Reklama

Reklama

Cukrárna

(seriál)
Rodinný
Česko, 2010, 12 h 26 min (Minutáž: 57–58 min)

Režie:

Dušan Klein

Scénář:

Jan Míka

Kamera:

Josef Špelda

Hrají:

Naďa Konvalinková, Iva Janžurová, Jana Štěpánková, Veronika Žilková, Jan Hrušínský, Luba Skořepová, Petra Tenorová, Simona Stašová, Eva Holubová, Jana Šulcová, Jitka Čvančarová, Václav Postránecký (více)
(další profese)

Epizody(13)

Radka Sladká je majitelkou malé cukrárny u hřbitova v Praze. Má čtyři děti: dospívající zamilovanou dceru Ivanku, dva malé rošťáky fotbalisty, malou holčičku a k tomu navrch manžela Františka, kterého zajímá jenom středověk. Je na všechno sama, a tak něco občas zanedbává. Momentálně to vypadá, že bude muset svou cukrárnu pronajmout, aby se mohla naplno věnovat rodině. Jednoho dne přijde na dort roztomilá trojice důchodkyň: Bláža, Dana a Olga. Když si zákaznice oprávněně stěžují na kvalitu obsluhy i zákusků, netuší ještě nikdo z nich, jak se změní osudy všech čtyř žen po tomto náhodném setkání. Blážina rodina totiž právě odjela na dlouhodobý pobyt v USA a babička, zvyklá starat se o všechno a o všechny, najednou neví, co si počít. Neumí žít se samotou. Svým životním optimismem, energií a elánem strhne Bláža k aktivitě nejen své kamarádky Danu a Olgu, ale rázně vstoupí i do fungování cukrárny a rodiny zoufalé Radky. I v těch nejdramatičtějších situacích vítězí nadhled tří zkušených babiček, které si za všech okolností vědí rady. (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Cukrárna chutnala trochu hořce a já hořké čokolády moc nemusím. Celý projekt spíše vypadá, jako práce na zadání a úkol pro Jana Míku na vyplnění prostoru. Nebylo by to poprvé. Druhým adeptem na něco podobného je dle mého Šípková růženka, mimochodem taky s Veronikou Žilkovou. Malé bolestné v podobě šlehačky beru paní Plecitou a Lubu Skořepovou, protože Náměstíčko jsem měl rád. V prvních dílech to tak sice nevypadá, ale postupně dochází k neskutečnému natahování děje, aby to vyšlo alespoň na těch více dílů. A na konci to už tahá za oči, jak se to celé táhne. Dramaturgicky je seriál poněkud slabší, ale je na tom vidět typická práce pana Kleina. Nebýt pana Postráneckého, asi by o zábavu byla nouze. Z dob minulých pak působí úvodní grafika s titulky. Seriál se dá zhodnotit slovy úvodní písně - je hořkoslaně cukrový. Z průměru rozhodně nevybočuje. ()

migl odpad!

všechny recenze uživatele

Je zaujímavé že za komančov sa točili väčšinou skvelé seriály,filmy, a to napriek tomu aká bola tá doba strašne zlá,cenzúrovaná?(ako nám neustále podsúvajú média...). Teraz v dobe "demokracie" sa točí jedno hovno za druhým,herci v súčasnosti a všetci "umelci" mi pripomínajú prostitútky,pôjdu z každým kto zaplatí,hrdosť sa v dnešnej dobe nenosí ()

Reklama

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Prvních pár dílů jsem sledoval kvůli Ivě Janžurové, jejíž komediální talent jí příběh neumožní uplatnit ani na 10%. Je to škoda, protože ji ve filmu již mnoho nevídáme, přitom je to jedna z našich nejlepších komiček. Do konce asi nedokoukám, ztratil jsem zájem, protože nic světoborného ani oslnivého seriál nenabízí. ()

wocicko 

všechny recenze uživatele

Tak jedna hvězda je za Ivu Janžurovou, proto že sehrála přesnou kopii mé milé babičky... Jinak... příšerné. Kladu si otázku, zda je to proto, že by se to divákům opravdu líbilo, nebo jen proto, že si neschopní tvůrci drží svůj flek, proto že vědí, že čím více budou ničit vkus diváka, tím méně práce budou mít. Nevím. Vím akorát, že bych napsala seriál alespoň o 80% lepší a klidně i zadarmo (za rozcvičky si nic neberu). Co se týče pana režiséra, mám ho upřímně ráda a vím, že takovéhe rychlokvašky se špatně točí a kde je špatný "recept" jak nazvali scénář ve filmu o seriálu, žádný kuchař nic nesvede. ()

Figuska 

všechny recenze uživatele

Na koukaní při vaření dobrý. Přijde mi, že český seriál potřebuje "místo", aby mohl rozvinout děj a plitké osudy postav. Scenárista si najde "krabici" (cukrárna, pojišťovna, nemocnice, ranč, zámek, ordinace, redakce, přehrada, škola apod.) a do ní vsazuje figurky. Zřejmě je to jednodušší a rychlejší. Výsledek je pak většinou povrchní a zachraňují ho už jen staří, ale dobří herci. Bohužel, musí se vždy obsadit i mladší generace, která má velký sklon k přehrávání a vyvolává leda potřebu jim nafackovat. Jinak, ta druhá hvězdička je pro Václava Postráneckého, který to aspoň trošku oživil. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (7)

  • Báseň, která zazní v epizodě: „Až zas někdy přijedete, ptejte se po mně. Řeknou vám, stůně. Jak suchá větev chřadne. Žije sám. Bude mluvit o počasí i o tom, to vám přísahám, že jenom jedny, jedny vlasy... Jak je to krásné, jezdit k nám. Já občas vínu propadám a čas si dávno pojmy plete. Řeknou pak lidé: ‚Umřel vám. On nevěděl, že přijedete.‘“ (sator)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno