Reklama

Reklama

Tichý běh

(neoficiální název)
  • USA Silent Running
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v budoucnosti na gigantické vesmírné lodi. Pěstují se zde lesy, které již na zemi nemohou dále existovat. Stará se o ně vědecký personál, včetně Freemana Lowella. Když je obdržen příkaz lesy zničit, Lowell se ve své lásce k nim rozhoduje zabít své pohrdavé kolegy a les zachránit. Jedinými společníky mu zůstává trojice malých robotů. Otázkou je, co bude s Lowellem a jeho lesem dál...

Film je režijní prvotinou Douglase Trumbulla, který stál u zrodu speciálních efektů ve filmech Blade Runner a Blízká setkání třetího druhu. (-bad-mad-wolf-)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

honajz 

všechny recenze uživatele

Historka, která by vydala na jeden díl Krajních mezí. Ekologická agitka v hippies hávu, kdy to roucho hlavního hrdiny může i připomínat svatého Františka. Vše až příliš natvrdo, bez jemných nuancí. Chybí pozadí - projekt Lesy asi stál hodně peněz na to, aby jej přes noc takhle totálně zlikvidovali a nepokusili se ani zachránit aspoň techniku. Písničky Joan Baez mi lezly svou naléhavostí na nervy. Téma je to přitom zajímavé a silné, ale tady je vážně podané jako jasná agitka. Konec mne fakt nedojal. Jo, a ti směšní robůtci tomu na originalitě taky moc nedodali. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Přírodu mám rád a s ekology a přírodovědci sympatizuju. U téhle scifi ekopohádky jsem měl ale pocit, že to někdo škodolibě natočil tak, jako by se všem těm hnutím jízlivě posmíval - hlavní hrdina je vykreslen jako naprosto vyšinutý fanatik, asociál a poťouchlý idealista, klasická karikatura "objímače stromů". Až na roztomilé dojemný konec s robůtkem zahradníkem se to prostě hrubě nepovedlo. Velká škoda. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Smutné, ale silné a překrásné ekologické science fiction, které je svým obsahem možná trochu kontroverzní (fakt jen možná), ale pokud se hned na začátku dokážete s hlavní postavou ztotožnit, nebo ji aspoň pochopíte, máte vyhráno. Ti, kteří vidí v hlavním hrdinovi jen šíleného ekoteroristu si zde na své nepřijdou. Film se dále může pyšnit nejen svými velmi dobrými efekty (místy mi trochu připomínaly film 2001: Vesmírná odysea, možná proto šel snímek v některých zemích pod názvem 2002: Druhá odysea) ale i trojicí sympatických robotů, kteří jsou po každém přeprogramování víc a víc lidštější. Je to sice velmi hořká, ale krásná podívaná pro každého zastánce přírody a milovníka originálních sci-fi. Hodně mě to dojalo. Velmi dobře to vystihl režisér Hot Fuzzu Edgar Wright v tomto traileru. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobře vystavěný příběh vědce, který nechce nechat zničit výsledky své mnohaleté práce na odlehlé vesmírné stanici a vzepře se rozkazům centrály a bezohledné posádce svých kolegů. Sympatický Bruce Dern existuje sám se dvěma roztomilými robůtky mezi svou flórou a faunou... Velmi citlivý snímek s krásnou atmosférou klidu a záviděníhodného vztahu člověka s robotem s jemnou hudbou, skvělou písní Joan Baez. :-) Krásné-oduševnělé, konečně mající smysl.!! A ta pointa má sílu. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tohle by dnes vzniknout asi nemohlo. Evidentně to nestálo pár šupů, přitom to není žádný akční mainstream a příběh je hodně přímočará ekoagitka. Je to jednoduché, originální a uteče to rychle. Na druhou stranu se ten film stihne dotknout spousty otázek a ani jednu pořádně nerozvede natož aby nějákou zodpověděl. Ve výsledku, i když tomu chci fandit a je mi to sympatické, mám z toho trochu rozpačité pocity a uspokojený nejsem vlastně v žádném směru. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (13)

  • Tři malé roboty, kteří pomáhají Lowellovi, hráli lidé s amputovanými končetinami. (-bad-mad-wolf-)
  • Kosmické lodě, které nesou kopule s vegetací, jsou pojmenované podle amerických národních parků, ze kterých fauna a flora pochází. Je jich pět a jsou to Yellowstone, Acadia, Blue Ridge, Glacier a Mojave. (Terva)
  • Interiéry se natáčely na vyřazené letadlové lodi USS Valley Forge zakotvené v Long Beach v Kalifornii. (Terva)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Reklama

Reklama