Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

Jurkodak1 

všechny recenze uživatele

Takže, viděl jsem to náhodou díky rodičům, kteří se na to dívali. Kamera ve většině případech otřesná (hodila by se do jiného žánru), herecké výkony nic moc (akorát pár z nich se mi líbí, protože herci dodávají svým nadhledem postavám komiku), peklo úžasně zpracované a efekty byly "meh". Příběh byl klišé (a to i přesto, že žánr pohádky se na tom zakládá), ale i tak jsem u pohádky vydržel do konce, i když jsem hodně dlouho chtěl odejít hrát na playstation a nebo se dívat na nějakou klasiku světové kinematografie. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Často Janákovy pohádky kritizuji za to, že je dobrý námět nedostatečně vytěžený kvalitním odladěným scénářem, přičemž se filmy občas sypou v druhé polovině stopáže kvůli vršícím se nelogičnostem. Tady je to trochu jinak, protože už námět je docela slabý, takže Konášové výsledný scénář není na tu bídu zas tak zlý a Janákova režie (třeba stylizace pekla je hodně zábavná) z toho ždíme co se dá. Jenže ze sójového vývaru prostě Michelinskou hvězdu nevyčarujete a v druhé půli dojde příběhu dech prostě proto, že hlavní zápletka úplně nevystačí na celovečerní film. Asi by to chtělo přidat nějakou další linku, nebo trochu rozkošatit ten základní příběh, aby to bylo trochu šťavnatější. Prostor by byl hlavně ve výstavě milostné linky, která je odbytá tak, že se oba páry do sebe zamilujou rychlostí namydleného blesku, aniž by divák chápal proč. Pak i dělají jak se hluboce znají a divák stále neví kdy to pro Bůh stihli. Rozkošatit by se mohl i humor, protože opravdu vtipných hlášek je tu jako ateistů v Arábii. Naopak vyzdvihnout musím Langoše, jehož postava a její uchopení je důvod, proč jdu na čtyři hvězdy. Herecká lahůdka. Ostatně většina osazenstva nebyla vybrána špatně, to se musí nechat. PS: Přehnaná sekularizace pekla zde a v Čertím brku dospěla tak daleko, že už ani není potřeba čarovného vstupu jako S čerty nejsou žerty, stačí se jen v lese  prokopat pár metrů do jejich brlohu. V další fázi kinematografie bude mít peklo rovnou pobočku na místním finančáku a v suterénu Mírova. Hmmm, magické... ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Na ČT dobrý. V podstatě jediná výtka by byla ke scénáři (vykrádání Bočana/Justa; vdavkuchtivost Svarinké/Vagnerové nechápu (chybí mi tu jakékoliv budování vztahu mezi Piškulou a Svarinskou); povahotoč Piškuly těžko uvěřitelný). Lucii Konášové se sem tam podaří napsat něco slušného (Vůně vanilky, Anděl Páně), ale tohle se jí teda nepovedlo. ()

Wallis3 

všechny recenze uživatele

Děj se snažil o nějaké poučení, na úkor pobavení. Skoro mi to přišlo, jako ty debilní německý pohádky, co si hrají na hroznou vážnost , až z toho bolí zuby. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka mě bavila, i když je natočena moderně (ženy si vybírají chlapy, kteří je následně sbalí). Nejlepší vedlejší roli má zde Václav Vydra, který pekelného znuděného úředníka hraje dokonale. Holky jsou zde půvabné, leč Vágnerka je už věkově MILF a Kristína k tomu nemá daleko. Osazenstvo pekla a lakotný Lábus taky stojí za zmínku. Je zde i trochu humoru, což zajišťuje pekelná tabatěnka. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Jediná letošní vánoční pohádková premiéra, určitě nedělá svým předchůdcům ostudu, ba když se podíváme nazpět jaké kousky na nás několik posledních svátků měly bavit, tak rozhodně patří k tomu nejzdařilejšímu. Ač se zuby nehty snaží držet v léty nastavených mantinelech a okatě recykluje již osvědčené, baví a to dost možná právě díky zmiňovaným atributům. Pro mne byl nejmilejším překvapením, kromě faktu, že jde po letech o konkurence schopnou vánoční pohádku, Marek Adamczyk, který na rozdíl o hlavní ploché postavy Zdeňka Piškuly měl co hrát a dělal to pekelně dobře. Četl jsem zde i názor, že si ČT odškrtla povinnou vánoční pohádku a k tomu bych dodal snad jenom, že pokud bude i nadále odškrtávat podobným způsobem, tak proč ne. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka, ve které Langmajer ovládá Sílu a Hana Vágnerová je mnohem zajímavější než princezna v popředí. Sice nechápu důvod rvát tak nehorázně špatné počítačové efekty tam, kde by stačil prostý střih, ale jinak to vypadá, že v Nejlepším příteli někdo i utopil nějaké peníze. A jo, pořád je to naprosto naivní moderní pohádka, ale... pěkná, no. A vtipná. A má tu Vágnerovou. Tož tak. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Když ono je hodně těžké konkurovat včerejšímu Andělovi. Tady vyvažoval humor to co chybělo, nebo toho bylo moc - třeba moc zlý Piškula mi nesedl. K čertíkovi výhrad nemám, a peklo bylo taky moc pěkný. A moc mě potěšila účast mých oblíbenců - Němec, Vydra, Langmajer a Lábus. Pobavilo, ničím neurazilo, a určitě je to pro mě jedna z lepších vánočních pohádek. 3+ ()

hrudka 

všechny recenze uživatele

Pohádka, jejíž příběh se inspiruje/kopíruje/vypůjčuje motivy známých (a jiných) pohádek, která ve svém jádru není příliš originální, ničím příliš inovátorská, ani svým poselstvím převratná. Někteří hrají solidně, jiní přehnaně přehrávají. Neškodné, stereotypní, občas nezajímavé a nudné. Postavy se chovají tak, jak by se chovat spíše neměli. Má hlavní postava přistoupit na to, co se od ní správně očekává, takže aby si společensky "získala srdce", musí být bohatá, nebo spíš bohatství předstírat? Má být její protějšek ve své společenské lajně a na všechno přistupovat a takříkajíc se prostě nevzepřít? A má peklo ve své podstatě dodržovat svá pravidla a v klidu se s tím prostě smířit? Tohle jsme přeci překonali. Nezapomenu na komentář Martina Svobody "xxmartinxx" ohledně Anděla Páně 2, tedy že pohádka by nás měla připravit na život. Takhle jsem o tom nikdy moc nepřemýšlel. Shledávám, že mě tahle pohádka na život rozhodně nepřipravuje, respektive že mám pomáhat ostatním, nemyslet jen na sebe, vím i bez ní. Vlastně mě svým přístupem tak nějak uráží. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době normální pohádka, kde čerti nešilhají, nemaji I Q houpacího koně a neustále neřvou.Piškulu bych ani po tomhle nezatracoval, vzpomeňme si, jak bývali v mládí příšerní třeba Jan Hrušínský, nebo Vašek Vydra a nakonec se herecké řemeslo jakž takž naučili, i když svým rodičům nesahají ani po kotníky.Jen ten Sokol mi pil krev, roli vystřihl jak majitel gayklubu Modrá ústřice. ()

feryk 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, ale těžce neoriginální. A princezny tam vůbec nemuseli být, nikdo by si nevšiml. :) ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Česká pohádka a chudém mládenci Ondrovi (Z. Piškula), který přijde ke štěstí díky přátelství s čertem Matějem. Tento mladý nezkušený pekelník M. Adamczyk v okrade v lese hříchem nezatíženého dřevorubce Ondru a podle pekelných zákonů mu musí splnit každé přání, dokud se nebude poškozený cítit šťastný. Během cesty za štěstím díky bezpracně nabytému bohatství a zařízeným úspěchům pochopitelně dojde k postupné proměně mladíkova charakteru, zpychnutí a pocitu nadřazenosti, jež je v pohádce dobře zachyceno. Následuje pochopitelně nevyhnutelný pád na dno a potřebný hrdinský skutek v podobě proniknutí do pekla za svým rohatým přítelem. Úspěch pohádky K. Janáka, jenž se do jisté míry inspiroval legendárními Bočanovými S čerty nejsou žerty, spočívá v zajímavé hlavní herecké dvojici, přičemž zaujal především představitel temných podzemních sil, ale i na dnešní dobu výjimečně solidním neinfantilním scénáři. Vynikající herci ve vedlejších rolích rozhodně přispěli ke zkvalitnění díla, mám na mysli zejména pana nadlesního/čerta pokušitele J. Langmajera, lakotného knížete J. Lábuse či zákeřného zlodějského barona O. Sokola. Ženskou složku a cíl Ondrova štěstí představovala komtesa Rézinka v podání Slovenky K. Svarinské a čertovu vyvolenou hrála knížecí kuchařka Marjánka H. Vagnerová. Velmi působivým a zajímavým způsobem byla divákovi nabídnuta autorova představa o podzemní pekelné říši, včetně tamější temné mrazivé hudby a jejího vládce F. Němce. Tato pohádka na mě působila milým příjemným, nevtíravým dojmem a pokud bych měl projevit navzdory zdejším odborníkům názor, přinejmenším po dějové stránce a i v rámci jakéhosi pohádkového poselství, hravě strčí vysoce přeceňovaný druhý Strachův andělský hit do kapsy. ()

MartX 

všechny recenze uživatele

Sedy prumer, neurazi ani nenadchne. Vykradacka s certy nejsou zerty. Sokol je na vlne a vsude od reklam po pohadky. ()

mardun 

všechny recenze uživatele

Jak čtu komentáře tak tady všichni vědí jak pohádku natočit nejlépe. Jak rozvést scénář atd. Samej odborník. Prý pohádka neměla spád ;))) radoby na vánoce akční film? Prosím nekoukejte na pohádky asi jste už z toho vyrostly nebo moc zerete americke braky. Běžte se vycpat . ()

Reklama

Reklama