččí Hnízdo a Shawshank dohromady. Clinte, drž se a jen tak dál. 100% ()

Gixian 

všechny recenze uživatele

Film se zvláštní atmosférou a velice civilním filmovým jazykem. Obsazení perfektní a zážitek silný, jen je to takové dost dějove předvídatelné a některé postavy (kněz) mi úplně nesedly. Rozhodně to ale stálo za shlédnutí - zůstala z toho ve mně taková nevšední kombinace smutku a naděje. ()

IPajule 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době kvalitní film. Tak krásně natočené scény a hlavně děj s Clintem Eastwoodem. Česky dabing Walta (Clinta) zněl jako by měl naposledy vydechnout. To se mi líbilo nejvíce, jak dobře to bylo namluvené chlapíkem, který se na to hodil a také podle hlasu vypadal jako starý bručoun s dobrým srdcem. Zapadalo to jako kolečka v hodinách, stejně jako konec. Dramatický a tak emotivní závěr s trochu smutnějším koncem a doprovázejicí hudbou vedoucí k slze. ()

Whannell 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, díky kterým jsem se začal zajímat o kinematografii celkově. Clint Eastwood natočil sice ne zrovna ohromně originální, ale i přesto dokonale komorní, docela drsný a hlavně uvěřitelně melancholický příběh s příjemnými, ale nenucenými rasistickými hláškami. ()

jsemzuzu 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem odolávala nasranému Clintovi z obav, že to bude moc velká akademická nuda. Zbytečnost. Scénář a režie a nakonec i samotný ubrblaný Clint byla jedna velká dokonalost !!! Silný film. ()

B.e.n.Q 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z nejlepších filmů, které jsem za posledních pár let vidět. Clint Eastwood je prostě skvělý. Tohle a Million Dollar Baby jsou pro mě jeho nejlepší kousky. Nemám co vytknout. Ten film má prostě vše, co je mému srdci blízké :) Výborná práce! Jen tak dál, Clinte. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Clintovo cedenie slov cez zuby a frajerské hlášky sú to čo hltáte celý film. Páči sa mi jeho priamočiarosť, občas je xenofóbny, ale za to, že drsne pomenúva problémy, za to mu směkám. Avšak Clintovej réžii neviem prísť stále na chuť. Navyše zameriavaním sa na seba ako herca mi v mnohom pripomína Allena, no a to nie je moc dobré :) ()

zipoo 

všechny recenze uživatele

A když si dozadu nedáte takový to buzerantský křídlo, co si tam dávají ostatní bambusáci, tak je to za 5 hvězd. Už od puberty jsem přesvědčený, že se ze mě stane starej zarputilej a nepříjemnej dědek. Gran Torino mi prostě nějak promluvilo do duše a při závěrečných titulkách jsem se zamyslel nad tím, jak to tady vedu a jestli to za to stojí. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Už jste potkali někoho, do koho jste se neměli srát a pak jste litovali?" Jeden z nejlepších filmů týkající se nejen rasové (ne)snášenlivosti. Vynikající výkon Clinta spolu s citlivým režisérským i scenáristickým vedením dali vzniknout excelentnímu dílu, které dokáže promluvit do duše, ale i pobavit, a rozhodně ani minutu nenudit. Nutno vidět! ()

Katcat 

všechny recenze uživatele

K tomu vlastně ani není co dodat. Maximálně to, že kdo to neviděl, neví, o co přichází. Pro mě je Clint Eastwood prostě úplnej bůh, je jedno, na jakej jeho film koukáte. Brečím, i když si na ten film vzpomenu... Bambusáci jedni :) ()

Critic 

všechny recenze uživatele

Vsadil bych se, že tenhle film pomohl zmírnit xenofobii a rasismus mezi lidmi víc než snaha všech politiků světa dohromady. A ještě to musí každýho člověka s mozkem bavit. Klobouk dolů. ()

caramell 

všechny recenze uživatele

Až budu v důchodu, chci být taky tak neuvěřitelně zapšklý, hustý, nepříjemný, a skvěle hláškující vitální stařík jako je tady Clint Eastwood. Téma filmu, v dnešní době o to aktuálnější je skvělé. Jeho závěrečná pointa mi vzala dech jako málo který film. A ještě to umocnila tak úžasně dojemná skladba k titulkům. Už jen ty titulky bych si pustil 3x. Úžasný, úžasný film. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Pět hvězd je za Clinta Eastwooda, mýho hrdinu.Kdyby hrál v Ordinaci, koukal bych se na ní.Ale jinak je ten film sračka, protože rasismus není problém nás bílých,ale těch ostatních.To, co předvádí jiné rasy vůči nám, je čistý rasismusNegři mají svoje čtvrti, hispánci taky,židi mají dokonce vlastní stát.....tak kdo je tady rasista???Dokážete si představit, že vznikne čtvrť pro bílé, nebo bělošský stát? Jen za takový návrh bych dostal bůra natvrdo. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Americký film, v němž se hlavní hrdina, veterán války v Koreji a drsný, neústupný stařec s předsudky proti imigrantům musí naučit nalézt k nim cestu, neboť je jimi ve svém sousedství obklopen. Legendární představitel drsných a nekompromisních postav C. Eastwood se posadil do režisérského křesla a do hlavní role zdánlivě xenofobního Walta Kowalského obsadil sám sebe. Přestože Clintovi v době vzniku snímku táhlo na osmdesátku, dokázal si uchovat vše z jeho typického herectví a dokonce se domnívám, že vzhledem k jeho věku vyznělo v některých ohledech ještě působivěji. Počáteční nepříjemná Kowalského konfrontace s novými sousedy asijského původu vede k bližšímu seznámení a díky sympatické A. Her a jejímu mladšímu bratrovi Thaovi (B. Vang) se prohloubí jejich vzájemné sympatie. Stará škola Kowalski s nelibostí sleduje okolní znuděné partičky ubohých a hloupých mladíků neamerického původu páchající drobnou kriminalitu a svou vrozenou autoritou se před nimi snaží chránit sousedy, jež si nakonec oblíbil. Název snímku je označení nádherného automobilu značky Ford z roku 1972, jež je zaparkován v Kowalského garáži a tato jeho chlouba je vlastně příčina sblížení se sousedy. Vzhledem ke Kowalského morálně okoralým synům a jejich rodinám vedou vzájemné sympatie k sousedům a potřebě někoho chránit ke smyslu a náplni zbytku jeho života. Gran Torino je emotivně silný a povedený snímek, jemuž se bez ostychu odvážím věnovat pět hvězd, avšak na umístění ve zdejším žebříčku koukám nevěřícně a až takové mimořádné kvality jsem v něm neshledal. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Film u kterého jsem měl dlouho dilema, zda hodnocení ponechat, nebo změnit na pět. On je ten film totiž výborný, Clint Eastwood pomohl stvořit dokonalou postavu zatrpklého starce, kterým ovšem není bezúčelně. Kdo by se nechoval jako on, kdyby měl tak nechutně sobeckou rodinu, kterou jsem nenáviděl snad víc, než ty rákosnické spratky. SPOILER: Ten blažený výraz v mém obličeji, když na konci filmu nedostali v závěti ani pitomou korunu, byl k nezaplacení. Naopak sympatické je Waltovo sbližování se s rodinou, vůči které trpí xenofobními předsudky, které nejen že také nejsou bezúčelné, protože postava má zkušenosti z války ve Vietnamu. A přesto stále zůstává tím mrzoutem, kterým byl, jen odhaluje, že má i srdce. Jeho smrt je pak o poznání tragičtější, znovu ovšem není jen bezúčelným dojením slz. To, že byl skrz na skrz prošpikován kulkami jako kus masa, svým způsobem dalo podnět k zatčení "těch zlých rákosníků" a my kteří fandili hodným Waltovým sousedům můžeme být spokojení. Waltův pohřeb a stejně tak i následná četba závěti pak dokonale koresponduje s jeho povahou a přestože je to svým způsobem směšná, nesmějeme se, naopak, dojímá nás to. Je to dokonalé. Kurva, já tomu těch pět prostě musím ubalit, protože snížit tomu jen jednu hvězdičku pro prvoplánový scénář jako nějjací mexičtí uzenáči, nebo říct, že je to jen SJW propaganda jako nějací bílí burani a nebo napsat nějakej buzerantskej komentář o pomalu ubíhajícím ději jako ostatní bambusáci, jenže na to hned zapomenu, protože se tohoto dokážu zdržet a Gran Torino, který mělo ve filmu minimální prostor, pět hvězdiček je tvých. ()

waterboy 

všechny recenze uživatele

Starnoucí Clint Eastwood vyměnil svůj klobouk a množství rolí drsňáka z širých prérií za zatrpklého veterána z války, kterej na všechno jen nadává a nic není podle jeho gusta zejména lidi jiné barvy pleti, kteří bydlí v jeho sousedství. Své sousedy nemusí a spíše jimi opovrhuje až do doby, kdy se jednoho z nich zastane a stane se takzvaným hrdinou proti své vůli. Sousedi ho začnou uznávat a zvát ho na různé jejich akce. Ale jeho štěstí nebude trvat věčně. Na tento zlom jsme si v Eastwoodových filmech již zvykli a musíme s nimi počítat, že nic nekončí tak růžově, jak to ze začátku může vypadat. V tomto mírně komediálním dramatu můžeme vidět změnu ze zatrpklého člověka, který nemá pro co žít v normálně fungujícího jedince se smyslem pro spravedlnost, který se z vlka samotáře změní v beránka božího. ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

Zatraceně skvělí Eastwood, který si nebere servítky s nikým a ničím. Famózně procítěná poslední jízda nabručeného válečného veterána. Hluboké propojení všech postav dává filmu silnou šablonu. Příběh pozvolna plyne a klade neskutečný důraz na emoce. V postavě Walta sype perfektní peprné hlášky a demonstruje takové protest proti politické korektnosti. Závěrečné finále je stylově mrazivě chladné. Eastwoodův absolutně nejlépe napsaný, zahraný a zrežírovaný film. 10/10 ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

TOP 20? Nevím, ale jinak skvěle odvyprávěný a zahraný příběh v komorním duchu. Nechápu, že i ve svém věku dokáže hrát, řežírovat a všechno okolo. 5* ()

kondor77 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých "tatínků" ještě za socíku byl hmong (maminka byla taková rozhoďnožka a v rámci spolupráce mezi zeměmi, které preferovaly komunismus u nás pracovali společně s ní ve zdejší fabrice (Mez, dnes myslím Siemens, Frenštát pod Radhoštěm)), takže i z těchto důvodů je mi film blízký. A byl to přesně takový skvělý člověk, jak jsou hmongové vykreslení v tomto filmě. Krásný film s očekávatelným smutným koncem. Vrcholné a nekompromisní dílo pana režeséra. Skvělý scénář, obsazení vedlejších postav a eastwoodův cit pro dramatičnost z tohoto filmu dělají jeden z nejlepších filmů všech dob. A právem. ()

BačaXXX 

všechny recenze uživatele

To snad ani není pravda! Už jsem si začínal myslet že se Clint po Changeling pro letošní rok definitivně vyšťavil a on natočil zase takovou pecku - super film. ()

Související novinky

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Clint Eastwood – návrat k herectví?

Clint Eastwood – návrat k herectví?

08.10.2011

Tvrdil, že Gran Torino je poslední film, ve kterém se objevil před kamerou a už bude stát výhradně za ní. Jenže muzikál A Star Is Born, který hodlal natočit po eposu o vzniku FBI J. Edgar, byl… (více)

Akční důchodci podle režiséra Kick-Ass

Akční důchodci podle režiséra Kick-Ass

20.02.2011

Zatímco napjatě čekáme na X-Men: Elitu (trailer vypadá lákavě), Matthew Vaughn už plánuje další projekt. A opět by mělo jít o komiksovou adaptaci. Předlohu nazvanou The Golden Age napsal Jonathan… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2011

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama