Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek Den, kdy se zastavila Země vypráví příběh mimozemšťana Klaatua, který jednoho dne přistane na Zemi. Hlásá příchod v míru a vyžaduje si setkání s představiteli všech států světa, před kterými hodlá přednést své poselství. Když se však dozví, že to je věc zhola neuskutečnitelná, opustí své dosavadní obydlí a vydá se do světa na vlastní pěst... Film vznikl v době rozpuku Studené války a strachu z nové hrozby- možnosti rozpoutání atomového konfliktu. Autoři snímku se v něm jasně vymezují proti dalšímu vývoji této nesmírně ničivé zbraně. Z filmu je tak cítit kritika postoje tehdejších politiků, kteří namísto mírové dohody zvolili zbrojení a udržování paranoidní atmosféry strachu před podlým nepřítelem. (havLord)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (203)

Lima 

všechny recenze uživatele

Motto: KLAATU BARADA NIKTO. Jestli by jste čekali, i podle plakátu, že jde o nějaké béčkové sci-fi, ve kterém chodí nepřátelský mimozemský alien, masí vše na co přijde a unáší sličné děvy, tak se mýlíte. Tohle, dnes už klasické sci-fi, se vymyká. Vymyká se svým příběhem, s politickým a silně protiválečným podtextem, na kterém je znát, že vznikl v době zuřící studené války a v době atomových zbraní a nejistoty ze dnů příštích. Tuto nejistotu má vyřešit Klaatu, vyslanec jedné z vyspělých mimozemských civilizací, který představitelům všech států chce předat poselství, že jestli nebudou žít v míru, tak GORT - jakýsi "vesmírný policajt", strážce míru na planetách a nepřemožitelný robot s mocí roztavit během pár sekund svými paprsky celou tankovou artilérii - Zemi ztrestá. Už snaha o mír pod hrozbou násilí jasně vypovídá, co si tvůrce filmu myslel o (ne)schopnosti lidstva se dohodnout mírovou cestou a je to zřejmé i z celého děje. Státy se odmítají sejít, Moskva se hádá s Londýnem, Washington s oběma atd. Díky scenáři, dobře napsaným dialogům a solidním hereckým výkonům (zejména charismatického Klaatu) lze odpustit i to, že trikové podívané si tu člověk moc neužije. Vyjma úvodních deseti minut, ve kterých přistane ve Washingtonu mimozemský koráb a GORT předvede pár "machrovinek", se celý film vede v konverzační rovině. Což tomuto filmu působivost neubírá......A pokud jde o motto na začátku mého komentáře, jde o jeden z rozkazů GORTovi ke konci filmu. Jestli je vám nějak povědomé, pak se nemýlíte. Vtipně (či drze - jak se to vezme) ho použil o pár desítek let později Sam Raimi ve svém kultovním Evil Dead III. - Army of Darkness a na jednom z webů o zombie filmech je zmiňováno jako jedno ze zásadních hlášek hororového žánru. To jsou PARADOXY..... :o) ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Tento film byl hrozně naivní, nezajímavý a nepropracovaný. Nakonec je přeci jen dobře, že se natočil remake který mi přišel lépe zpracovaný. Navíc mi tady chyběla ta proměna mimozemšťana v člověka (viz. Keanu Reeves v remaku) a celkově to bylo na mě až moc zjednodušený. [5/10] (FOX) (Čb. /// Produkce: Julian Blaustein /// Scénář: Edmund H. North podle povídky Farewell to the Master Harryho Batese /// Kamera: Leo Tover /// Hudba: Bernard Herrmann)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Pustit si tenhle apel na vzájemnou lidskou soudržnost krátce po Wiseově amorálním Born to Kill je opravdu zážitek. Mimojiné tím režisér dokazuje, že je schopný umně zpracovat jakoukoli látku s různorodými tématy. V tomhle případě mě ale jeho dílo minulo účinkem a považuji ho za poněkud zastaralé, i když ve své době to musela být pecka. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Od Dne, kdy se zastavila Země neočekávajte žádné scifi béčko, ale pořádnou mimozemskou podívanou. Film vznikl v době počínající studené války, na prahu "atomového věku", kdy se svět obával nejhrozivější války, v Americe sílil mccarthismus a dohoda mezi Spojenýmí státy a Sovětským svazem byla utopií. Z tohoto hlediska se jedná o význačný pacifistický snímek. Poctivá filmařina, jejíž remejk je předem odsouzen k záhubě. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Bez papírových kulis a gumových emzáků vytvořil Robert Wise zajímavou vizi mimozemské návštěvy, která ač se opírá o typické padesátkové propriety (archetypy vedlejších postav, anti-atomová agitka), působí i po letech svěže a uvědoměle, byť je to celé předvídatelné až k jedné z nejslavnějších hlášek sci-fi žánru. Docela jsem zvědav na remake, trailer se tváří o něco velkolepěji. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (52)

  • Lock Martin musel nosit Gortův oblek i na pozadí závěrečné scény a protože byl Martin křehké tělesné stavby a oblek na něj byl příliš těžký, dostával během Klaatuovi závěrečné řeči křeče do ramen a můžeme si všimnout, že se jeho ruce lehce hýbají. (Trainspotter)
  • Klaatu a Bobby ve skutečnosti nikdy nebyli ve Washingtonu DC a jejich dlouhé scény s procházkami po hlavním městě byly nejdříve nasnímány bez jejich přítomnosti přímo v hlavním městě USA a poté technologií zadní projekce natočeny v Hollywoodu už s hlavním protagonisty. Podobná situace nastala při natáčení jízdy taxíkem s Klaatuem a Helen. (Trainspotter)
  • Rozhodujícím faktem pro obsazení role Klaatua Michaelem Renniem bylo to, že herec byl poměrně neznámým pro americkou diváckou obec a byl tedy lépe považovatelným za mimozemšťana než jiný známější herec. (Trainspotter)

Související novinky

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama