Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (443)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholů české polistopadové televizní tvorby, patrně nejlepší český televizní seriál devadesátých let. Podílela se na něm současná herecká špička a casting do dětských rolí byl opravdu zdařilý. Smyczek má s podobným typem tvorby bohaté zkušenosti a povedlo se mu zachovat půvab Poláčkovy knihy beze ztrát, spíš lze říct, že literární předlohu úspěšně oživil a zmodernizoval. Rozsah šesti dílů je u této rodinné podívané ideální, prakticky se nevyskytují hluchá místa. Celkový dojem 90 %. ()

kritiklon 

všechny recenze uživatele

Krásně natočená Poláčkova kniha o pěti "nerozlučných" kamarádech z maloměsta a jejich dětství. Karel Smyczek se tentokrát opravdu předvedl tak, že si netroufám říci jestli jsem se víc bavil u knihy či u seriálu! A věřím že na tyto hochy se s potěšením podívají nejen děti ale díky laskavému a upřímnému humoru i řada dospělých. Navíc perfektně vyvážené obsazení rolí! A ze všeho nejlepší byl Oldřich Navrátil! Ten se do té role úplně vžil a patří mezi jeho neúchvatnější a nejhumorističtější herecká představení. Jemu jsem se nasmál snad nejvíce. Prostě a jednoduše nestárnoucí česká klasika a 89% úplně hravě! ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zde si dovolím tvrdit, že filmová adaptace trumfla knihu Karla Poláčka. Je to docela poprvé, co se tak stalo. Téměř vždy bývá kniha lepší. Výběr těch nejlepších herců své doby. Kolosání pětice kamarádů a spousta zábavy. Jednu hvězdičku strhávám za stupidní poslední díl. Zde v seriálu to byl jeden díl ze šesti. V knize ten hořečnatý sen a s ním spojená stupidní cesta do Indie bohužel zabrala asi polovinu knihy. Přesto je tento seriál vybroušeným klenotem české kinematografie. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála malinka výborných filmových provedení knižní předlohy, opravdu neuvěřitelně kouzelné a půvabné převedení Poláčkova textu na plátno. Pokaždé, když dávají tenhle miniseriál, musím se dívat a pokaždé mě dostane svou čistotou a laskavostí. Dětem nelze než závidět tu skvělou partičku a spoustu dobrodružství, které podobné znám z vyprávění táty ... Herecké obsazení nemá jedinou chybu, všichni hrají jako by ani nehráli, všem to moc sluší a jsou naprosto odzbrojující. Má srdeční záležitost :-) ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Opravdu dokonalá pocta velikému a silně nedoceněnému Karlu Poláčkovi a zašlým časům meziválečným, jejichž nejen Šecovou kamerou skvostně zde navozovaná atmosféra ze série přímo tryská, však bohužel neplatí za dokonalou filmovou záležitost, byť Bylo nás pět lze řadit mezi nejpovedenější i nejoblíbenější porevoluční seriály.. Dík Poláčkovu veskrze na mistrovském dialogu tradičně vystavěnému knižnímu předobrazu měl Karel Smyczek se spoluscénáristou Ondřejem Vogeltanzem svou autorskou úlohu na první pohled značně ulehčenu, leč protože se nevyhnuli při zřejmě pevně zadaném půdorysu o nesmyslných šesti hodinách úpravám, přepisování a rozvíjení jistých motivů i postav, sečtělý divák snadno odhalí posešívané díry ve scénáři, které herecky zvládá ustát snad pouze zde naprosto geniální Oldřich Navrátil v roli otce a rovněž i pravděpodobně té životní.. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Natáčení probíhalo celkem 130 dní. Exteriéry pocházejí z města Kouřim a okolí a interiéry se natáčely v barrandovských ateliérech. Rychnov nad Kněžnou, kde se děj odehrává, byl již příliš moderní, proto bylo vybráno město Kouřim. (Stocki)
  • Motocykl Vendelína Bajzy (Oldřich Navrátil) je Harley-Davidson 750 SV typ D z roku 1930 se sajdkárou Aero. Přesně tento stroj, který si v seriálu zahrál, je dnes k vidění v Jihočeském motocyklovém muzeu. (Al Gajda)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama