Reklama

Reklama

Žár

(neoficiální název)
  • USA The Burning (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neoblíbený táborový správce se stane obětí kanadského žertíku, který se však nečekaně změní v tragédii. O pět let později se hrůzně znetvořený muž vrátí na místo tragédie a mezi novými táborníky, kteří jeho příběh znají jen coby zábavně děsivou historku od táboráku, rozpoutá svými ostře nabroušenými zahradnickými nůžkami hrůzostrašný masakr. (nash.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Zayl 

všechny recenze uživatele

Výborný představitel kempového slasheru. Hned z úvodu je vysvětleno co bylo spouštěcím podnětem pro následující kolotoč vražd. Nechybí ani solidní záporák, který k usmrcování svých obětí používá velké zahradnické nůžky. Velkým kladem jsou určitě gore scény. Kamera nabízí celkem dobré detailní záběry a především neuhýbá stranou, vyjma tedy jedné vraždy, kdy uhne na krví pocákané zrcadlo. Samozřejmě ani zde není ušetřeno ustálených klišé žánru, ale bez nich by to nebylo ono. Celkově jde o směsici nejlepších tradičních prvků a jediným záporem je hudba, která je příliš jednotvárná a nedokáže správně vygradovat vraždící momenty. The Burning patří ve svém subžánru mezi to nejlepší a obsahuje hlavně jednu scénu na voru, která vám z paměti jen tak nezmizí. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nad "The Burning" by Carol Clover hodně zaplakala. Vlivná filmová teoretička přišla s dnes široce používaným konceptem final girl a etablovala slasher jako subžánr pozitivně se nabízející feministickému pohledu. Na ni navazující studie, jako třeba práce Richarda Nowella dokládají, že i producenti slasherů v reakci na dobový trh vyloženě počítali s ženským publikem a žánr tak záměrně zabydlovali aktivními hrdinkami i dílčími motivy rezonující s ženskou částí publika. Oproti tomuto dobovému kontextu představuje "The Burning" fetišisticky násilnický a sveřepě misogynní protipól. Film se při tom vzpírá kauzalitě a vnitřní logice, ale právě že drží pohromadě svým opovrhováním ženami a jejich objektivizací. Dívky na smíšeném letním táboře jsou nahlíženy šmíráckou optikou a z jednotlivých situací vycházejí především jako coury, které dělají cavyky, ale při tom všechny myslí jen na sex. Samotného ústředního vrahouna pak má pohánět touha po pomstě za to, že mu parta namistrovaných kluků způsobila děsivé popáleniny, což tedy řeší tím, že místo aby likvidoval šikanující macho borce v táboře, tak radši primárně zabíjí dívky. Že by to vše nějak souviselo s tím, že tenhle biják produkoval i napsal Harvey Weinstein? ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Miramax a bratia Wenstenovci spolu za prispenia strihu Jacka Sholdera a šikovnými maskérskymi ručičkami Toma Saviniho v prekvapivo remeselne natočenom camp slashery, ani zďaleka nevyznieva tak trápne ako prvý Piatok 13teho. Pre mňa rovnaké prekvapenie no nie tak uspávajúce ako staručký Black Christmas (1974). Yes, to na tej plti sa len tak nevidí. ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Velice průměrný slasher o pracovitém zahradníkovi, na kterém se bohužel, podepsal zub času. Nejvíce je to vidět na efektech, které mi přišly hodně odfláknuté. Docela se i divím, protože byl pod nimi podepsaný exceletní Tom Savini. Jinak jako obvykle u podobných filmu pokulhává logika (vor s mrtovala), ale na jedno zkouknutí se to dá.... ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Já už mám prostě problém dneska - nedokážu tyhle staré Horory natolik ocenit. Přišlo mi to strašně komický, záběr z kamery, jakože z pohledu vraha úplně tragický, žádný poutavý soundtrack, Gore a triky strašně amatérský, střih občas úplně mimo, dvoje cecky a finále nebylo žádným překvapením. Ten, kdo tohle viděl v dětství, chápu, že to mohl být Hororový zážitek, já ale takový stěstí bohužel neměl. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (20)

  • Ve Francii film vyšel pod názvem Carnage. (Chatterer)
  • Pracovní název filmu byl Cropsy. (Chatterer)
  • Film byl řadu let ve Velké Británii zařazen na seznam tzv. "videonasties" filmů, tedy filmů zakázaných pro zobrazování násilných scén a brutality. (Flipnic)

Reklama

Reklama