Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (261)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V devadesátých letech vznikla hromada temných thrillerů, tento španělský zástupce je krásnou ukázkou jednoho z těch povedených. Film obsahuje spoustu velmi napínavých scén, přičemž některé jsou téměř až hororové. Režie není nijak ohromující, spíš jednoduše formální, nadprůměrně kvalitní je scénář, který opravdu není lehké prokouknout (v průběhu děje jsou podezřelými snad všechny postavy) a napomáhá tak celkové atmosféře snímku. Tesis můžu jednoznačně doporučit, nejedná se sice o absolutní špičku, ale o kvalitní thriller určitě. 85% Horror movie of the year ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

No to byla ale hovadina. Hlavní hrdinka aspiruje na titul Nejtupější nána a dialogy nejspíš psala troska v poslední fázi heroinové závislosti, protože tolik sraček z úst herců jsem v jednom filmu snad ještě neslyšel. Pravda - na vině může být i děsivý český dabing, ale já se obávám, že ve španělštině to nebude o mnoho lepší. Ono to ani nejde. A aby toho nebylo málo, tak režisér celou tu hrůzu natahoval seč to jen šlo, takže když už jsem si myslel, že už je fakt konec, došlo k dalšímu nesmyslnému zvratu, který vlastně ani zvratem nebyl. Jediné, co činilo celý film občas zneklidňujícím, byla v jistých momentech hudba a jekot týraných. 10% ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Co čekám od thrilleru, kterému zdejší vysoce cenění uživatelé sypou 4* až 5* a film se tedy prsí nadstandardními 78 procenty? Čekám hafo napětí a tři prdele atmosféry, čekám alespoň jednoho sympatického hrdinu a ne úplně blbé záporáky, čekám dobrou zápletku a logické jednání postav. Čekám na Godota. Napětí se ne a ne dostavit, protože hlavní hrdinka mi cuká nervama. Nejde o to, že vypadá jak Pepek námořník s kozama, prudí mě její dementní chování. Atmosféra má daleko k uspokojivé hustotě a záporáci se projevují jako spolek kašpárků - chybí jim akorát rolničky. Zápletka by nebyla marná, kdyby vše ostatní šlapalo, jak se na pořádný thriller patří. Leč realita bohužel dostala na peachu. Zde tolik vychvalované zvraty mi ke štěstí rozhodně nestačily. Vzhledem k imho přemrštěné stopáži jsem film dala nadvakrát a ještě jsem u toho snad čtyřikrát vytuhla. Namísto ponurého dramatu o fascinaci násilím zůstal jen průměrný a plytký pokus, devalvovaný až nevěrohodnou stupiditou scénáře. 59% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tie tri hviezdičky svedčia skôr o tom, že som starý dobrák, než o tom, že Diplomová práca je nadpriemerným filmom. Do dramatického oblúka začínajúceho túžbou vidieť deleného samovraha až po kalkulovanie so zvedavosťou divákov vidieť "čo to ten snuff vlastne je" sa dal vtesnať napínavý príbeh. To by tam ale nesmela hrať herečka, ktorá okrem výzoru obete nemá čo ponúknuť, scenár by nemohol napísať niekto, kto pri písaní netuší, čo napísal na predchádzajúcich stranách a Amenábar by nesmel trpieť predstavou, že čím bude film dlhší, tým bude aj lepší. Napriek zlým vstupných predpokladom sa podarilo nakrútiť niekoľko kvalitných scén, ktoré však nezaistili vznik kvalitného celku. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tohle může fungovat, jen když to dává smysl. A jak moc dává smysl, když si budu točit vraždy holek a pak si videa ukládat do univerzitní knihovny, a ještě do sekce “Porno a divné filmy”? A tohle je jen jedna z mnoha nelogičností. Fakt mě to mrzi, napad i herci se mi libili, jenže tyhle nesmysly to úplně rozbily. 8 mm je mnohem, mnohem lepší film. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Film byl natočen za relativně krátkou dobu pěti a půl týdne, kterým předcházel jeden měsíc zkoušek. (gattaca)

Reklama

Reklama