Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za vědcem, doktorem Grantem přiletí milionář John Hammond. Řekne jemu a jeho kolegyni, vědkyni Ellie, že má pronajatý ostrov, kde má biologickou rezidenci, kam by mohli jezdit lidé. Ellie a Grant hledají vykopávky koster dinosaurů, jsou to paleontologové. Hammond potřebuje, aby mu někdo udělal posudek. Chce proto po Ellie a Grantovi, aby schválili, že jeho Jurský park je v pořádku. Hammond by jim za to podporoval jejich vykopávky po dobu tří let. Ellie a Grant nejdříve nechtějí, ale nakonec souhlasí. Neznámý muž mezitím přijde za Dennisem, zaměstnancem Hammonda. Nabídne mu mnoho peníz, pokud mu přinese embrya dinosaurů, ale Hammond se to nesmí nikdy dozvědět. Ellie a Grant s kolegou Ianem, Hammondem a dalšími společníky doletí tryskáčem na ostrov. Když projíždí Jurským parkem, Grant ani Ellie nevěří vlastním očím. Jsou tam živí dinosauři. Lidí se nebojí a žijí ve stádech volně v přírodě v parku. Hammond jim pak všem ukáže, že mají i muzeum. Díky videa jim ukáže, že dinosaury rozmnožili. Vzali komáry, kteří byli zatvrdnutí v pryskyřici z přírody před mnoha lety a zkoumali jejich krev. Někteří v sobě měli krev dinosaurů, jelikož jí vysáli. Vědcům se pak podařilo z D.NA. vytvořit dinosaury, jelikož k tomu použili i žabí D.N.A. Následně pak dinosaury rozmnožili. Vědci pak Grantovi oznámí, že volně se dinosauři nerozmnožují, jelikož mají jen samice a řídí jejich chromozomy. Jsou nebezpeční, ale v parku jsou udělaná opatření a mají elektrický plot. Kolegové Granta však budování parku neschvalují. I samotnému Grantovi dochází, že spojování lidí a dinosaurů může být nebezpečné. Hammonda pak přijedou navštívit vnoučata, děti Tim a Lex. Hammondovi je oznámeno, že se blíží bouře. Grant se svým týmem a s vnoučaty mezitím odjede na vyhlídkovou jízdu. Všichni jedou auty, které nemusí nikdo řídit, řídí je počítač. Tým pak řekne Hammondovi, že mají v parku spoustu problémů. Dennis by je měl vyřešit, ale nechce se mu. Pořád Hammondovi říká, že dostává málo peněz. Auto dojede k výběhu s tyranosaurem, ale on se neukáže. Dají mu tam i kozu, kdyby ji chtěl sežrat, ale nepomůže to. Grant následně z auta vyskočí a rozhodne se jít po svých. Ellie vystoupí taky a jdou i vnoučata. Po cestě potkají dinosaura, který leží, je nemocný. Ellie zjistí, že se otrávil, ale musí zjistit přesně čím. Najednou začne bouře, ale Ellie chce dál zkoumat otráveného dinosaura. Zůstane tedy na místě a ostatní jedou pryč. Dennis mezitím Hammondovi a jeho týmu řekne, že vylepšil telefonní síť, takže je možné, že na chvilku vypadne systém. On ho přitom záměrně vypl a jde si pro embrya dinosaurů, ale ostatním řekl, že jde do automatu. Potřebuje se dostat přes elektrickou bránu, ale nesmí se to nikdo dozvědět. Dennis ukradl několik embryí, ale kvůli vypnutému systému se zastavilo auto a přestávají fungovat elektrické ploty. Nefungují ani telefony, takže se s ostatními nemá Grant jak spojit. Dennis mezitím dojde k bráně... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 347)

Papaczek 

všechny recenze uživatele

Film mého mládí, který se určitě zapíše do dějin kinematografie. Skvělé speciální efekty i atmosféra celého děje. Vyzdvihl bych herecký výkon Sama Neilla i obou dětských postav. Scéna s příchodem tyranosaura rexe a třesoucíma se sklenička na palubní desce automobilu mi i dnes při každém zhlédnutí nahání strach. ()

VVee69 

všechny recenze uživatele

Jediný svojho druhu. Pamätám si ako som ešte ako malý pozeral tento film zásadne s pripraveným vankúšom. Úžasný zážitok a tento film je proste vo svojom žánry jedinečný a dokonalý. ()

martin46 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si to jako by to bylo teď, kdy táta donesl z půjčovny "véháezku" Jurského parku a já byl přilepenej na tv jako žvejkačka na podrážce. Jeden z největších zážitků mého dětství. Film znám skoro nazpaměť, protože sem ho viděl nespočetně krát, furt dokola a dokola. Z dnešního pohledu smekám před vizuálními efekty a celkovou propracovaností. Na svojí dobu rozhodně největší trhák. ()

KristKrist 

všechny recenze uživatele

Film,který jsem dlouho neviděla a asi to budu muset napravit. Steven Spielberg je opravdu režisér se svými kvalitami a dinosaury podal dobře,tak trochu fantasmagoricky,ale jak jinak,když dinosauři jsou už přes miliony let vyhynulí? Herecké výkony jsou dobré,děj je napínavý,dinosauři pěkně provedení. ()

communic1408 

všechny recenze uživatele

Jurský park jsem viděl minimálně dvacetkrát a tak nemůžu dát jiné hodnocení. Spielberg se mi přesně trefil do doby kdy jsem dinosaury zbožňoval. To co jsem viděl na plátně mi vyrazilo dech. Perfektně udělaní dinosauři, že by se na ně dalo sáhnout. Prostě paráda. S odstupem času oceňuji i výběr hlavních postav. Lauru Dern jsem miloval několik měsíců. Pro mě jasná srdcovka a jeden z nejlepších filmů vůbec. ()

smirec1 

všechny recenze uživatele

Tak tento film bol u mna na vrchole rebricka...realne vyzerajuce dinosaury, Spielbergova rezia a velmi dobre vybrani herci=100% ()

jeep13 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu jsem byl dokonce s rodiči (to už se nikdy předtím nebo potom nestalo), kino na pražských Hájích bylo našlapaný až po strop, lidi seděli i v uličkách, v té době to byla prostě pecka všech pecek. Teď už film působí méně bombasticky, ale já se na něj podívám rád pořád. Moc se mě líbí vozidlo Jeep Wrangler, které je spolu s Fordem Explorer ve filmu krásně vyvedeno v barvách Jurského parku. ()

Loooba 

všechny recenze uživatele

Když tento film vylezl, bylo mi 13 a v tuto dobu jsem byl jako každej kluk posedlej dinosaurama. Absolutně dokonalé triky mě naprosto strhly a já i po těch letech tento film miluju. Navíc letos (2013) je film přemasterovaný do 3D, což mi jako fandovi nesmí uniknout ;-) ()

Revelate_17 

všechny recenze uživatele

Velice jasně si vzpomínám, jak jsem tento film kdysi zbožňovala a přála si, abych někdy takový park mohla navštívit (samozřejmě za předpokladu, že výlet za dinosauří krásou neskončí stejně katastroficky jako ve filmu, na druhou stranu jsem byla jako dítě zamilovaná do Sama Neilla coby doktora Granta - byl to přece takový neskutečný hrdina! ehm). Myslím, že i dnes si člověk tento film rád pustí, je to kultovní snímek. Úplně správně bych mu asi neměla dávat tak vysoké hodnocení - z pohledu roku, ve kterém hodnocení píšu a jak dnes filmový průmysl pokročil, jenže to by nesměl být Jurský park taková klasika, spojená s kopcem krásných vzpomínek na velociraptory, tyranosaura... a tak podobně. ()

Freddy33 

všechny recenze uživatele

Letos (2013) jsem byl zatím jenom jednou v kině a to zrovna na Jurském parku, nutno říct, že volby vůbec nelituju, právě naopak. Co se týče 3D, tak je mi obecně dost ukradený, ale tady se konverze dost povedla. Ale největší zážitek byl vidět přílet na ostrov za doprovodu geniálního Williamsovo soundtracku a T-Rexovo první procházku a jeho dunivý řev. ()

Vilda 

všechny recenze uživatele

Triky jsou opravdu dobré to souhlasím s mnoha jinými názory, ale na můj vkus jsou dinosauři příliš inteligentní a lidé jsou příliš dementní. Rozhodně raději koukněte na Cestu do pravěku. ()

stando76

všechny recenze uživatele

V 93-ťom som na to v kine nebol,ale teraz som si to vynahradil.Perfektné 3D,perfekný obraz a zvuk,český dabing,nostalgia.Dúfam,že štvorka sa vydarí.Dvojka bola výborná,ale trojka des a hrôza. ()

Profík 

všechny recenze uživatele

Osvěžil jsem si tento film po dvaceti letech, které filmu nijak na síle neubraly. Je to pořád slušná zábava s triky, které nepůsobí zastarale. Nevím, jak jsem hodnotil film před 20 lety, ale dnes tomu trochu přeci jen uberu kvůli některým nedostatkům a ne úplně logickým zvratům. I když nevím, jak dalece za to může předloha. 85%. ()

Niko_DA339 

všechny recenze uživatele

Aj ked to už je 20 rokov čo tento film vyšiel, stále má jedno z popredných miest v mojom zozname najobľúbenejších filmov. Je to jeden z mojich najobľúbenejších filmov ked som bol ešte malé decko a stále je. Na tú dobu to boli skutočne nevídané efekty a naviac to bol prvý film, kde sa objavili skutočne dinosauri, nie len nejaké "loutky" a pod. Začiatok filmu bol úžasný, všetko šlo ako po masle, potom prišli po asi polovičke prvé komplikácie a všetko bolo ešte lepšie a lepšie. Scény s T-Rexom mám mimoriadne v obľube, hlavne preto, že pôsobia maximálne vierohodne a všetky ostatné filmy zamerané na tématiku Dinosauri sú len bračky, ktoré sa snažia ťažiť s tohto pomerne málo ťaženého dolu. Však ked si to vezmeme, všade sú dinosauri robené počítačovo, pričom v niektorých filmoch (neviem v ktorom filme to už bolo, ale proste T-Rex sa dostal do súčastnosti a tam v jednej scéne pri nejakých skladiskách alebo hangároch doslova vidno, že to je robené počítačovo) to je až hrôzostrašne katastrofálne a človeka prejde chuť si pozrieť film už po prvom zhliadnutí nejakého dinosaura. Ale Jurský park je úplne iný. Dokonalý, aj ked sa od knihy dosť líši, no i tak. Film je v tomto o dosť lepší ako kniha. Proste a jednoducho - úžasný film ktorý odporúčam aj so svojimi gumennými dinosaurmi schovanými dakde na povale :)) ()

Infurius 

všechny recenze uživatele

Pozeral som to v 3D a je to omnoho lepšie ako klasické 2D. Proste tie detaily a tak kvalitny obraz v tom 3D ze vyzeraju ako skutočne a to je film z 1993. Steven Spielberg to urobil proste super len k tomu deju mohol pridať viac akcie. Jedine čo mi vždy vadí pri všetkých filmoch je to, že vždy tam namontujú do deja tie pytomé deti. TO tak všetko kazí, ak tam je dobrá akcia a potom je záber na nejakého pytomého chlapca ktorý nevie liezť po plote... preto tie 4 hvezdičky. Avšak inak to berem teraz,čo som videl 100 filmov s 3D a kopec scifi lepších animací, ako som videl to prvý krát ,keď som bol ešte malý špekoun. Vtedy som len hykal a lakaľ som sa vážne všetkého, ale keď to vidím druhý krát tak dávam 4*. ()

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

25.03.2024

Čas neúprosně kvapí a nadcházející přírůstek do dinosauří rodinky je blíž a blíž. Další díl Jurského parku nás totiž oficiálně stále čeká už příští rok 2. července, přičemž doposud nevíme nic… (více)

Další Jurský svět natočí David Leitch

Další Jurský svět natočí David Leitch

06.02.2024

Deset let uplyne letos od té chvíle, co původem kaskadéři Chad Stahelski a David Leitch udělali obří díru do akčního světa snímkem John Wick. Ukázali, že s jednoduchým scénářem, nikterak obřím… (více)

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Reklama

Reklama