Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek Den, kdy se zastavila Země vypráví příběh mimozemšťana Klaatua, který jednoho dne přistane na Zemi. Hlásá příchod v míru a vyžaduje si setkání s představiteli všech států světa, před kterými hodlá přednést své poselství. Když se však dozví, že to je věc zhola neuskutečnitelná, opustí své dosavadní obydlí a vydá se do světa na vlastní pěst... Film vznikl v době rozpuku Studené války a strachu z nové hrozby- možnosti rozpoutání atomového konfliktu. Autoři snímku se v něm jasně vymezují proti dalšímu vývoji této nesmírně ničivé zbraně. Z filmu je tak cítit kritika postoje tehdejších politiků, kteří namísto mírové dohody zvolili zbrojení a udržování paranoidní atmosféry strachu před podlým nepřítelem. (havLord)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (203)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Od Dne, kdy se zastavila Země neočekávajte žádné scifi béčko, ale pořádnou mimozemskou podívanou. Film vznikl v době počínající studené války, na prahu "atomového věku", kdy se svět obával nejhrozivější války, v Americe sílil mccarthismus a dohoda mezi Spojenýmí státy a Sovětským svazem byla utopií. Z tohoto hlediska se jedná o význačný pacifistický snímek. Poctivá filmařina, jejíž remejk je předem odsouzen k záhubě. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Oproti všem těm béčkově katastrofickým sci-fi filmům z let padesátých je Den, kdy se zastavila Země konverzačním protipólem, hodným k zamyšlení nad tehdejší nukleární hrozbou, s obsahovým přesahem vhodným i do dnešních dnů po 11. září, proto také přišel velice vhodný čas na remake. Ovšem původní Den nabízí i na tu dobu velice působivý přílet létajícího talíře, za jehož vnější i vnitřní design by se nemuseli tvůrci stydeť ani v 21. století. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zrejme najstrhujúcejší úvod v sci-fi žánri 50. rokov. Ale potom prichádza pád. Síce pozvoľný, ale badateľný. Vedel som, že nejdem do projektu, ktorý mal byť klišovitým pohľadom na téma mimozemskej invázie ( viď UFO ÚTOČÍ! ), čiže som nečakal žiadne extrovertné trikové orgie a ani akčné scény. Lenže napätie snímku pomaly vädlo a môj záujem tiež. Morálne posolstvo bolo ale zbytočné ( dobový Zlatý Glóbus za Najlepší film podporujúci medzinárodné porozumenie ), pretože ešte aj v dnešnej dobe je ľudstvo dvakrát horšie a trikrát nepoučiteľnejšie. Skrátka naozaj treba, aby vskutku niekto z neznáma priletel a kopol tých nukleárnych bastardov do gúľ. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vizuální zpracování bylo zubem času ohlodáno prakticky až na samou kostní dřeň, avšak alespoň zůstal zajímavý příběh, který v sobě nese ono jinými uživateli několikrát zmiňované hluboké poselství. S přihlédnutím ke kontextu doby vzniku se pak jedná o film, jenž měl ve své době rozhodně své opodstatnění a dnes má stále co nabídnout, byť forma je pro současné rozmlsané diváky zvyklé digitálním trikům značně vyčpělá. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Docela se divim tomu vysokýmu hodnocení (na imdb to má dokonce 8,1/10 a je to v TOP 250). Tenhle film sice obsahuje, narozdíl od všech těch scifáren z 50. let, kde prostě přiletěj ufoni a likvidujou všechno možný i nemožný, dokonce nějakou myšlenku (nebo snad přímo poselství), což je sice chvályhodný, ale mně to stejně nestačí na víc, než 3 hvězdičky. U takhle starýho filmu asi nemá cenu se pozastavovat nad tim, že mimozemšťan je prostě normální člověk a dokonce mluví anglicky, ale horší je, že je to dost velká nuda. Něco zajímavýho se děje asi tak úvodních 15 minut, pak následuje nudnej prostředek a pak se zase něco děje asi tak 15 minut na konci a celej film končí proslovem "mimozemšťana", kde je řečeno vlastně všechno to důležitý, co bylo roztahaný do 1,5 hod. Já jsem to ani nezvládnul zkouknout na jeden zátah, ale musel jsem si dát někde uprostřed přestávku. Holt jsem se prostě nechal nalákat na to podezřele vysoký hodnocení a čekal jsem od toho moc. Nicméně po všech těch Plánech 9, Robot monstrech a dalších sci-fi z týhle doby, který jsem měl možnost dřív vidět, je to opravdu výraznej skok k lepšímu - 50%. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (52)

  • Jedna scéna byla těsně před svým vydáním do distribuce vystřižena: Původní scénář zahrnoval scénu, kde byl Klaatu odveden na policii ze své ubytovny a podroben výslechu ještě před tím, než šel za profesorem Barnhardtem. Klaatu byl iritován, když na policejní stanici viděl zbitého člověka lidmi, kteří si mysleli, že je oním mimozemšťanem. Scéna byla režisérem pokládána za zbytečnou a později uvedena až na DVD. (Trainspotter)
  • Rozhodujícím faktem pro obsazení role Klaatua Michaelem Renniem bylo to, že herec byl poměrně neznámým pro americkou diváckou obec a byl tedy lépe považovatelným za mimozemšťana než jiný známější herec. (Trainspotter)
  • Když Lock Martin neunesl jak Helen tak Klaatua, tak už vůbec nebyl schopen unést je oba naráz; ve scéně, kdy je oba Gort nesl po rampě do loď ve skutečnosti nesl jen dvě lehoučké figuríny podobné hlavním hrdinům. (Trainspotter)

Související novinky

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama