Reklama

Reklama

Svatý Mikuláš

  • USA St. Nicolas
Trailer 1

Obsahy(1)

Skupinka studentů FAMU točí absolventský dokumentární film o bývalém ústavu u Svatého Mikuláše. V tomto sanatoriu prý údajně bloudí duše pacientů dodnes. Skupinka studentů vedena Natálii Kocurovou tento ústav navštíví a záhy zjišťuje, že dostat se ven nebude tak snadné, jako bylo dostat se dovnitř. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (49)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Trávil jsem víkend s omladinou na chatě a chtěla to pojmout jako horor víkend. Proč ne, řekli jsme si my staří. A tak jsme po setmění četli strašidelné příběhy z knihy a večer si pustili pár hororů. Jedním z nich bylo toto. Sám jsem to nikdy neviděl a vždy těmhle studentským záležitostem rád dávám šanci. Bohužel od dob, co jsme všichni viděli Blair Witch, kde vlastně nic strašidelného vidět nebylo, ale mohutně tu hrůzu kompenzovaly různé zvuky a roztřesená kamera, nás nic už asi nemůže tak ohromit. Skoro se zdá, že vše po tom už jsou jen více či méně povedené variace na tento legendární horor, který i leckterého dnešního teenagera donutí jít po zhlédnutí večer temným parkem hodně rychle.. :-). Opuštěná psychiatrická léčebna v lesích, to je mslím místo pro horor zvolené naprosto ideálně. Chvilkami to docela bavilo a párkrát jsem se i lekl. Škoda, že ta zápletka byla tak naivní a že partičku nehonil jen ten jeden mazlík... Ke konci tam už bylo přestrašidlováno. Trochu mi tam neseděl ani hudební podkres. Na stranu druhou mi nepřišlo, že by parta nějak extrémně přehrávala a i díky kratší stopáži se to dalo docela dobře dát jako zajimavá jednohubka. Dávám za 2 elektrošoky. * * ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Klukům se rozhodně nedá upřít zápal, ale použít hudbu do found footage horroru je prostě blbost. Ztrácí to na syrovosti, pocitu reálu, a intenzivnějším scénám to na napětí nepřidá. Místy hodně špatný zvuk beru jako nutné zlo každého amatérského projektu. Na druhou stranu, zdejší herecký kolektiv je docela sympatický (navíc Danča je kočka), ústav správně hnusný, a tvůrci se vytáhnou s několika zajímavými nápady ohledně strašení. Škoda jen toho absentujícího děsu. Zlo tedy opět nepřekonáno. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jako pokus o české found footage se musí film jednoznačně hodnotit dobře. Má to všechno, co by takový film měl mít. Popravdě se mi líbí i skutečnost, že je snímek pouze hodinový, protože jinak by byl jen zbytečně natahovaný. Jestli jste viděli nějaké found footage, tak vás snímek „Svatý Mikuláš“ nemá čím překvapit. Osobně spíše hodnotím to, že se toho čeští snaživci zhostili se ctí a dokázali, že i v těch českých podmínkách to může fungovat. ()

Havaj8 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně odhodlal stát se vlastencem v mým oblíbeným žánru a zase mi to na nějakou dobu stačilo. Hodně FF i ve světe je amatérskejch, ale tohle je prostě českej extrém. Takhle něco domrskat umíme fakt jenom my. U studentskýho filmu bych předpokládal, že minimálně herecky to bude na úrovni, ale i u nás na vesnici borci z hospody by to zahráli věrohodnějc. Že mě to nechalo absolutně klidným, to tu rozvádět asi nemusím. A přitom postavy doktorů nebyly nejhorši, pacienti už byla zas tragédie. Ale je spousta možností jak i bez rozpočtu udělat horor s napětím, aniž by tam musely levitovat židle na provázku. Což mě utvrzuje v tom, že to nejsou milovníci a znalci hororu. To že uprostřed filmu, zabijou týpka a začne tam zpívat Marek Ztracený mě už jenom potvrdilo domněnku, že se z toho snažili udělat parodii. A na konci z auta vystoupí Pavel Novotný, tak to nazdar. Dlouho sem uvažoval jestli těm lidem dát aspoň hvězdu za snahu, ale lepší bejt rovnou upřímnej, ať už nic takovýho nedělaj. Opravdu lepší se na to vysrat než si dělat takovou ostudu a trápit nás s tim. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Found footage horor je pro hororové nadšence s vlastní vizí filmu zcela ideální, neboť u tohoto hororového žánru platí pravidlo "za málo peněž, hodně muziky". Toho využila i skupinka absolventů pražské FAMU. Jejich píle a snaha udělat z něčeho něco se zde samozřejmě projevovala ve scénáři, respektive příběhu, který nutno dodat byl sice originální, ale fungoval bohužel na stejné kostře jako desítky jiných podprůměrných found footage kolegů. Mohl bych sice hodnotit objektivně fakt, že rozpočet pro tento film byl téměř nulový, ale ruku na srdce, se špičkovou technikou užitou pro tento snímek by se dalo uspořádat daleko větší a hlavně více "autentičtější" divadlo, než nám předvedl pan Smazal. Režisér found footage hororu by si měl zprvu naučit hlavní zásady pro takovýto film. Hudební doprovod do FF hororu opravdu nepatří, dámy a pánové! Bohužel hudba dosti vyrázným způsobem zkazila můj dojem na Svatého Mikuláše. Jakýsi pietní akt pro člena štábu za doprovodu smutných akordů a zpěvu, zhruba uprostřed atmosférou gradující stopáže, byla jen třešničkou na dortu. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Režisér Petr Smazal bol počas natáčania 2x hospitalizovaný v nemocnici. Prvýkrát kvôli štyrom prebdeným nociam a po druhý raz pri natáčaní scény v zvieracej kazajke, kedy spadol a narazil si rebrá. (BoredKid)
  • Po titulkách nasleduje krátka scéna. (ČSFD)
  • Děj je prokládán němými černobílými „archivními“ záběry z minulosti ústavu, osobními záběry ze soukromí členů štábu a uměle vytvořeným videem z portálu YouTube. (Matared)

Reklama

Reklama