Reklama

Reklama

Vraždy na Shetlandech

(seriál)
Trailer 3
Velká Británie, (2013–2023), 42 h 42 min (Minutáž: 53–60 min)

Předloha:

Ann Cleeves (kniha)

Hudba:

John Lunn

Hrají:

Douglas Henshall, Steven Robertson, Gemma Chan, Alexander Morton, Alison Peebles, Anthony Flanagan, Martin Wenner, Jordan Young, Lewis Howden, Kari Corbett (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(44)

Obsahy(1)

Kriminální seriál podle novel Ann Cleeves. Jimmy Perez je detektiv na skotských Shetlandech, odlehlém souostroví, kde se téměř všichni znají. Polovina obyvatel má nejbližší sousedy za kopcem, dveře se tu nezamykají, a když dojde k vraždě, je pravděpodobné, že někdo z malého policejního sboru je příbuzný oběti, a kdekdo z obyvatel má za to, že ví, kdo je vrah. (noby)

(více)

Recenze uživatele subic k tomuto seriálu (17)

Černý krkavec - 1. část (2014) (S02E01) 

Brian Cox jako takový osamělý poustevník, ke kterému ta mrtvá holka chodívala, takže je z něj hned hlavní podezřelý. 7/10 ()

Temné vody - 1. část (2014) (S02E03) 

Markham přijel na ostrov svým starám jasně žlutým Porsche 928, dal si drink s Perezem a pak se prý jel podívat na rodiče, ale už nedojel. Někdo ho tu nechce, srazili ho i s aute dolů ze stráně. ()

Temné vody - 2. část (2014) (S02E04) 

Tak to bylo nečekané rozuzlení, podezřelých tu bylo hned několik. Jednu starou vraždu, aby se na ni ani po letech nepřišlo a při kopání plynovodu už vůbec ne, tak následovaly další 2 vraždy. Navíc na povrch vyleze i spousta věcí, které měly zůstat utajené, protože na ostrově není moc možností, natož si pak najít partnera. ()

Série 3 (2016) (S03) 

Tak konečně v tom chytly saze. Tohle už nejsou jednotlivé případy, tohle je jeden velký případ, do kterého je zamotaná i mafie z Edinburghu. ()

Robbie (2016) (S03E01) 

Na pláži se najde vyplavený batoh se spoustou pytlíčků ečka. Ale kdo to tam vezl a kam zmizel a taky pro koho? ()

Tajnosti a lži (2016) (S03E03) 

Pokračování vyšetřování vraždy otce a syna z předchozích 2 dílů. A pěkně s nám tu do toho zamotá i mafie z Glasgow, to má rázem hned jiný rozměr. Inspektor Perez se nám tu dokonce spustí se svou kolegyní z Glasgow, kam až ho zavede vyšetřování. ()

Bez skrupulí (2016) (S03E04) 

Pokračuje předchozí vyšetřování a Tosh vyšetřuje v Edinburghu a když už má odletět, nenastoupí do letadla, ale proč... ()

Nečekaný motiv (2016) (S03E06) 

Tak takový konec bych nečekal. Starý mafián, který má svého účetního, který ho jak jinak než obírá, tak zároveň jedná jeho jménem a najímá si ty střelce. To se celkem dalo čekat. A ta, která na začátku volala policii, zbyli ji a figurovala hlavně jako svědek, tak do ní bych to opravdu neřekl, že je to taky vražedkyně. ()

Série 4 (2018) (S04) 

Tentokrát je celá série jedno dlouhé vyšetřování, jeden propuštěný z lochu, jedna zavražděná v roce 1994, jedna zavražděná teď, obě vraždy se dost podobají, pak je tu taky norská vrtná plošina, na které dělají dělníci právě z Shetland a zjevně se tam moc nedodržuje bezpečnost práce. Vyšetřování se taky částečně přesune na pevninu, tentokrát do Norska. Ve 4. díle se tu do toho přimíchají norští nacionalisti NDA a norská tajná služba. Rozuzlení je taky dost nečekané, protože jak se ukáže, za vším je taková obyčejná žárlivost. Ale nutno říct, že jak je to dlouhé a těch postav už je tam moc, tak v posledních 2 dílech už jsem tak nějak ztrácel přehled. Perez dostal konečně novější Volvo V90 Cross Country. Perezova dcerka tu taky dostala větší prostor. ()

Série 5 (2019) (S05) 

Tato 5. série stejně jako předchozí je opět jedno velké vyšetřování. Mladý černoch až z Nigerie sem přijel hledat svou unesenou sestru. Ale hledal ji tam, kde neměl, načež ho skoro celého rozpustili v louhu. Série začíná právě tím, že se najdou části jeho těla. Kromě unášení lidí a spousty vražd kolem toho je tu i vražda zcela nečekaná, resp. její pachatel. Tentokrát mi to přišlo ale o něco slabší než série předchozí. ()

Epizoda 4 (2019) (S05E04) 

Takže krom toho, že začali sledovat Perezovu nevlastní dceru v Glasgow, začali ji už i vyhrožovat. ()

Nezvyklí pachatelé (2019) (S05E06) 

V tomto díle snad poprvé chvíli svítí slunko na Pereze, když sedí na pláži. Ale vrah tentokrát není jen jeden, resp. ta jedna tlupa pašeráků lidí, ale pak je tu ještě jeden naštvaný náctiletý, co zabil i svou matku. ()

Série 6 (2021) (S06) 

Tentokrát série začíná trochu nezvykle a to pohřbem Perezovy matky. A dokonce tam taky svítí slunko. Jeho otec už má sklerózu jak řemen a to se táhne celou sérii. Jedna 21 let stará vražda, hledá se tělo a s tím souvisí i několik dalších vražd. Tato série je už značně překombinovaná a chvíleni už jsem skoro ztrácel přehled, kdo je kdo. Tentokrát je celé rozluštění a vyvrcholení série naprosto nečekané, aspoň teda pro mě. Želízka totiž zaklapnou i na rukách samotného Pereze. Zajímavost: Perez jezdí na začátku, tak jako v předchozí sérii, Volvem V90 Cross Country, se kterým jezdil od 4. série, jenže ho záhy vymění z ničeho nic za nové Audi A4 Allroad. ()

Kdo zabil Frazera (2021) (S06E04) 

Díl začíná nezvykle za ranního svitu slunka. ()

Reklama

Reklama