Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pokud se najde ještě někdo, kdo nerozumí pojmům štěstí a náhoda, tak po zhlédnutí tohoto snímku bude přes tyto pojmy odborníkem. Protože právě z pekla štěstí a obrovská shoda náhod provází našeho cestovatele Jacka Crabba, nebo Malého Velkého Muže, jméno si vyberte podle toho jestli se považujete za indiána nebo cowboye, celým filmem. Musím se přiznat, že filmy o indiánech u mě často nezabodují. Ovšem tenhle film si dělá s indiánů spíše srandu. Stejně ale scénky, kdy se hlavní hrdina zrovna cítí jako indián jsou mnohem nudnější než zbytek. Častokrát mi zůstal pohled na krvi zvláštní barvy, což se připisuje samozřejmě roku vzniku. V době vzniku filmu Dustin Hoffman ještě měl koho přesvěčovat o svých hereckých kvalitách a tento film ho určitě výrazně pozvedl.Takže pokud to mám shrnout, tak se rozhodně nejedná o můj šálek kávy. Koukatelné to však je. 3*. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Opět prvotřídní záležitost z Nového Hollywoodu, jehož éru mám čím dál raději. Příběh nehrdinského Jacka Crabba (Dustin Hoffman se pro tuhle roli narodil), který žil střídavě mezi lidmi a indiány a zároveň poznal spoustu bizarních postav (ať už fiktivních či skutečných) jakoby vypadl z Forresta Gumpa (který mi po zhlédnutí MVM přijde jako plagiát). Celé je to hodně vtipné a často si snímek utahuje sám ze sebe. A to nemluvím o scéně, ve které si Jack objednává limonádu. Arthur Penn musel milovat Limonádového Joea... ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Klasický revisionistický anti-western. Ve své době důležitý počin, přepis stejnojmenného románu Thomasa Bergera (1964, česky 1977). Ale dnes už není naštěstí potřeba tolerovat dobové nedostatky. Nevěrohodné masky, nelogické navázání jednotlivých kapitol, některé naprosto příšerné herecké výkony. Nadsázka a lehkost, se kterou se tento dobový Forrest Gump křížený se stoletým staříkem proplétá americkým západem už není zdaleka tak okouzlující, je jen přímočará a samoúčelná. Fakt jsem ráda, že pokračování The Return of Little Big Man (1999) vyšlo jen knižně. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct a ani kdybych se rozkrájel tak mi tato forma zkloubení westernu a komedie nebude moc sedět. Příběh vypráví 121 letý stařec, což mi opět také nesedlo. 3 hvězdy za kvalitu filmu, víc ani píď přihodit nemůžu. [6/10] (Cinema Center 100 Productions, Stockbridge-Hiller Productions) (Technicolor /// Produkce: Gene Lasko, Stuart Millar /// Scénář: Calder Willingham podle románu Thomase Bergera /// Kamera: Harry Stradling Jr. /// Hudba: John Hammond /// Nominace na Oscara: Chief Dan George (herec ve vedlejší roli)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jack Crabb žije vstříc náhodám. Náhodou ho v přepadeném voze objeví Stín z kmene Čejenů, kteří se stanou jeho novou rodinou, náhodou je po první bitce s bílými odvlečen zpět ke svým a svěřen do laskavé péče "padlé" křešťanky, odkud uteče s pokoutním lékárníkem, aby ho náhodou v dehtu a peří vyválela jeho znovunalezená sestra, náhodou se stane zvědem a mezkařem, též pistolníkem a obchodníkem, náhodou se potká s Billem Hickokem i generálem Castrem, jednou je indiánem, pak zas bělochem a bylo by to tak možná až do jeho "dobrého dne na smrt", kdyby nepotkal Sluneční záři. V okamžiku, kdy měl co ztratit a o koho se bát, měl i jasno, kým je. Dustin Hoffman zahrál muže malého vzrůstem, velkého srdcem okouzlujícím způsobem a tenhle film se svým smíchem i slzami je jeden z nejkrásnějších, které znám. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Jack Crabb (Dustin Hoffman) je v knize o zhruba deset let mladší než jeho adoptivní matka paní Pendrake (Faye Dunaway). Ve skutečnosti je však Dustin Hoffman o čtyři roky starší než Faye Dunaway. (Landauer)
  • Československá televize vysílala film o osm minut zkrácený, tedy cenzurovaný. Proto Česká televize film znovu nadabovala, ale tentokrát pro hlavní roli Jacka Crabba (Dustin Hoffman) již nezvolila Václava Postráneckého, ale Jiřího Pragera. Podle sdělení pracovníků ČT byl záznam původního dabingu smazán. (sator)
  • Herec Bob Hope byl vypískán, když na předávání cen Akademie řekl o indiánu Chiefu Danu Georgeovi, který byl za roli Old Lodge Skinse nominován na Oscara, že není Američan. (Elisebah)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama