Reklama

Reklama

Vetřelec: Covenant

  • USA Alien: Covenant (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímkem Vetřelec: Covenant se režisér Ridley Scott vrací do vesmíru, který sám stvořil ve Vetřelci, prvním filmu věnovaném nejstrašnějšímu mimozemskému monstru filmové historie. V nejnovější a ještě děsivější kapitole se připravuje posádka vesmírné lodi Covenant kolonizovat vzdálenou planetu na druhé straně galaxie. Nový svět, který nečekaně objeví, se jim z počátku zdá být dosud nezmapovaným idylickým rájem. Ve skutečnosti je to ale temný a brutální svět, jehož hrůzy si nikdo z členů posádky nedokázal představit ani v těch nejhorších představách. Když se tito vesmírní poutníci ocitnou tváří v tvář smrtícímu monstru, nezbývá jim nic jiného než se aspoň pokusit o zoufalý únik z tohoto zdánlivého ráje proměněného ve skutečné peklo. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 630)

RedRose 

všechny recenze uživatele

Mno... Tentokrát to bude naopak, než u Promethea... Tam jsem psal, že být to samostatný film, dal bych o chlup nižší hodnocení... Tady, kdyby to byl samostatný film, tak dám o něco vyšší hodnocení, protože jako součást série, která nás vede k prvnímu dílu Aliena, je to prostě trochu slabé... Ne moc, ale čekal bych něco víc... Už v Prometheovi bylo celkem jasné, že je David šmejd a zde to jen potvrdil... Alieni tady byli a řádili slušně, jen byl trochu zmatek v tom, jak se kam dostávali a taky kdy a jak tak rychle vyrostli... Ale v podstatě už bylo řečeno vše: David někde uskladní svoje dílo (Origae-6?) a tam počká, než na místo dorazí Rippleyová... Co chtějí točit mezi tím, mi není moc jasné, ale chtěl bych věřit, že to bude stát za to, i když hlavní dějová linka byla odhalena... Jako součást série hodnotím 68% ()

JohnZ87 

všechny recenze uživatele

O co víc se Alien: Covenant snaží za každou cenu přiblížit k původnímu Vetřelci, tím spíše je podobnější Prometheovi. Po zhlédnutí Promethea vlastně divák a pravděpodobně ani samotní tvůrci neměli úplně jasno v tom, jestli to, co jsme viděli na konci, bylo nějakým způsobem spojeno s oním ikonickým monstrem. Je pravda, že Covenant je v tomto ohledu mnohem čitelnější, nicméně je zde dobře patrná krkolmoná snaha o násilné napojení na Vetřelce, které se předchozímu filmu tak úplně nepodařilo. Celkově všechno kolem vzniku legendárního mnonstra působí strašně uspěchaně, jako by Scott chtěl honem dohnat to, co v Prometheovi nestihl. Paradoxně tak lépe působí první polovina filmu, kde se ještě žádné monstrum neprohání. Herci jsou kromě Fassbendera (který hraje hned dvě role) poměrně nevýrazní a mikro-roli Jamese Franca považuji za naprosto zbytečnou a nedůstojnou herce tohoto jména - zastal by jí jakýkoli no-name herec. Závěrečný "zvrat" je natolik předvídatelný, až to hezké není a film tak zachraňuje hlavně povedený vizuál a výkon Michaela Fassbendera. Velice mě mrzí, že tomuto filmu padl za oběť regulérní pátý Vetřelec Neilla Blomkampa. Celkově je Alien: Covenant zhruba na úrovni Promethea, tvůrci se nicméně z předešlých chyb příliš nepoučili a na vratkých základech předchozího filmu se v pokračování pokoušejí za každou cenu vybudovat cestičku k Vetřelci, proto snímek hodnotím jako o fous slabší. 65% ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Too good to be true? What do you mean by that?“ Nový vetřelec je ve skutečnosti pouhé pokračování Promethea, který se mi moc nelíbil. Zde se odehrává úplně to samé, postavy jsou stejné, roboti jsou stejní, a k tomu se vrší hromady logických chyb. U Promethea jsem byl vytočen z toho, že si postavy sundávají skafandr v neznámém prostředí. U Coventanta pro jistotu už žádné skafandry nenosí. Jestli mě chtěl Ridley přesvědčit, že tohle je věrohodná skupina vědeckých kolonizátorů, tak se mu to vůbec nepovedlo. Veškeré jednání je hrozně zkratkovité a uspěchané, zřejmě aby se divák nenudil. Výsledkem je instatní sci-fi, které postrádá atmosféru i uvěřitelný děj a jednání postav. Ale abych jen nehanil, tak vizuální stránka je poměrně zajímavá, ač zbytečně megalomaská, a akce je napínavá, ač plná klišé. Ale původ alienů, jak ho Ridley v tomto filmu ukázal stojí za starou bačkoru, stejně jako duo přihřátých vyšinutých robotů. ()

Limous 

všechny recenze uživatele

Děkuju bohu, že jsem na to nakonec nešel do kina. Mohlo to bejt tak dobrý, ale neni, je to Béčko s velkym rozpočtem a hezkejma efektama. ()

sethi 

všechny recenze uživatele

Jako samostatná jednotka by u mě film obstál možná i na 4. Protože mě zas tolik nevadí lapsy typu "neberem si skafandry". Vadí mi spíš, že jako součást universa ALIEN tenhle film nemůžu akceptovat. Charismatický xenomorph prochází trnitou cestou přes stadium bílého slepce, což mi absolutně nesedí. Ta příšerka je debilní, pardon. A o nepřítomnosti atmosféry už toho taky bylo napsáno dost. M.Fassbender byl dobrý a K. Waterston taky, dala bych jí šanci. Prometheus se mi líbil víc, možná právě pro ty nastolené a nezodpovězené otázky. Howgh. ()

GameboyNES 

všechny recenze uživatele

Mnooo, se nám pan Rydley, moc nepředvedl. Podívat se na to dalo, ale nemělo to tu "vetřeleckou" atmosféru. Hororovou, už vůbec ne. Kdyby vystřihaly ty dementní fylozofický kecy a zkrátili to na 90. minut, dal bych i 4. Jedno zkouknutí neurazí, ale vícekrát to už nemusím. ()

Tarhiel 

všechny recenze uživatele

Alien: Covenant je lepší ako Prometheus (na ktorého sa kľudne mohli tváriť, že nikdy neexistoval), no na pôvodných Alienov to rozhodne nemá: posádka sa správa rovnako nelogicky, ako v Prometheovi, ale vizuál a soundtrack(!) to má prvotriedny. Prekvapil aj ústredný motív filmu (aký to je, to si pozrite sami), ktorým sa Ridley pokúša dostať zo šlamastiky, pripravenej prvým filmom. Myslím si, že keby tento motív Ridley spracoval v samostnatnom filme, urobil by lepšie, než sa to snažiť napasovať na Alienov. Neurazí, ale ani neohúri, no a k prepojeniu s pôvodným Votrelcom stále nedošlo :) ()

pekl 

všechny recenze uživatele

Ohromující sci-fi příběh vizionáře Scotta o stvoření člověka, asi příliš sofistikovaný na to, aby ho pochopila současná mladá generace. Jeho konečný smysl, dosah a dopad, doceníme až po uvedení poslední části, která trilogii začínající Prometheem, sváže s časově navazující (ale zpracováním předcházející) sérií Vetřelec. A možná nás čeká nepříjemné zjištění, že jedním z mezistádií vývoje člověka byl právě bezohledný predátor… Scottovo opus magnum, které si počká na uznání za kult, podobně jako Blade Runner, možná až za mnoho let. Velmi podobné situaci Star Wars, kdy se po natočení prostřední série autoři vrací na začátek. Oproti lehce infantilním Star Wars je však toto úplně jiná káva. Scott nedává nic zadarmo, spoustu detailů lze pochopit až po opakovaném zhlédnutí, nebo rešerších na Internetu. To je možná důvod, proč „předvetřelecká“ série znamená pro mnoho fanoušků zklamání. Už dávno to není ten mainstreamový Vetřelec, ale spíše materiál pro fajnšmekry ala Blade Runner. Ostatně téma člověk vs. uměle stvořená bytost mají obě série společné. Scott už ve svém věku zjevně hodlá točit jen zásadní filmy… ()

elimS 

všechny recenze uživatele

45% - komentář 20ti slovy: Bohužel (bohudík?), nejsem zarytý fanda Vetřelce, takže to beru jako "obyčejné" sci-fi. Postavy mi byly ukradené a po půlce jsem "podřimoval". ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Prometheus 2 je tu! Poďme na to. Začiatok je pomerne nudnejší ako by som čakal. Hodne sa tam rozpráva, avšak vy z toho nič nemáte, lebo ich nepoznáte a celkovo nie ste ešte zatiaľ oboznámený s prostredím. Takže vás vlastne ani nezaujímajú postavy, keď o nich nič neviete. Toto sa ale našťastie neskôr zmení a vy ste oboznámený aspoň s pár hlavnými postavami. Dôvod, prečo prišli práve na tú zlú planétu je strašne očitý a neoriginálny. Proste "poďme tu, vyzerá to tu byť lepšie ako tam, kde máme ísť. A je nám jedno, že tak ohrozíme náklad, ktorý prevážame." Toto bolo strašné. Neskôr, keď sa teda dostanú na planétu, tak to už začína byť konečne záživné, no to až po 20 MINÚTACH!!! Skúmanie prostredia je parádne a obraz je tak čistý a nádherný, že pri pozeraní prvý krát som dostával menší orgazmus. Keď narazili na stroskotanú loď, ktorá bola vlastne aj neskôr v Alienovi, tak to bola krása a až taký nostalgický pocit. To, že sa votrelec rozmnožoval cez tie "atómy prachu" bolo parádne a keď sa začal prvý liahnúť v tej lodi, tak to bol jeden z najlepších záberov, ktorý vo filme je. Biele xenomorphy sú vizuálne bez chyby a sú nádherne škaredý. Neskoršia scéna, kedy sa postavil na zadné pred kapitána, tak bola veľmi srdcervúca. Ďalej sa mi páčilo, keď prišiel na scénu Michael Fassbender a začalo sa rozprávať o Prometheusovi a čo sa stalo s Elisabeth Shaw-ovou. Veľká škoda, že to nebolo vysvetlené ešte viac a Noomi Rapace si tam nezahrala dlhšie. Následne, keď sa začali liahnúť "originálny" votrelci z jednotky, tak to bolo veľmi nostalgické a kto má rád pôvodný film, tak išiel priam zošalieť od radosti (môj prípad). Záverečný súboj, kedy sa chceli zbaviť prenasledujúceho votrelca a ztriasť ho z lode bol urobený na rýchlo a dosť neoriginálny, kedže sme podobné niečo už videli. Avšak potom mi to napravil ten úplný koniec, ktorý bol typický pre prvé časti Aliena a to ten, ako išli naspäť spať, aby sa mohli zobudiť neskôr za pár desiatok rokov. A keď už to vyzeralo na pohodu, tak sa tak nestalo a vlastne zlý robot David z Prometheusa prezlečený za pomocníka posátky Covenanta - Waltera preniesol vajíčka prvého votrelca na palubu a uložil ich k ostatným embryám, ktoré loď prenášala. A takto si vlastne pripravili hladkú cestu k neskoršiemu možnému pokračovaniu v alienovskej ságe. Zhodnotenie na koniec: nebyť toho ukecaného začiatku, slabého zoznámenia s ostatnými postavami, nedovysvetľovania ako to bolo s Elisabeth Shaw-ovou a takému slabšiemu a hlavne rýchlemu finálnemu stretu s votrelcom, tak tomu dám jasný plný počet hviezdičiek, avšak za toto dávam také priemerné 4 hviezdičky. P.S. nechápem účasť Jamesa Franca v tomto filme. P.P.S určite vám doporučujem si pozrieť tieto dva krátke výstrižky, ktoré posúvajú dej a určite mali byť aj normálne vo filme. K pozretiu TU: https://www.youtube.com/watch?v=XeMVrnYNwus https://www.youtube.com/watch?v=EkXgRlRao5I ()

misar3 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott nás před dvěma lety rozsekal Marťanem, takže mu tenhle hrubý přeslap můžeme klidně odpustit. Nicméně, praktické efekty Vetřelce v 80tkách vypadaly daleko lépe než tady. ()

Miagy 

všechny recenze uživatele

Ja čo scifi pozerám len pod nátlakom musím povedať, že po dlhej dobe scifičko, ktoré sa mi fakt páčilo a kašlem na to dávam plný počet. ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Posranej jsem byl až za ušima :-) Přiteplenej Dave opět na scéně, pilně se snažící vyhubit lidské plémě.. V rychlosti jsme uvedeni v děj, a záhy děj se děj, nesmrtelný stane se ničitelem, pohrává si s lidským tělem, až přichází smrrttt. Teče to všude, teče to kolem, prochází naděje pšeničným polem, a mě z té hromady sraček pomalu jebe, sežeru vetřelce.. sebe.. i ..Tebe ! ()

Alojs 

všechny recenze uživatele

Film, který nechápu ani s odstupem jednoho roku. Jak může někdo napsat takovou hloupost a nevidět to? První půle fajn, pak už hotová zběsilost. Zlatý Prometheus. Ten byl v tomto směru velmi decentní. Covenant zařazuje pětku a přináší nám komplexní vysvětlení zrodu "legendy". Při tomto vysvětlování nezůstává nevycucán jediný scénáristický prst (a že jich je = rovnou dvacet!). ()

Maniik88 

všechny recenze uživatele

Po pozretí tohto filmu som si uvedomil, že som Prometeovi krivdil. To čo mi prišlo nezodpovedané v Prometeovi, sa tu celkom pekne objasní. Hoci námet je klasika...veľká medziplanetárna loď, kríza, vyvražďovačky... No ďalší rozmer tomu prinieslo nadviazanie na predošlí a vlastne aj nasledujúce (Votrelci 1-3) filmy. Mne sa to páčilo, Fassbender ako robot super a dobrá bola aj hlavná postava. Akurát boli trochu naivní a zbytočne ohrozovali celú misiu. Takže Covenant je už fakt viac votrelec ako Prometeus. Ale spolu to funguje dobre. ()

dkas 

všechny recenze uživatele

Prequel, sequel nebo co vlastně? Jako chápu kam to patří, ale jinak ten film moc nechápu. Nějak mě to filozofování totiž moc nebralo. Vlastně je tam příliš mnoho nepochopitelných věcí a jednání posádky. A líhnutí vetřelce, to bylo spíš k smíchu teda. No nic... ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Dávám čtyři hvězdy hlavně kvůli famózní dvojroli Michaela Fassbendera, který je dle mého názoru nejlepším Androidem z celého vetřeleckého univerza a zde dosáhl až démonických rozměrů. Bez něj by byl ovšem Covenant až téměř béčkovou záležitostí, kdy jsem si nemálokrát vzpomněl na odreagovačku AvP z roku 2004, protože scénář v tomto směru opravdu nenabídl o mnoho více a film často balancuje mezi plochou vyvražďovačkou a "něčím víc"... Avšak Davidovy "laboratorní pokusy" mi zase na druhou stranu přišly vskutku originální i přesto, že si prvního Promethea cením jako celku. Zklamání tedy vyloženě necítím. Jen taková malá poznámka na okraj - pořád mám radši vizáž masek vetřelců z roku 1986 než TO, co jsem viděl tady. Pardon. ()

Související novinky

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

05.03.2022

Zatímco plánovaný vetřelčí seriál pro kanál FX je stále v přípravách a jeho natáčení by mělo začít v roce 2023, kolem vzniku nových celovečerních filmů této franšízy panuje složitá situace. Stále se… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

01.06.2019

Vetřelec minulý týden oslavil 40. výročí a v rámci oslav došlo i na rozhovor se samotným tvůrcem ikonického hororu Ridley Scottem (Černý jestřáb sestřelen, Konzultant). V něm pak Scott mimo jiné… (více)

O čem by byl další Vetřelec?

O čem by byl další Vetřelec?

15.11.2018

Pokud jste viděli poslední filmy z vetřelčí série od režiséra Ridleyho Scotta (Marťan, Gladiátor), pak je vám nejspíš jasné, že měl slavný tvůrce pro svoji temnou sci-fi ságu ještě velké plány. V… (více)

Reklama

Reklama