Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (102)

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Zlatý kompas s Kidman a Craigem si pamatuju jen matně, takže přestože seriál (samozřejmě) kopíruje všechny hlavní body, dokáže mě držet v lehkém očekávání, co bude dál. Atmosféra je vskutku povedená, drží si jakýsi nádech temnoty a napětí a herecky to není nijak zlé. Dafne je slušná herečka a i když zatím delší stopáž sama úplně stoprocentně neutáhne, je příslibem do budoucnosti. Velmi dobře jí pomáhají ostřílení herci (Cosmo, McAvoy), stejně tak mladíci (Lewin Lloyd) a především povedení CGI daemoni nebo medvědi. Pokud si správně vybavuju, tak ve filmu propojení různých světů nebylo, zde je to zatím lehce zmatečné, ale věřím, že to v dalších sériích bude pořádně vysvětleno. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Vizuálně neskutečně nádherná show s parádním příběhem, která si s každým dalším dílem hravě vytírá prdel náboženstvím. Výborná Dafne Keen, fajn soundtrack, skvělá výprava a slušný efekty. Kolena tomu podraží jenom přístupnost, protože jakmile dojde na násilí, krve by se člověk nedořezal (hlavně že z medvědů teče proudem a všude kolem nich leží střeva!). ()

Reklama

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Vzdávám po třetím dílu. Zatímco první byl ještě aspoň neškodný, druhý díl byla nejhorší směska scénáristické bezmoci a prkenných hereckých výkonů, jakou jsem v TV viděl za hodně dlouho dobu. Třetí by musel být geniální, aby to zachránil, což nebyl. PS: Všemi milovaná Dafne sice září jako psychopatická Wolvie girl, ale při pokusu o ztvárnění víceméně normální dívčiny vypadá jak kdyby měla na obličeji nepadnoucí masku. Aspoň má ale jasné role, kterých by se měla do budoucna držet. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Filmový Zlatý kompas možno nie je ideálnou adaptáciou prvej knihy trilógie Philipa Pullmana, no má dostatok silných momentov a takmer dokonalé obsadenie, čím vo mne nakoniec zanechal pozitívne dojmy. No dá sa to i lepšie a to dokazuje aj táto seriálová verzia. Úvod pritom z mojej strany predsa len trochu doplácal na priame porovnanie vybraných aspektov, respektíve opakovanie známych faktov v papierovo menej atraktívnom háve. No v druhej polovici prvej série, kde som definitívne akceptoval Dafne Keen ako novú Lyru, dianie konečne chytilo potrebný spád, napätie, či emócie a na ďalšie pokračovanie tohto komplexného multiverzného príbehu sa skrátka nejde netešiť. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Původní filmové zpracování jsem viděl kdysi pradávno (a pamatuji se, že se mi moc nelíbilo) a knihy jsem nečetl, takže nemám s čím srovnávat a jsem spokojen. Tenhle seriál je super. A patrně zatím nic víc. Dafne Keen je úžasná (ta holka je neskutečnej talent), Ruth Wilson taky a McAvoy má trestuhodně málo prostoru. Atmosféra naprosto fantastická, absolutně geniální znělka (z letošních nejspíš ta nejlepší) a celý ten svět je dostatečně zajímavý, občas je to i zajímavě a nemálo temné... jen to tempo. To tempo... první díl utekl rychlostí blesku, ale pak se to nějak zaseklo a postupně zpomalovalo. Aby v druhé polovině zase postupně zrychlovalo... Ale to je vlastně asi jediný problém, který s tím mám, neboť je to poměrně úchvatné a i daemoni jsou skvěle hlasově obsazení, takže super. Následníkem GOT je sice celkem jednoznačně, definitivně a zaslouženě Zaklínač, His Dark Materials takové ambice ani nemají, ale koprodukce BBC A HBO se tady zatraceně vyplatila. Na druhou řadu se moc těším. Jestli je to povedená adaptace předlohy, to ať posoudí jiní, já můžu jen říct, že je to velmi povedená seriálová fantasy. Jen víc takových žánrových pokladů! 85%. ()

Galerie (405)

Zajímavosti (8)

  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (gecko)
  • Natáčení probíhalo ve Wolf Studios Wales. (noelcoward73)

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama