Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (260)

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Další španělský kousek uvázl v mé mechanice ;-) Děkuji RAPIDUSovi za doporučení ;-) Atmosféricky a herecky bez problému, původní znění také, téma originální a napínavé. Samotný hudební doprovod by si zasloužil plné hodnocení, ve spojení s filmem šlape jako hodinky a patřičně zvedá napětí. Aspoň já měl v odhalení pachatele dlouho nejasno, i když jsem samozřejmě měl své favority ;-) Snuff movie je určitě zajímavé téma a mohlo by se objevit ještě v dalších kvalitních hororech, v době přemnožení duchařin bych tuto změnu uvítal…10/10* ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený,atmosferický thriller.Opravdu parádně vybudovaný strach,který graduje s každou minutou filmu.Prostředí filmové školy,snuff filmy,horory,násilí v televizi,reálné věci,které mistr Alejandro Amenábar dokázal s přehledem zapojit jako hlavní zápletku.K dokonalosti tím už chybí jen kousíček...větší množství krve a gore,které by se sem podle mě hodilo jako sůl.I tak ale 4.5 * a veliká poklona. ()

Reklama

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Tahleta diplomka je asi jako španělská fincherovka. Studentka nějaké asi filmové vědy, Angela, dělá diplomku o násilí ve filmu, i když sama násilí nemá ráda a na uvěřitelnosti tomu dodává hlavně výběr hlavní herečky, která vypadá půvabně křehce s dlouhým štíhlým krkem :), a protože sama nezná žádné extrémně brutální filmy a neví kde by je sehnala, tak požádá vedoucího své práce jestli by se nekoukl do univerzitního archivu a taky se zeptá jednoho dalšího studenta, co je na škole nechvalně proslulý jako koukač na úchylárny a porno. Tohle je jen začátek, který se velmi záhy přehoupne do mrazivého thrilleru točícího se okolo snuffu, protože už návštěva archivu, i když o nic velkého nejde, má podivně znepokojivou atmosféru, která se stupňuje čím dál se Angela dostává k odhalení, kdo je za nahrávkami brutálních vražd. Hudba i světlo (i když u toho nevím jestli to nebylo prostě jen stářím kopie, že to bylo trochu jako přes tmavší filtr) napomáhá velmi husté atmosféře příběhu, kde jsou divákovi předkládána různá vodítka k vyřešení případu, ale čím víc jich je, tím menší jistotu má divák i hlavní hrdinka komu se dá věřit a komu ne. Až do úplného závěru není jasné kdo je teda zloun a když se to odhalí, tak pořád není jisté jak to vlastně dopadne :). Ať už reálná existence snuffu je jen povídačka z černé sanitky nebo ne, tak všichni už dávno ví, že úchyláků po světě běhá spousta a dělají i to co by nenapadlo ani toho největšího zvrhlíka, takže film působí silně, reálně a děsivě jen jako samotný detektivní thriller i bez toho trošku snad moralistního podtónu nebo možná úvahy nad tím kam by mohla směřovat přílišná explicita na obrazovce. Velká pětka :) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna z hlavných postáv filmu, vysokoškolský profesor tvrdí študentom filmu, že severoamerickej tvorbe sa dá konkurovať iba tak, že dajú divákom to, čo chcú. Amenabar to bere doslovne a zahrňuje nás viacerými prevarenými klišé a do očí bijúcimi nelogičnosťami (kde napr. vzala ten nožík, aby sa oslobodila? To si ho postava, ktorá ju zväzovala, nevšimla?). Čiže ako severoamerická tvorba. Zámer to asi nebol, iba začiatočnícka chyba. Amenabar je ale veľmi zručný režisér, ktorý nás ihneď vtiahne do svojho sveta a nepustí až do konca, a to aj napriek všade číhajúcim klišé. Tesis je "suspense thriller", ktorý nikdy ani na chvíľu nenudí a ponúka vyústenie, ktoré mohlo byť aj prepracovanejšie, pretože ziaden šok nás na konci filmu nečaká. SPOILER: Viac som vsádzal na ženskú postavu v pozadí, alebo by ma uspokojilo, ak by bolo všetko na Angelu iba narafičené. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne napínavý thriller, ktorý zaujme predovšetkým neohranou zápletkou ohľadom "snuff filmov", všeobecne neznámym, no za to kvalitným hereckým obsadením, interesantným prostredím filmovej fakulty a najvyšším stupňom náročnosti v neoficiálnej hre každého diváka - "uhádni kto je vrahom". Ako bonus treba vziať v potaz, že sa jedná o debutový film 23 ročného študenta - tým pádom je nutné Tesis označiť za vskutku famózny počin. Viac na http://csfdkofein.blog.cz/1012/recenzia-diplomova-prace-tesis-1996. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (12)

  • Keď je Chema s Angelou v izbe a vyberá spod postele tašku s kazetami, má na sebe náhrdelník. Pri vkladaní kazety do prehrávača ho nemá, no v ďalšom zábere, keď leží na posteli, ho už opäť má. (Isomut)
  • Rozpočet filmu byl 116 miliónů peset (asi 696 tisíc euro). (gattaca)

Reklama

Reklama