Reklama

Reklama

X-Men: Budoucí minulost

  • USA X-Men: Days of Future Past (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie / Kanada, 2014, 131 min (Special Edition: 148 min)

Zmutovaným hrdinům X-Men hrozí definitivní zánik. Jejich rasa byla vždy na pokraji vyhynutí, ale teď je ta hrozba ještě reálnější než kdy jindy. Jediná cesta ke spasení vede přes minulost, na samý začátek řetězce událostí, které stávající nebezpečí vyvolaly. K bytostem s výjimečnými schopnostmi se vrací režisér Bryan Singer, strůjce jejich mimořádného úspěchu. Spolu s ním ve filmu X-Men: Budoucí minulost přichází i nejvíc mutantů v historii této ságy. Díky tomu, že se film odehrává ve dvou časových rovinách, objeví se v něm hned dvě podoby vůdce „hodných" X-Men, profesora Xaviera (Patrick Stewart, James McAvoy) a jeho protivníka Magneta (Ian McKellen, Michael Fassbender). Pouze Wolverine (Hugh Jackman) zůstává stále stejný díky schopnosti nestárnout a bleskurychle se uzdravovat. Právě on proto dostane zdánlivě šílený úkol, vrátit se v čase a zabránit tomu, aby se z bývalých přátel stali soupeři na život a na smrt. Jedině spolu totiž mohou v budoucnosti čelit síle, která předčí i jejich unikátní schopnosti. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 389)

cukorek 

všechny recenze uživatele

Príliš hlboké a hlavne nevýrazne a najme neracionálne bolo vŕtanie sa medzi minulosťou a prítomnosťou, nehovoriac o konečnej bodke, kde Wolverin je profesorom vzdelávacej inštitúcie mladých mutantov. V tomto som zarytý konzervatorista a keď film očividne nepatrí Wolverinovi nemôže u mňa zožať úspech. To, že sa stal médiom na prepojenie svetov a akým si "moderátorom" celého počínania vo mne zážitok nevzbudilo. Pozitívne bolo, že sa tu stretla slušná skupina mutantov, ktorý odhalili svoje nezvyčajné vlastnosti, ale napriek tomu negatívne sa predstavili v akčnom predstavení, kde pohoreli ako tenké zápalky. Obyčajný priemerný film, za mňa 50%. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Jestli X-meni potřebovali totální překopání a důvod k ingoraci Last stand a Wolverine Origin, byl to právě DoFP, kterým za to můžeme děkovat. Ke kormidlu se vrátil Singer a film okamžitě nabral jiné oprátky, Singerova ruka je na filmu jasně znát. Každá s odehrávajících se dvou linií nabízí výbornou podívanou, ať už v budoucnosti, kde jsou mutanti chytáni Sentyneli, poslední skupinka starých známých společně s novými mutanty se snaží zachránit celý svět, a tak vysílají Logana do minulosti. No a druhá línie právě v minulosti, která se odehrává po událostech předchozího dílu, Magneto je terorista vězněný v Pentagonu uprostřed Ground Zero a Profesor ztratil víru a vykašlal se na školu. A jako tomu bylo v minulém díle, kde byl děj zasazen do událostí Studené války, zde se děj odehrává v průběhu války ve Vientamu, Profesorovi študáci byli odveleni a sám profesor ztratil víru, a v tu chvíli nastupuje Wolverine a zbytek je ohraná písnička ,,musíme se spojit a zachránit svět, protože to nikdo jinej neudělá, kromě nás" no a jak se řeklo, tak se stalo. Akce zde moc není, ale to vše nahrazuje Singerův talent práce s postavami, film také konečně představuje poprvé Quicksilvera a s ním spojenou jednu z nejlepších scének. Jak je ale Quicksilver silnej a mohl vyřešit celý problém filmu, než si ujdete, po pěti minutách ho pošlou domů a tím jeho role končí, DĚKUJEME. Film končí tak, že vlastně ignoruje a doslova maže všechny filmy o X-menech, co se točí od roku 2000, takže připravuje čistý štít do budoucna, všichni, co zemřeli, si to zase štrádujou po Charlesově škole, jako by se nic nestalo. Ale nebojte už je neuvidíte, protože staré známé postavy už budou přeobsazeny mladšími herci. No uvidíme jak se Singer popere s X-men: Apocalypse. Film je důstojné a výborné pokračování První třídy a jednoznačně nejlepší film o X-menech, zatím, jen tak dál, Bryane. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

X-Men sú stále skvelí a vo svojom zatiaľ poslednom filme "Days Of Future Past" to jednoznačne dokazujú. Pre mňa bola radosť tento film pozerať. Či už v rámci komédie, či akcie alebo len superhrdinovského filmu, ktorý má v sebe určitú dávku hĺbky. Hugh Jackmann je skvelý ako Wolverine a to sa dá hovoriť od jeho prvého stvárnenia tejto role. Jennifer Lawrecne ako Mystique je rovnako vynikajúca. Plus je skvelé znovu vidieť Patricka Stewarta a Iana McKellena vo svojich historických rolách. A okrem toho je v tomto filme aj Ellen Page. O dôvod viac na to, aby som to videl. A hoci tu má malú rolu, stále je radosť sa na ňu dívať. Rovnako ale funguje aj príbeh, jeho zvraty, jeho smer a aj veľké množstvo postáv, kde každý má svoju rolu a nepôsobí tu ako postava navyše. Akcia je rovnako skvelá a je radosť sledovať našich hrdinov, ako sa vedia postarať o to, čo je treba spraviť. Skvelý je i záver a musím len povedať na záver, že ak bol tento film na takejto úrovni, už sa neviem dočkať pokračovania vo filme X-Men: Apocalypse Hodnotenie: A ()

jarous 

všechny recenze uživatele

Skvěle udělaný film, opravdu mě to zvedlo ze židle. Děsivá budoucnost a co s tím? Vyřeší se to cestou do minulosti, které se ujímá, kdo jiný, než Volverin. Naše staré postavy rozehrály opravdu skvělý boj. Budoucnost není vytesaná do kamene a lze ji změnit. Přesně tak. Žádná hluchá místa, má to spád i humor se najde a to vše podtrženo parádní hudbou. Tyrion v záporné roli parádní, fakt mu to sedlo. Mám jen jednu výtku, opravdu bylo nutné, že Erik byl odsouzen za atentát na Kenedyho? Ale vlastně se ho snažil zachránit, protože byl také mutant. To si myslím mohli odpustit. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Scenáristické spojení původních X-Men a povedené První třídy se povedlo, navíc po konci tohoto dílu je v x-menském univerzu možné prakticky cokoliv. Problém není ani tak v tom, že si Bryan Singer prvními dvěma díly nasadil laťku hodně vysoko, jako v tom, že se komiksové filmy za těch deset let trochu změnily. Takže teď už Singer neudává směr, spíš vypadá jako jeden z vlastních následovníků (70%). ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Mnoho mil za První třídou. Vaughnova parta se snaží seč může vytáhnout film z průměru, ale už to prostě nefunguje. Téměř vším si Days of Future Past říkají o nálepku "naprosto typický blockbuster". Vztah McAvoye a Fassbendera dokázal První třídu vytáhnout k dokonalosti, protože tihle dva měli pod sebou solidní film. Tentokrát je základ nulový a ač je mladý Charles s mladým Erikem pořád to nejlepší z filmu, X-meny to vytáhne maximálně k šedi všech průměrů. Ne, ono to není hrozné...ale ono to není ani trochu dobré. Emočně to se mnou hnulo jen, když jsem si uprostřed vzpomněl, že druhý den musím do práce a přitom trávím volno opičárnou. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Hugh v tom 2014-om riadne zamakal v tej posilňovni .. uznávam. James a Michael tradične skvelí. Pobavil ma aj ten Quicksilver .. málo ho bolo. Ostatné si stále drží približne rovnakú úroveň. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem si dal opáčko X-Menů a překvapivě mi tento dil sednul více než napoprvé. Nepůsobí tak velkolepě, jak by si zasloužil, akční scény nejsou nijak zvlášť originální ale hrátky s časem a hlavně práce s charaktery je zde na jedničku. Původně jsem čekal něco jiného a pořád to nepřekonává první díly ale je to poctivá blockbusterová filmařina. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Rovnako prechválené ako X-MEN 2 a rovnako slabé. Fassbender je chladný čumák a je nepochopiteľné, ako z neho môže "vyrásť" charizmatický Magneto. Jennifer Lawrence nemá tvar lebky, očné viečka ani postavu na to, aby behala nahá natretá na modro. Tieto kastingové chyby som dokázal zniesť minule, ale teraz sa pridávajú ďalšie prúsery. Scenár je skrátka prehliadka tuposti. Samotný nápad - vrátime sa do minulosti, zabránime vražde a budeme žiť v raji, je vyslovene dementný (to nevideli žiadny film o cestovaní v čase?), navyše podčiarknutý tým, že po dvoch hodinách začne jedna z postáv mudrovať o tom, že čas je ako rieka a jej beh nemožno zmeniť... Podotýkam, že jedna z tých mladších postáv, čo úplne degraduje postavy z budúcnosti (človek by čakal, že Xavier aj Magneto budú na dôchodku o niečo skúsenejší a inteligentnejší ako Beast v čase hipíkov). Scéna v Pentagone bola humorná, ale logika nulová (stačí prísť s rušičkou a je to...). Navyše tajné služby už vedia, čo sú mutanti zač, veď väznia Magneta a kryt prezidanta nechajú celý zo železa a ani len jeden ochrankár nemá plastovú pištoľ (aké majú v Pentagone aj upratovačky). Celkovo Magnetova postava je tak skratkovito zobrazená, že jeho rozhodnutia pôsobia vyslovene šialene (jednu chvíľu si vylieva srdce, vzápätí je pripravený vražďiť vlastných). Celá akcia v Paríži je ako z nejakého sitcomu - vraciame sa v čase, cheme zmeniť budúcnosť, tak prečo okolo toho neurobiť čo najväčší rozruh, nech si to všetci nakrútia na kamery... Vo filme nie je žiadna poriadna x-menovská face-off akcia (žiadny Sabretooth ani Lady Deathstrike), bijú sa vlastne len vedľajšie postavy, Wolverine si asi len tri krát poriadne udrie - toto však nevadí, práveže film dokáže navodiť pocit, že akciu ani nepotrebuje. Tu režisér ukazuje svoju silu, ale Singer (s výnimkou prvých X-MENOV) fakt nemá šťastie na komiksové scenáre... ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Nepamatuju si, kdy naposled mě tak moc bavil příběh, kdy jsem si užíval doslova každé políčko filmového plátna a seděl přikovaný 130 minut v křesle.Sérii X-Men jsem až na první a třetí díl považoval vždy za hodně průměrnou zábavu a jsem štastný, že Singer oživil to, co jiní doslova zadupali do pubertálního bahna a trapné křeče.První Třída se mnou ani nehnula, možná je to tím, že Vaughn nepatří ale vůbec k mým oblíbeným režisérům a jeho styl považuji za nabubřelou nudu ala Špílberg, možná to bylo tím, že jsem těsně předtím sledoval třetí Transformery a tak mi po těch epických bitvách nestačil koktejl nudné akce a primitivního příběhu, který doslova šukal s logikou a kašlal na časové paradoxy a vývoje postav.O to víc sem v šoku, že tady mi to vůbec nevadí a je to hlavně díky dokonalému scénáři.Příběh je silný, emočně strhující a doslova zbourá všechno, na čem předchozí díly stály.Příběh je tak silný, že mu odpustíte i méně akce, na úkor dialogů a vývoji postav, které jsou zahrané těmi nejúžasnějšími herci, v čele s dokonalým McAvoyem a Fassbenderem.Wolwerin je prostě řízek jako vždycky a mocně hláškuje.Zapomentě na předchozí bláboly, hlavně ty samotné o Wolwerinovi, to byla typická blockbusterová zábava pro patnáctileté.Budoucí minulost je inteligentní, strhující a emočně silný příběh mutantní party a strhne vás, ať jste byly velcí, či menší fanoušci téhle skvadry.Film by se dal popsat jako Singerovo znovuzrození a vlastě totální oživení téhle skomírající látky, která byla od samostatného Wolwerinova příběhu schazována strašně infantilními scénáři a v případě Třetí Třídy bezbřehou a "inteligentní" nudou.Budoucí Minulost není jen inteligentní, ale hlavně také díky bohu strhují.Jednoznačně nejlepší díl z celé série X-Men a kdo miloval první a třetí díl jako já, musel při finalé uronit nejednu slzu štěstí.Za to, co si Singer dovolil udělat z celkovým příběhem ho můžu jen neskonale obdivovat a vlastně mu poděkovat, protože oživil všechno, včetně mého X-Menovského nadšení, které od konce třetího dílu šlo jenom dolu.Od padesátý minuty se mi chtělo strašně chcát a přesto jsem se nemohl hnout, abych nepřišel o jedinou scénu téhle pecky.Prozatím jasný film roku, obrovské překvapení a neskonalá, filmová radost.95%. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit. Skvělá zábava na straně jedné, která ovšem na druhou stranu nedává v dost zásadních věcech vůbec žádný smysl a kromě logických chyb ztroskotává i na úrovni postav, které byly v První třídě tak skvěle a plasticky napsány (a zahrány). Naproti tomu zde působí Xavier, Magneto či Mystique jako bezobsažní panáci, jejichž jednání nejsem schopen povětšinou pochopit. Proti akci nemám nejmenších výhrad, tempo běží tak jak má a některé momenty jsou skutečně povedené, ale celkově to prostě drhne. ()

classic 

všechny recenze uživatele

(Review k rogue cut - 2 hod a 28 min) _Okolo kontroverzného režiséra Bryana Singera budú už asi navždy vznikať neustále otázniky, čo je to vlastne za človeka ? Osobne ho síce nepoznám (ani extra po tom netúžim), ale komiksovým X-Menom sa nikto nerozumie lepšie, než on sám, keď sa im venuje už od začiatku Milénia, a odvtedy už urazil kus dlhej cesty, že tentokrát zdvíha Simon Kinberg scenáristickú látku ešte o čosi vyššie, pretože snímok je vyrozprávaný v dvoch časových rovinách, jednak sa postava Wolverine vracia v čase do roku 1973, aby zabránil nelichotivej blízkej budúcnosti, ktorá o 50 rokov neskôr neveští absolútne nič dobrého, alebo už kultové postavy : profesor Xavier a Magneto sa dočkajú svojich dobrodružstiev v mladšom vydaní, kedy dnešní, populárni herci - Michael Fassbender s Jamesom McAvoyom im vtisnú svoj neopakovateľný rukopis. _ Spomínaný vizuálny tvorca režírovať určite veľmi dobre vie, aspoň tým si zachraňuje svoju reputáciu, aj keď má trochu prehnané ambície, že občas príliš tlačí na pílu, no nemožno mu uprieť dôraznú a dynamickú réžiu, ktorá spoľahlivo diváka utvrdí v tom, že popri nej sa nudiť určite nikto nebude. Niekedy menej znamená viac, t.j. prví, zmutovaní hrdinovia boli viacej „pri zemi” , než títo zmodernizovaní, ktorí sú viac-menej stále rovnakí, ale, bohužiaľ, súčasný trend v napredovaní je na vzostupe, a tak sa tým pádom každý ďalší film stáva čoraz viac - otupeným a už opakovaným, lebo iba málokedy má čo ponúknuť, čoby som nevidel už predtým. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Oproti Vaughnovýmu predchůdci slabší odvar. Mně se nikdy Singerovi nepodařilo přijít na kobylku. Přijde mi, že se tu začíná vařit z vody, protože příběh mě moc nezaujal, jakoby to byl takový nějaký díl vytržený z kontextu. Buďto mi tam chybí více humoru anebo taková ta plnost, kterou First Class měl. Triky jsou super (již mnohokrát zmíněná Quicksilverova akcička je vymazlená), ale pro mě to je málo. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Budu čestná a prohlásím, že toto byli první X-meni, které jsem kdy ve svém životě viděla, což možná nebyl nejlepší nápad, ale už se stalo, jelikož byli součástí Filmového víkendu s ČSFD a předchozí snímky jsem prostě nestihla nakoukat. Zároveň se přiznám, že toto není můj šálek čaje, konkrétně tento druh sci-fi. Přesto se mi to svým způsobem líbilo (místy míň, místy hodně) a v neposlední řadě herecké skvostné obsazení způsobilo, že jsem se nezvedla a nešla si projít noční Turnov, takže za mě solidní 4*. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

No bylo mi tak trochu jasný, že předchozí díl od geniálního Vaughna nepřekoná ani nevyrovná, přesto Singer dokázal udržet X meny na velmi kvalitní úrovni, což ho šlechtí. Hvězdu dolů dávám za ty klišovité fráze a občas dost primitivní dialogy. Ale jinak velká spokojenost, uvidím s čím přijdou v roce 2016. Snad to bude už opravdu konec. Nemám rád, když se dobrý náměť ždíme, ždíme a ždíme do nekonečna. 80% ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5... Pekné to je, snaží sa to mať aj nejaké to poslanie. Chce sa mi napísať, že noví X-Meni sú inteligentným blockbusterom, ale nebola by to celkom pravda. Každopádne ako akčná marvelovská zábavka je to fajn, zvlášť keď ste už ako tak zžitý s postavami. Mimochodom, scéna v kuchyni je megaGENIÁLNA... ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně dočkal a šel do kina. Trvalo mi dlouho, než jsem se rozhodl kolik, že vlastně dám. Rozhodování nebylo těžké a tak prostě dávám plnou palbu. Výborně!! Bryan se vrací ke své látce a ukazuje nám, že pořád umí a to dost. Stmelení dvou časových rovin byl skvělý nápad a tak uvidíme i staré známé z původní trilogie a pak také hrdiny z První třídy. Co na to říct. Postavy skvělé napsané, ikdyž jenom jediný mladý Xavier prohází tou největší proměnou, ale nesmíme zapomenou na Wolwíka, který je zde sice méně, ale stejně potěší svými vypečenými narážkami. Všichni mají něco do sebe, ale nejvíce to samozřejmě zabil rychlý mužík ve scéně v kuchyňce, protože to, co předvedl rozesmálo celé kino a ještě k tomu mi to přišlo děsně cool. Efekty parádní, dialogy nenudící a mnoho toho vysvětlí a nakonec finále, které sice nebylo tak epické, ale mě stačilo k tomu, abych se bavil. Posledních 10 minut překvapilo na plné čáře. A co podtitulková scéna? Ta nám ukazuje co bude a bude to velkolepé:) ()

Související novinky

Co se děje s X-Meny?

Co se děje s X-Meny?

10.11.2016

Třetí wolverineovská sólovka se jmenuje Logan, dorazí k nám 2. března a není tak úplně jisté, co se bude dít po ní. Hugh Jackman se tu rozloučí s rolí Wolverinea, zároveň by ale mohlo jít o částečné… (více)

McAvoy a invaze z vesmíru

McAvoy a invaze z vesmíru

12.09.2016

James McAvoy není ve sci-fi žánru zrovna nováčkem. V X-Men: Budoucí minulost nebo X-Men: Apokalypsa si ho užil dosyta, teď ho ale čeká velký test bez vyholené hlavy, kolečkového křesla a mutantích… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

17.09.2015

Bryan Singer, režisér X-Men, X-Men 2 a X-Men: Budoucí minulost, nám příští rok představí X-Men: Apocalypse. Ano, čtyři z jeho (brzy) devíti filmů jsou z mutantí série, není tedy divu, že Singer… (více)

Reklama

Reklama