Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 2

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (391)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument, který opravdu nutí k zamyšlení - jen na ten hlavní důvod nepřijdete, stejně jako M.Moore, který podle mě nikomu své názory nepodsouvá, pouze pátrá po důvodech násilí a pokouší se vyjmenovat možnosti, které by k němu mohly vést, ostatní ponechává na divácích. Nezaměstnanost, chudoba, špatné sociální zákony, etnika, násilí ve filmech a počítačových hrách, nahánění strachu v médiích a dostupnost střelných zbraní pro každého - myslím si (krom toho že Heston je hajzl), že mimo tyto pádné argumenty by se dalo zapátrat i v americké filozofii založené na KEEP SMILING a BE HAPPY,lidé jsou totiž všude stejní - mimo dobrých vlastností pociťují občas i závist, nepřejícnost, zlobu a vztek - a ohlídat si v každodenním životě zdání absence těchto zapovězených pocitů a emocí, musí způsobovat permanentní stres, který se hromadí a pokud jedinec nenavštěvuje pravidelně psychoanalytika, hrozí výbuchem. Třeba nejsem tak úplně vedle, soudě podle prvních nesmělých pokusů v oblasti plánovaných školních výbuchů se u nás "smajlíci" možná už zabydlují, stejně potichu, jako se sem vplížil Santa .... ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší dílo tohoto svérázného dokumentaristy. Jedinou malinkou výtku mám a to, že mohl v jistých pasážích víc tlačit emotivně na pilu. Jinak ale výborně, poutavě a zábavně natočené ožehavé téma legálnosti držení zbraní v USA. Je to fakt neuvěřitelný, že si 16letý kluk může zajít do sámošky a tam si koupit kulovnici nebo uzi i s hromadou nábojů. Doufám, že tento trend se k nám nikdy nedostane. Líbila se mi i jakási gradace dokumentu, kdy se na konci střetne Michael právě s Hestonem - prezidentem NRA. To opravdu bralo dech. Jako kdyby si Heston v ten moment uvědomil, že celý jeho život byla sviňárna. Fakt mazec! 90% ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokumet, který mi už asi navždy zošklivil Charletona Hestona. michael moore hladá příčiny obrovského množství vražd v USA v neustálém strašení médií, která se kvůli vyšší sledovanosti snaží vyvovat neustálou hrůzu a pocit ohorožení...velmi vtipný, v mnoha věcech pravdivý, místy až doslova děsivý dokument. ()

Ivoshek odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby se film netvářil jako dokument, snad bych byl v hodnocení méně příkrý. Tenhle film je snůška zmanipulovaných nesmyslů, zjednodušení, polopravd a úplných lží, slepených dohromady tak, aby potvrzoval autorův pohled na svět. Je smutnou vizitkou současné společnosti, že se nechává oblbovat podobnými manipulativními pseudodokumenty, jako je právě Bowling f. C., Fahrenheit 911 nebo Nepříjemná pravda. ()

rikitiki

všechny recenze uživatele

Mám chuť vrazit Michaelovi Moorovi facku - tak excelentní filmař a přitom takový lhář! Hlavně ze začátku filmu je vidět, že jsou některé scénky inscenované. Jak potom věřit zbytku? To mi vadí mnohem víc, než jeho demagogie, kdy sám říká, že vyšší počet zbraní mezi Kanaďany neznamená ani zdaleka tolik vražd střelnou zbraní jako v USA a potom přesně kvůli snadné dostupnosti pušek útočí na K-Markt a starého Hestona. Další zádrhel byl ve zdůrazňování role amerických médií, která prý v lidech vyvolávají strach a paranoiu. Možná. Ale média nabízejí divákům jenom to, co chtějí vidět. ____ Snímek se i přes dlouhou stopáž sleduje se zatajeným dechem. Moore obratně pracuje s archivními materiály, je vtipný a dokáže svoji filmovou esej rozvíjet zajímavým způsobem a objevovat netušené souvislosti.______ Je to snímek, který vyvolává hodně emocí a nutí k zamyšlení. Přesto by si ale za ty lživě naaranžované momenty Moore tu facku zasloužil. I z toho důvodu tenhle film nemůžu hodnotit. /15. 12. 12./ ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Nechapu lidi, co tomuhle dokumentu daji min jak 3 hvezdicky. Nuti me to myslet si, ze jsou bud slepi nebo nesnasi Moora nebo snad jeste s tim vsim souhlasi. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný je, že oni ti dotazovaní nedokážou ani pořádně zareagovat, to i ten Paroubek vychrstne z fleku do mikrofónu nějakej kardinální blábol, ale tady před tim ještě dělaj "nooo....víte.... jako je mi to moc líto jako...ale... teda jako upřímnou soustrast.... neni to moje chyba....eeee" a vrhnou nějakou děsnou sračku -) Největší paka jsou ještě ty hovada tady, co si stěžujou na demagogii. Wow, vítejte z jeskyně. I pětiletý dítě dávno ví, že Moore je levičák a manipulátor k tomu. A to ani nijak zvášť obratný, proto mě nejvíc dobíjej komentáře typu: " pozor pozor lidi, vy jste se nechali, debilové, zmanipulovat, aby ste se na svět dívali Moorovýma očima. Vy ste ale hloupý, my to objevili, ale vy ne!". To může fakt napsat jen idiot. Je dobrý si ujasnit, že tenhle dokument je určený pro lidi se stejnými nebo podobnými názory jako režisér, než tu ze sebe dělat idioty. Já žít za oceánem, tak bych se tam asi zbláznil. Moore zdroj problému (médii šíření iracionálních obav a všechno) vystihl podle mě celkem trefně (a jde vidět, že ho k tomu nakopl Marylin Manson), tak si nemám na co stěžovat. A navíc mám hroznou radost, že se konečně někdo postavil těm nesmyslným tvrzením, že za veškeré násilí na světě můžou filmy a hry. Akorát bych pro příště prosil méně zbytečného citového vydírání a fotek roztomilých zastřelených holčiček. ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Nevím až do jaké míry je tento dokument věrohodný, ale rozhodně jsem se nenudil. Místy jsem se usmíval nad tupostí některých Američanů a hned v zápětí mi úsměv na tváři zmrazil výčet fakt a některých událostí. Tak váhám nad tím, jak vážně mám vlastně tento dokument brát. Na pravdivém zakladu hrozivých událostí si Michael Moore staví svůj příběh o zbraňovém šílenství a prokládá ho pravdivými ať už více nebo méně humornými(kreslená část o osidlování Ameriky), nebo úplně vážnými(informace o podpoře teroristů) pasážemi z historie USA. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Výpoveď tohto dokumentu: Amerika bola založená na strachu a strach si sama dokázala priživovať. No a keď sa američan bojí, tak chce zbraň. A keď sa bojí veľmi, tak ju chce aj použiť. A koho že sa to tak strašne američan bojí? Černocha. Samozrejme niektorého dokáže zbožňovať. Napríklad taký Denzel Washington, Will Smith. Ale inak sa ho k smrti bojí, pretože je to zlý bubák. Tak Michael Moore nám opäť servíruje svoj pohľad na svet. Od tak ospevovaného dokumentu som teda čakal viac. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

dokument, ze kterého vyplývá, že Spojené státy jsou národ paranoidních pitomců postavený na lžích a manipulaci.. jen to musíte brát trochu s rezervou... ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Dokument z doby, kdy slovo "angažovanost" ještě nebylo používáno jako nadávka. Ačkoli to samozřejmě Moore schytával už tehdy. Za sebe mám pocit, že čím jsem starší, tím míň věřím slova jako nestrannost nebo názorová vyváženost mají vůbec v dokumentárním diskurzu nějakou váhu. Stačí se podívat na záznam "diskuze" mluvčí NRA Dany Loesch s přeživšími útoku v Parklandu, aby bylo jasné, že tahle názorová strana bude prostě jen sypat sra*ky, bude-li jí dána příležitost (přesto se o něco podobného Moore pokusil s Hestonem). Místo toho je Bowling for Columbine spíš jakousi dokumentací cesty o hledání podstaty problému. A dělá to dobře. To, co mi ale poněkud nejde pod nos je občasná snaha inscenovat další průběh ve stylu Klusáka a Remundy - tam už dokument poněkud brousí hranu manipulace diváka. ()

svik 

všechny recenze uživatele

Byl to první dokument, který jsem viděl od Moorea a musím ze srdce říct že neměl chybu. Nastínil originálně náhled na ty " zbraně" na ty "zkurvený zbraně", ketré nás životem provázejí. Nastínil nám pohled z 2 stran, ti kteří podporují rozvoj zbraní a ti kterí chtějí žít v harmonii. Zmínil se o problémech Ameriki jako takové, problém rasizmu. Problémy médií, přetahování se o koryta, proirity života. Ukázal nám že i škola samotná z nás může dělat magory. Nastínil nám průběh věčiny operací USA vůči světu, připadá mi to tak, že USA je moc dominantní a že působí dojmem Hitler 2. Dokument byl skvěle vyvážený -samotnými dobovými záběry, nově udělané scény, drzost samotného Michaela Moora je úžasná, skvělá hudba a 2x použitá má nej. píseň z toho podruhé předělaná na rockové zastoupení. Zajímavý rozhovor byl i Mensnem, který byl nařčen z nabádání lidí k nenávisti, myslím že Mensen má velice zdravý názor na život. Nevzdávejte se svého snu a běžte tvrdě za ním. Už se nemohu dočkat až seženu další reálie od Moora. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dokument o USA a dôvodoch držby zbraní medzi ľuďmi, o biznise s nimi, následkoch, ktorý sa s faktami zaujímavo pohráva, ale nepovedal by som, že ich zmanipuloval k nezmyslom. Je to svojím spôsobom silne ironický, až satirický film, ale zároveň si ponecháva vážnosť a púšťa sa do boja silnými kalibrami, aby vám ozrejmil, aké sú zbrane zlé, ale to z toho zistíte sami, pochopíte zrejme celú tú psychológiu, lebo za necelé dve hodiny je ponúknutých množstvo faktov a vecí svojským, ale stále pochopiteľným spôsobom. Korporácie, výrobcovia zbraní a vláda spolu s manipuláciou médií a strachom a zlobou zmanipulovaných ľudí vedia narobiť svoje, po svete, ale aj vnútri krajiny USA narobili škôd, ktoré sú mnohé nenavrátiteľné a hlavne mnohým ľuďom už životy nevráti. Z jeho dokumentov ma dodnes najviac oslovil tento, má svoj štýl a o veľa veciach vypovedá, možno sa mal pustiť aj do iných konkrétnejších tém takto, bolo by to zaujímavé. ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Skutečně si nejsem na sto procent jistý, co se mi ten vodrbanej tloušť snaží říct. Na druhou stranu si jsem absolutně jistý, že jeho prostředky jsou tak vykundozmrděně podbízivé, až se nezdráhám říct, že bych se radši udávil na čůrákovi plejtváka vobrovskýho, než abych poslouchal jediný další slovo z jeho mrdkou ulepený držky. Ono se to o něm sice tvrdí na každým rohu, ale rozsah jeho neprofesionality mi vyrazil dech. Část, kdy dochází k závěru, že se v USA člověkové střílí víc než v jakýkoli jiný pokrokový zemi, protože jsou jejich média založeny na šíření strachu, je udělaná chvályhodně a dává smysl. Ta tsunami sraček, co následuje, je však něco neskutečnýho. Co to mělo kurva bejt? s dvěma poďobanýma prosťáčkama, který postřelili při masakru na střední, se vydá do K-Martu a snaží se přemluvit manažerku, aby obchod přestal prodávat střelivo? CO TO MĚLO KURVA BEJT? Sofistikovanej způsob, jak přimět diváctvo udávit se na vlastních blitkách? A i kdyby, tak netvrdil snad předtím, že v Kanadě mají úměrně dostupné zbraně a žádné masakry, tudíž v tom ten zakopanej čokl není? Není náhodou střílení, kdy mačkají spoušť vymrdaný psychoušové, tak trošku kategorie sama pro sebe? Na to, kolik času strávil šukáním mých slzných kanálků s cílem vzbudit ve mně sympatie vůči jeho tvrzení, je to jeho tvrzení kurevsky nejasný. Vlastně je docela očividný, že smysl tohoto dokumentu není sdělit něco inteligentního či přelomového, nýbrž jenom vošukat nějakej ten slznej kanálek. Žížalí čůrák pana režiséra by totiž v jakýmkoli jiným lidským otvoru poskakoval jako lentilka v třílůžkovým kupé. A aby toho nebylo málo, tak se vecpe do domu Charltona Hestona, začne se tam ohánět fotkou zastřelený šestiletý holčičky a křičet na toho nebohýho filmovýho velikána v počátečním stádiu Alzheimera "Podívejte se na ní! Podívejte se na ní!" Jakoby Charlton Heston mohl za to, že se nějakej šestiletej uzlíček hoven a soplů rozprskl ve školní jídelně. Zajímalo by mě, kolika lidem by ukápla slzička, kdyby se podobný incident udál o patnáct let později, kdy by dívenka jakožto zralá perníková šlapka kouřila za pět babek čůráky kamioňáků. Za tragédii národního měřítka je však z nějakých idiotských důvodů považována smrt šestiletý protrhlý šprcky, jejíž největší životní úspěch byla matičky vyplandaná kunda a spánkovej deficit celý rodiny. Co je to kurva za měřítko, když slast smrdutých chlápků na odpočívadlech znamená hovno? Tohle systémový selhání v naší šedý kůře mozkový ten nemytej pytel sraček za pochybným účelem vykořisťuje a já upřímně doufám, že ho zabije masivní výbuch hemeroidů, protože takovou bouři nasrání ve svým pupíku jsem už dost dlouho nezažil. A mně nasrání nedělá dobře, blbě se mi po něm spí a hnědnou mi z něj zuby. ()

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo nudně, ale posléze to neuvěřitelně graduje a ještě teď se z toho klepu (vzteky, nervozitou, pobavením a nevím čím vším ještě). Mezi nejsilnější momenty patří pojednání o lačnosti médií po smrti (hlavně redaktor, který mezi vstupy nadává na svůj účes) a především závěrečný rozhovor s ředitelem NRA. Obzvlášť okamžik, kdy se odmítl podívat na fotku zavražděné dívky vám musí vyhrknout slzy do očí. Michael Moore je opravdu mistrem svého řemesla. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Moore ve svém filmu používá stejný systém "účel světí prostředky" jako jím kritizovaný G. Bush. Ovšem ve svém "svěcení" je mnohem zábavnější ... ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument a nejlepší co kdy Moore vytvořil. Co člověka zděsí je fakt , že se nic nezměnilo a pořád se děje to samé. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Šokující dokument, který sice přínáší detaily o masakru na gymnáziu Columbine, ale mnohem více rozebírá souvislosti a problematiku americké populace, její touhy po zbrojení a prapodivné mentalitě, která hlásá jak důležité a prospěšné je býti ozbrojen. Rozhovor s poměrně mladou matkou v maskáčích a flintou v ruce, která zdůrazňuje, že je připravena bránit svoji rodinu, vás prostě posadí na prdel... ()

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama