Reklama

Reklama

Teror

(seriál)
Trailer
USA, (2018–2019), 14 h 59 min (Minutáž: 40–55 min)

Předloha:

Dan Simmons (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Ciarán Hinds, Anthony Flanagan, Declan Hannigan, Matthew McNulty, Tobias Menzies, Adam Nagaitis, Nive Nielsen, Alistair Petrie, Paul Ready (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Natočeno na základě skutečné události, The Terror, film výkonných producentů Ridleyho Scotta, Davida Kajganiche a Soo Hugh bere diváky na trýznivou cestu. Příběh se odvíjí od riskantní plavby Královského loďstva neprobádaným územím, jehož cílem je objevit Severozápadní průplav. Zrádné podmínky, omezené prostředky, tenčící se naděje a strach z neznáma. Tomu všemu musí čelit posádka, zahnaná na pokraj záhuby. Zmrzlá a osamocená uvízne na konci světa. The Terror klade důraz na všechno, co se může nešťastně zvrtnout v případě, že skupina mužů ztrácející veškerou naději na přežití, nezápasí jen s přírodními živly, ale její členové bojují i jeden s druhým. (AMC Czech)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (159)

hroubek 

všechny recenze uživatele

S01 - Jsem zklamaný, a můžu si za to sám. Neměl jsem na seriál koukat, dokud mám knižní předlohu v živé paměti. Tomu srovnání se prostě nelze vyhnout. A mrzí mě to o to více, protože mě kniha pohltila a ta ledová atmosféra na mě doslova sálala při čtení. Seriál má parádní vizuální stránku, skvělé herecké výkony(Harris, Menzies, Ready, Nagaitis či Hinds s Hartem) a slušné tempo. Bohužel to je všechno. Atmosféra je dobrá, ale mohlo se jít mnohem více do hloubky. Máme zde velmi dobré herce, přesto toho tvůrci nedokáží využít naplno. Pak je tu samozřejmě perfektní předloha, u které bylo jasné, že se nemůže převádět na obrazovku v poměru 1:1, ale to co nám tvůrci předkládají je místy hodně smutné a i špatné. Některé zápletky jsou načrtnuté nebo kloužou po povrchu, jiné mají dokonce jiný význam a nebo se u nich mění časová linie. Chápu, že je potřeba děj ořezat o některé zápletky a linky, přesto mě mrzí, že se to stalo takovým způsobem. Nejvíce na to doplatila postava Johna Irvinga, která má knize velkou roli, namísto toho v seriálu prostě je. Díky tomu, je jeden z nejsilnější momentů knihy naprosto zabitý. Totéž by se dalo napsat o vykreslení vztahu mezi Bridgensem a Peglarem. Hodně mě mrzelo i to, že jsem si k většině postav nedokázal přiřadit jméno, i když jím danou postavu neustále oslovovaly(a po přečtení knihy by to neměl být problém). V knize ten problém nebyl, protože se spoustě postav dostal pořádného popisu a vykreslení, díky čemu vyčnívaly. Zde si nikdo nebude pamatovat, kdo je Peglar, Des Voeux nebo další. A je to škoda. Chtělo to lepší prokreslení na úkor tempa a děje. Vím, že jsem k seriálu trochu nespravedlivý, ale tohle jsou mé dojmy, a takhle na mě seriál působil, i přes všechny objektivní kvality, které má. 6/10 ()

TwoFace 

všechny recenze uživatele

— Tell those who come after us not to stay. The ships are gone. There is no way through. No passage. Tell them we are gone. Dead, and gone. — Adaptace skvělé knihy Dana Simmonse o osudech ztracené expedice sira Johna Franklina dopadla velmi dobře. Mrazivou a beznadějnou atmosféru příběhu o osudech posádky dvou lodí hledajících Severozápadní cestu se podařilo zdařile převést a to překvapivě věrně předloze. Kromě vypuštění několika skvělých scén, upraveného konce a zkratkovitosti bohužel nezbytné pro adaptaci knihy, tak nejvíc zamrzí změny v charakterech postav, kdy moji oblíbenci z knihy dostávají velice málo prostoru, popřípadě jsou z nich úplně jiní lidé. Jared Harris však hlavní postavu kapitána Croziera ztvárnil naprosto skvěle. Co bych ještě vytknul a štvalo mě po celou dobu je, že zatímco v knize všichni neustále mrznou, ani několik vrstev oblečení je nezahřeje a nikdo nezná jazyk domorodců, v seriálové adaptaci všichni chodí nalehko oblečení, nejde poznat, že by byla nějak velká zima a hned několik členů posádky skvěle ovládá jazyk Inuitů. I když mi tak deset epizod přijde jako skvěle dostačujících, po zhlédnutí poslední jsem si přál, aby měl Terror alespoň dalších pět epizod navíc. Stejně jako se mi nechtělo opouštět Crozierovu posádku v knize, nechtělo se mi ji opouštět ani v seriálu. Za mě je Terror velmi zdařilou adaptací úžasné knihy. Nevím, co má být smyšlená druhá série zač a proč parazituje na stejném názvu, takže tu nehodnotím. ()

Reklama

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Na seriál sem se těšil, ale musím říct, že mé očekávání nesplnil. Hlavně bych vynechal žánr horor a nelákal ostatní na něco, co tam není. Mrazivá zoufalá situace posádky se sice podařila nastínit, ale já myslel, že si s tím tvůrci pohrají více. Nevadilo mi, že to bylo místy rozvleklé, ale nechal bych divákovu fantazii pracovat naplno a Tuunbaqa bych jistě neukazoval v plné kráse. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Nakonec jsem s knihou otálel tak dlouho, až mě touha tenhle seriál vidět zlomila. A jo, je to super. Sice bych pro jednou klidně oželel nadpřirozeno, díky čemuž by to klidně mohlo být o dva díly kratší (ostatně epizody 9 a 10 jsou pravděpodobně nejslabší) a kanibalistická linie nastoupit rychleji, ale atmosféru to má perfektní, beznaděj a paranoia roste a má to parádně budované napětí. Díly mají navíc standardní délku kolem 45 minut, takže pěkně odsýpají, a hlavní trio Hinds-Harris-Menzies je nejen skvělé, ale hlavně má skvěle napsané postavy s nečekaným vývojem. Sjel jsem to v podstatě na jeden zátah, to už o něčem svědčí. A teď snad konečně dám i tu knihu. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý počin, ktorý lákal mrazivým trailerom a skvelou atmosférou.Nakoniec ale musím povedať že som to čakal lepšie. Herci skvelý a som rád za Jareda ktorý sa mi tu strašne hodil.Prvé diely ma naozaj bavili, bola tam skvelá atmosféra, mrazivé prostredie, tajomná príšera všetko super. No potom prišli ďalšie diely ktoré sa nikam neposúvali , prešľapovalo sa na mieste a nič sa vlastne nedialo. Hrozne ma mrzel ten zadupaný potenciál, sú predsa v mrazivom prostredí a nikto tam poriadne nemrzol.Posledný diel viac menej dobrý pekne sa to uzavrelo. Celkovo chápem aj malé hodnotenie pretože koho seriál nevtiahne po prvom diely tak nech ani nepokračuje. U mňa za 4*. ()

Galerie (446)

Zajímavosti (7)

  • Seriál je natočen na základě stejnojmenné knížky od Dana Simmonse, která skutečně vypráví o dobrodružství, při hledání Severozápadního průplavu. (Tomas_TM)
  • Produkce plánovala uměle vylepšit zvukovou scénu, aby byly simulovány skutečné arktické podmínky, nakonec však byla během natáčení taková zima, že to nebylo potřeba. (Tomas_TM)
  • Natáčanie na chorvátskom ostrove Pag trvalo od 3. apríla 2017 do 29. apríla 2017. Väčšina seriálu sa však natáčala v štúdiu v Budapešti. (Marceloo)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Seriálový Terror se přesune do války

Seriálový Terror se přesune do války

24.06.2018

AMC oznámilo prodloužení kritiky uznávané novinky The Terror, která se stala druhým nejsledovanějším dramatem letošní seriálové sezóny. Zatímco první řada byla přímou adaptací stejnojmenné knihy Dana… (více)

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

26.03.2018

Jste fanoušky děsivých příběhů, ze kterých doslova mrazí v zádech? Tak to si na konci března nenechte ujít premiéru nového seriálu The Terror, při jehož natáčení se nechal režisér Ridley Scott… (více)

Reklama

Reklama