Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (102)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak som viacmenej zrýchlene presvišťal celú prvú sériu. Moje hodnotenie sa ani tak nevzťahuje ku kvalitám seriálu ako k žánru. Ja tieto fantasy hovadiny nemusím. Tentoraz tu nepochodujú stromy, ale hovoria zvieratá. WTF? Ale riskol som to z dvoch dôvodov. Jednak ma nadchol trailer a zároveň som bol zvedavý na Dafne Keen. Ona jediná ma nesklamala a bola znova neskutočne roztomilá. Už nech má o 10 rokov viac, nech nie som za pedofila. :) Tešil som sa ešte na McAvoya, ale ten bol celý čas strašne nesympatický. Teda v tých pár dieloch v ktorých sa mihol. No a celý ten divný svet som nechápal a ani ma nebavil. Ale triková stránka a výprava sú super. Lenže to, že sa seriály v tomto smere vyrovnajú filmom sa už tak nejak stáva štandardom. Takže fanúšikovia fantasy asi budú spokojní. Ja som si len znova potvrdil, že to nie je žáner pre mňa. 4/10. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra. Výborní démoni. 1) Na druhé straně je to ukecané, moc emocí a málo logiky._____ 2) Zlatý kompas byla docela příjemná podívaná. Seriál má výraznější atmosféru, lepší démony a je propracovanější. Ovšem očividně je třeba hodnocení odložit. Druhou řadu natáčeli společně s první, tedy je již hotova. Čekám, připouštím, s netrpělivostí._____ 3) 4.1.2021 - Druhá řada má kompaktnější děj a je srozumitelnější. Charismatická Lyřina matka se pěkně odkopává a divák si lebedí. Za druhou řadu 4*._____ 4) Třetí řada se bude natáčet v roce 2021. ()

Reklama

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Vzdávám po třetím dílu. Zatímco první byl ještě aspoň neškodný, druhý díl byla nejhorší směska scénáristické bezmoci a prkenných hereckých výkonů, jakou jsem v TV viděl za hodně dlouho dobu. Třetí by musel být geniální, aby to zachránil, což nebyl. PS: Všemi milovaná Dafne sice září jako psychopatická Wolvie girl, ale při pokusu o ztvárnění víceméně normální dívčiny vypadá jak kdyby měla na obličeji nepadnoucí masku. Aspoň má ale jasné role, kterých by se měla do budoucna držet. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

1. série Knihy ani původní film jsem neviděl, ale seriál mě zaujal už svým trailerem. Obsazení je slušné, v hlavní roli Dafne Keen, známa z Logana a kolem ní se pohybují skvělá Ruth Wilson či nepříliš využitý James McAvoy. Některé věci pro mě byly matoucí a přišly mi nedostatečně vysvětlené, takže třeba linka s vytřesenou matkou a synem mi přišla podivná. Naopak svět ve kterém se pohybovala Lyra a její deamon, byl zajímavý a hodně mě bavil, i když i tam jsem si musel počkat na některá vysvětlení. Efekty jsou fajn, temnější vyznění se podařilo, občas mě ale štvalo, že Lyra moc nepřemýšlela a některá rozhodnutí přišla jakoby z ničeho nic. 2. série Na druhou řadu jsem byl zvědavý a jsem docela rád za to, čeho jsem se v ní dočkal. Cestování mezi světy, jejich porovnání a představení úplně nového světa, k tomu zajímavá monstra a pokračující dobrodružství Lyry. Nechybí napínavé zakončení a emotivní rozloučení několika hrdinů. Jsem vážně zvědav na to, jak se to všechno ukončí. Takže si určitě počkám na poslední třetí řadu. Temné fantasy pohádky, jako je tahle se mi zamlouvají. 3. série Na poslední řadu se čekalo o něco déle, ale ve výsledku to nijak nevadilo. Uzavření celého příběhu se podařilo a příběh byl temnější než jsem očekával. Cesta Lyry a Willa stála za to a na seriál budu vzpomínat v dobrém. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po ukázkách jsem teda čekal přeci jen něco víc. His Dark Materials má skvělou výpravu i herce, příběh je sice takový naivnější a pohádkový, ale ani to bych nebral jako mínus. Přes to všechno musím říct, že jsem se u první série ani jednou nenadchnul. Nedá se říct, že je to průměrné, ale nic mě z křesla skutečně nenadzvedlo a vyloženě mě bavily jen dvě epizody. V první půlce se to celé hrozně táhne a zároveň děj hrozně skáče, takže pasáž, u které byste čekali, že se u ní bude seriál držet jednu až dvě epizody, dostane stěží půlhodinu. Přes rapidní přesuny v ději se tam stejně pořád nic neděje a v druhé polovině, kde to chytne trochu spád, se tvůrcům vůbec nedaří budovat napětí, takže to jen tak plyne dopředu a mně veškeré dění bylo poněkud volné. Jinak je tu rozhodně dost potenciálu, jen tomu chybí to srdíčko, ale pořád tu jsou dvě knihy, takže budu věřit ve stoupání kvality. ()

Galerie (405)

Zajímavosti (8)

  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (gecko)
  • Kvůli koronaviru muselo být zrušeno natáčení 8. epizody 2. série, tudíž má série pouze 7 epizod. Z tohoho důvodu jsme v sérii neměli vidět Jamese McAvoye. Ten se však nakonec v sérii objevil, byla použita část materiálu ze zrušené 8. epizody. (petow)
  • Natáčení probíhalo ve Wolf Studios Wales. (noelcoward73)

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama