Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 484)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po formální stránce - tedy po stránce filmového řemesla - nelze filmu mnoho vytknout - vlastně téměř nic. Je to emotivně a za zatraceně velké peníze natočený velkofilm, který zejména úvodní bitevní patnáctiminutovou částí po právu vejde do filmových dějin. Dalo by se sáhodlouze psát o Spielbergových režijních schopnostech, o tom, jak dokáže pracovat s obrazovou kompozicí, vygradovat scénu, védst herce - a byla by to samá chvála. Jde mi ale spíš o vykalkulovanost scénáře, o ten samý problém, který jsem měl se Spielbergovým Schindlerovým seznamem. Když porovnám tenhle kousek například s Klimovovým dramatem Jdi a dívej se, tak jasně cítím Spielbergovu povrchnost. Označit tenhle snímek za pouhou popkornovou záležitost by bylo hrubě nespravedlivé, existují nesrovnatelně horší filmy svého druhu - jde nesporně o pokus o vážné válečné drama, jenže nechápu, proč Spielbergovi nestačí skutečné příběhy a skutečné válečné dějiny a potřebuje vyrábět fikce. Někdy zbytečný patos mě taky zejména v závěru rušil. Celkový dojem 70 %. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Opět Spielberg + Hanks a opět veledílo, které má namířeno, aby se zapsalo zlatým písmem do historie kinematografie a válečných filmů. Souboj Vojína Ryana a Tenké červené linie je nemyslitelný, protože každý film vypráví svůj příběh o své válce a neuvěřitelným způsobem se liší práce obou režisérů. Pro většinu lidí se stane Vojín Ryan nejoblíbenějš, nejlidštějším a nejrealističtějším snímkem o válce. Měl by ho vidět každý a usoudit jestli je opravdu tak dobrý nebo jen dvojce Hanks Spielberg umí zahrát na správnou strunu na nefunkčním piáně. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Nie som veľmi zaťažená na filmy, v ktorých sa trhajú končatiny, ale Spielberg je jednoducho Spielberg. Vo vojne plnej neliečiteľného šialenstva dokázal nechať vyniknúť jednu obyčajnú humanistickú myšlienku, dodávajúcu neľútostnému filmu aspoň náznak ľudskosti. Spielberg je majster rozprávania príbehov, no táto snímka je autentickou a nič neprikrášľujúcou výpoveďou o vojnovej mašinérii, zanechávajúcej spúšť v ľudských dušiach.... a nielen tam. Úvodná sekvencia vylodenia ma zmrazila svojou autenticitou a celkovo ide o výpravne dokonalý a šialene brutálny film, ktorý, ako píše Lima, je bezprostredne stvorený pre veľké plátno a kvalitný zvuk, pretože divák nie je len bezbranný pozorovateľ, ale účastník deja. Zážitok je silný a piatu hviezdičku si schovávam do budúcnosti, keď budem schopná oceniť aj tie mega krvavé a realistické scény. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Film roku!! Paradoxně s (ve stejném, velice silném, roce uvedenou) Tenkou červenou linií nejlepší válečný projekt posledních dvaceti let.. a i v letech 2005, 2009 a pak i 2015 při dalším zhlédnutí vše funguje jako kolečka v dobře seřízeném strojku. Co bylo obtížnější? Přežít vražednou invazi na pláži Omaha nebo proniknout do týlu nepřítele a zachránit jistého vojína Ryana, nejmladšího ze čtyř bratrů? Tenhle plíživý hollywoodský patriotismus spojený s dokonalou filmařinou fungují mistrovsky. Nosná zvuková stopa, velmi emotivní hudba, nepřikrášlená podoba války, obnažené vnitřnosti, intimní dialogy, kompaktní herecké obsazení, kouzelník Kamiński a suverén Spielberg. A jeho neutuchající zájem o hlavní i vedlejší postavy. Mrazení v zádech jak vyšité!! ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Dodnes som nepochopil, čo kto na tomto filme, okrem úžasnej prvej polhodiny a správne cvoknutej postavy Barry Peppera vidí. Príbeh je plytký a nepravdepodobný, záver neskutočne patrioticko-patetický. Dokonca ani Tom Hanks ma nejak nezobral. Tenká červená línia z toho istého roku je omnoho lepší film. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (156)

  • Režisér Spielberg váhal z obsadením Toma Sizemora (Seržant Horvath) pretože v čase natáčania bojoval s drogovou závislosťou. Režisér nechal Sizemora podrobiť sa denným testom na drogy a vyhrážal sa, že na ďalší deň každú scénu opätovne natočí, ak bude mať pozitívny test. (Raccoon.city)
  • Film bol natočený v chronologickom poradí, čo väčšinou nebýva zvykom. Steven Spielberg zvolil túto metódu, aby mali herci pocit, že prežívajú reálny dej, vrátane úmrtí spolubojovníkov. To im tiež pomohlo vykresliť ich nevôľu voči vojakovi Ryanovi (Matt Damon), ktorý s nimi nezdieľa útrpnú cestu. (Raccoon.city)
  • To, že jeden zo zastrelených vojakov hovoril česky nebola v skutočnosti vôbec výnimka, nakoľko časti normandského pobrežia bránili prápory Ost (východ), ktoré boli vnútené do služby za Wermacht, títo muži pochádzali z Československa, Sovietskeho zväzu, Uzbekistanu a Arménska. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama