Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek Den, kdy se zastavila Země vypráví příběh mimozemšťana Klaatua, který jednoho dne přistane na Zemi. Hlásá příchod v míru a vyžaduje si setkání s představiteli všech států světa, před kterými hodlá přednést své poselství. Když se však dozví, že to je věc zhola neuskutečnitelná, opustí své dosavadní obydlí a vydá se do světa na vlastní pěst... Film vznikl v době rozpuku Studené války a strachu z nové hrozby- možnosti rozpoutání atomového konfliktu. Autoři snímku se v něm jasně vymezují proti dalšímu vývoji této nesmírně ničivé zbraně. Z filmu je tak cítit kritika postoje tehdejších politiků, kteří namísto mírové dohody zvolili zbrojení a udržování paranoidní atmosféry strachu před podlým nepřítelem. (havLord)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (203)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film ukazuje mimozemšťanov ako znalých a pokročilých v mnohých veciach, no nie ako všeznalých a všetkého schopných a tým pádom rozvíja veľmi zaujímavý príbeh, kde mimozemšťan chodí po svete a zoznamuje sa s nezmyslami tohto sveta a ešte je aj prístupom akoby slušným vzorom pre ostatných. Ten záver je taký, aký je, možno aj kvôli tomu, že mal pochopiť podstatu ľudí, no myslím, že keby aj niekto taký sa tu objavil, že by ani tí najhorší diktátori neodmietli stretnutie s ním. Aj keď v danej dobe, kedy sa točil a kedy by aj v tých časoch pristál, by tomu mnohí možno neverili, pokiaľ by sa im nedali silné dôkazy alebo by sa im ozaj niekto niečím nevyhrážal a ono to aj bola silná kritika spoločnosti v danej dobe. Veľmi rozumný vedecko fantastický film a zároveň aj niečo ako katastrofický, aj keď hrôza z toho až tak nejde, skôr náznak s poučením a stále je to kvalitné. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Oproti všem těm béčkově katastrofickým sci-fi filmům z let padesátých je Den, kdy se zastavila Země konverzačním protipólem, hodným k zamyšlení nad tehdejší nukleární hrozbou, s obsahovým přesahem vhodným i do dnešních dnů po 11. září, proto také přišel velice vhodný čas na remake. Ovšem původní Den nabízí i na tu dobu velice působivý přílet létajícího talíře, za jehož vnější i vnitřní design by se nemuseli tvůrci stydeť ani v 21. století. ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Od sci-fi z ´51s s tak béčkovým plagátom som rozhodne nečakal, že dostanem zaujímavé dospelé sci-fi, pri ktorom ma ani nenapadne sa pousmiať nad niektorými vecami (Gort robot z gumy), film pri ktorom som si znovu uvedomil akú silu má správny zvuk vo filme. Cítiť z toho tú atmosféru tých rokov aj prečo ten film vznikol a rozhodne nestratil nič zo svojho čara. Zhltol som ho ako malinu, napriek tomu že sa takýmto oldies vyhýbam. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Od Dne, kdy se zastavila Země neočekávajte žádné scifi béčko, ale pořádnou mimozemskou podívanou. Film vznikl v době počínající studené války, na prahu "atomového věku", kdy se svět obával nejhrozivější války, v Americe sílil mccarthismus a dohoda mezi Spojenýmí státy a Sovětským svazem byla utopií. Z tohoto hlediska se jedná o význačný pacifistický snímek. Poctivá filmařina, jejíž remejk je předem odsouzen k záhubě. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Na science fiction z padesátých let se člověk nedívá, aby byl ohromen zvláštními efekty. Tyhle filmy v sobě musí mít něco, čím okouzlí vší své někdejší efektnosti navzdory. A tím něčím může dobře být myšlenková hloubka. Ta je zde však stejně povrchní jako dobové modely kosmických lodí a robotických monster (respektive v tomto případě jedné lodi a jednoho monstra). Moudrost onoho mimozemšťana, jenž přichází na barabarsky rozhašteřenou Zemi jako velvyslanec vyspělého kosmu odrází jen osvícenskou důvěru v racionalitu, vědu a pokrok. Tento mýtus rozumu je jen zchromlým pohrobkem devatenáctého století. Nevěrohodný není jen ten papundeklový robot, ale i samo poselství. S touto větší než malou výhradou se jedná o poměrně povedené drama. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (52)

  • Gort (Lock Martin) se v povídce jmenuje Gnut. (Trainspotter)
  • Rozpočet: 1,200,000 dolarů. (Saku)
  • Jedna scéna byla těsně před svým vydáním do distribuce vystřižena: Původní scénář zahrnoval scénu, kde byl Klaatu odveden na policii ze své ubytovny a podroben výslechu ještě před tím, než šel za profesorem Barnhardtem. Klaatu byl iritován, když na policejní stanici viděl zbitého člověka lidmi, kteří si mysleli, že je oním mimozemšťanem. Scéna byla režisérem pokládána za zbytečnou a později uvedena až na DVD. (Trainspotter)

Související novinky

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama