Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při náletu těsně před koncem druhé světové války učiní pilot Tedy Stryker (Dana Andrews) špatné rozhodnutí a zaviní smrt šesti členů své letky. Vina ho ničí a není schopen normálně žít a pracovat. Nakonec ho jeho žena Ellen (Linda Darnell) i se synem opouští a letí do Vancouveru. Strykerovi se podaří chytit stejný let a marně se během večeře, kdy cestující i posádka mají na výběr maso či rybu, snaží přesvědčit svoji ženu k návratu. Ryba však byla zkažená a všichni, kdo ji měli k večeří, jsou v ohrožení života, včetně Strykerova syna. Posádka je v bezvědomí, a tak Stryker musí překonat své trauma a  znovu se stát pilotem. (mortak)

(více)

Zajímavosti (3)

Připoutejte se, prosím! (1980)

  • Použité letadlo, modelové i skutečné, bylo TWA Boeing 707. Titulky na konci ovšem ukazují, že nejde o 707 se 4 motory, ale o Boeing 727 tri-jet. Okolní ambient hluk z letadla není jet, ale pístový motor, který byl převzat z hudebního soundtracku k filmu Zero Hour! (1957), což dělá nejdelší "running gag" ve filmu. (SeanBean)

Připoutejte se, prosím! (1980)

  • Na film Zero Hour! (1957), jehož je snímek nepřímým remakem, tvůrci narazili, když si prohlíželi noční reklamy, které chtěli zparodovat. Poté koupili jeho práva a vypůjčili si z něj nejen základní dějovou linku, ale i jména Ted Striker a Elaine. (Olík)

Připoutejte se, prosím! (1980)

  • Hlavní předlohou pro film se staly snímky Letiště (1970) a Zero Hour! (1957), natočené podle příběhů Artura Haileyho. Z filmu Zero Hour! (1957) si tvůrci půjčili hlavního hlavního hrdinu, ale i hlášky jako "Musíme najít někoho, kdo dokáže pilotovat letadlo a nedal si k večeři rybu." (Trainspotter)

Reklama

Reklama