Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

V krušných počátcích zombie apokalypsy se skupina zcela neznámých lidí musí semknout a najít v sobě sílu, aby dokázali přežít a dostat se zpátky ke svým blízkým. (Netflix)

Recenze uživatele DJ_bart k tomuto seriálu (3)

Temné léto (2019) 

1. SÉRIE - Upřímně nechápu, proč se seriál 'Black Summer' setkal s takovou enormní averzí - byť částečně vykrádá prvky z kultovního komiksu 'The Walking Dead', v rámci zombie subkultury jde o překvapivý nadstandard - vzhledem k žánru nejde taky požadovat kdejak vysoký nároky. Avšak u 'Black Summer' není primární složkou ostentativní akce - jak by mnoho konzumentům líbivě konvenovalo, ač je zde taky robustně přítomna - ale hutná nervy drásající atmosféra, která se pokouší divákům intenzivně dostat pod kůži, a taky dynamický tempo vyprávění - i když formální stránka je veskrze konvenční a samotná příběhová premisa je dost banální (jednoduše řečeno klasická procházka z bodu A do bodu B).... Co musím jakožto fanatický cinefil pochválit, je velmi sofistikovaná práce s kamerou (ať už se to týká jednozáběrových shotů anebo kinetickýho snímání obrazu) a mozaikovitým fragmentováním/prolínáním jednotlivých dějových linek. Až na pár výjimek (díl 'Summer school' a poslední tři epizody) se seriál i přes několik nelogických kixů pokouší i o relativně autentický pojetí - což částečně podrývá ono hektický fázování narativu, kvůli čemuž příběh působí jak na jedno brdo.... Co ovšem nelze tvůrcům jakkoliv vytknout je ale naprosto odfláklej vývoj a psychologie postav - jednotlivý charaktery totiž nemaj ani špetku charisma a divák si k postavám nedokáže adekvátně vyvinout sebemenší vztah - a jestliže ano, scenáristi je okamžitě pokosí jak na jatkách (resp. zrovna Velez byl sympaťák, jehož úmrtí bylo dost nedůstojný). No a finální epizoda je totální haluz, který absolutně kazí celkový zážitek.... Každopádně jestliže v tomhle letním parnu chce někdo dát večerní seriálový binge-watch o 4 hodinách, první série 'Black Summer' je k tomu naprosto ideální.... // VERDIKT: nenáročná mrtvolná zábava. 7,2 🧟 z 10 // ________ 2. SÉRIE - Solidní netflixovská příručka k tomu, jak utýct hrobníkovi z lopaty..... Formálně nejde druhý řadě zombie seriálu 'Black Summer' moc co vytknout - z hlediska scenáristický kvality jde ovšem o patologickou přehlídku klišé a směšných žánrových trivialit. Jasný, je to sice vyfabulovaná fikce, ale reálie daných událostí a psychologie postav jsou tak abrealný a nepřirozený, že se divák do příběhu téměř nedokáže vžít a se seriálem tak nemůže navázat jakýkoliv sympatie. A ačkoliv je narativní struktura opět prezentována atektonicky a na události pohlíží z několika různorodých perspektiv, - což je jedno z mála pozitivních a zcela originálních superlativ, protože není obtížný se v chronologii příběhu orientovat - celkově vzato mám z celýho toho shitfestu velice ambivalentní dojmy, a doteď nemám šajna, jestli udělit 3* anebo 4*. Více zde: https://youtu.be/yMg6TYHDlpg ()

Série 1 (2019) (S01) 

Upřímně nechápu, proč se seriál 'Black Summer' setkal s takovou enormní averzí - byť částečně vykrádá prvky z kultovního komiksu 'The Walking Dead', v rámci zombie subkultury jde o překvapivý nadstandard - vzhledem k žánru nejde taky požadovat kdejak vysoký nároky. Avšak u 'Black Summer' není primární složkou ostentativní akce - jak by mnoho konzumentům líbivě konvenovalo, ač je zde taky robustně přítomna - ale hutná nervy drásající atmosféra, která se pokouší divákům intenzivně dostat pod kůži, a taky dynamický tempo vyprávění - i když formální stránka je veskrze konvenční a samotná příběhová premisa je dost banální (jednoduše řečeno klasická procházka z bodu A do bodu B).... Co musím jakožto fanatický cinefil pochválit, je velmi sofistikovaná práce s kamerou (ať už se to týká jednozáběrových shotů anebo kinetickýho snímání obrazu) a mozaikovitým fragmentováním/prolínáním jednotlivých dějových linek. Až na pár výjimek (díl 'Summer school' a poslední tři epizody) se seriál i přes několik nelogických kixů pokouší i o relativně autentický pojetí - což částečně podrývá ono hektický fázování narativu, kvůli čemuž příběh působí jak na jedno brdo.... Co ovšem nelze tvůrcům jakkoliv vytknout je ale naprosto odfláklej vývoj a psychologie postav - jednotlivý charaktery totiž nemaj ani špetku charisma a divák si k postavám nedokáže adekvátně vyvinout sebemenší vztah - a jestliže ano, scenáristi je okamžitě pokosí jak na jatkách (resp. zrovna Velez byl sympaťák, jehož úmrtí bylo dost nedůstojný). No a finální epizoda je totální haluz, který absolutně kazí celkový zážitek.... Každopádně jestliže v tomhle letním parnu chce někdo dát večerní seriálový binge-watch o 4 hodinách, první série 'Black Summer' je k tomu naprosto ideální.... // VERDIKT: nenáročná mrtvolná zábava. 7,3 🧟 z 10 // ()

Série 2 (2021) (S02) 

Solidní netflixovská příručka k tomu, jak utýct hrobníkovi z lopaty..... Formálně nejde druhý řadě zombie seriálu 'Black Summer' moc co vytknout - z hlediska scenáristický kvality jde ovšem o patologickou přehlídku klišé a směšných žánrových trivialit. Jasný, je to sice vyfabulovaná fikce, ale reálie daných událostí a psychologie postav jsou tak abrealný a nepřirozený, že se divák do příběhu téměř nedokáže vžít a se seriálem tak nemůže navázat jakýkoliv sympatie. A ačkoliv je narativní struktura opět prezentována atektonicky a na události pohlíží z několika různorodých perspektiv, - což je jedno z mála pozitivních a zcela originálních superlativ, protože není obtížný se v chronologii příběhu orientovat - celkově vzato mám z celýho toho shitfestu velice ambivalentní dojmy, a doteď nemám šajna, jestli udělit 3* anebo 4*. Více zde: https://youtu.be/yMg6TYHDlpg ()

Reklama

Reklama