Reklama

Reklama

Vražedná čísla

(seriál)
  • USA Numb3rs (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2005–2010), 84 h 34 min (Minutáž: 43 min)

Hrají:

David Krumholtz, Rob Morrow, Judd Hirsch, Alimi Ballard, Navi Rawat, Peter MacNicol, Dylan Bruno, Diane Farr, Aya Sumika, Sophina Brown, Michelle Nolden (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(118)

Na různých místech po městě se objevují mrtvoly znásilněných žen a policisté nemají žádné stopy, jak se k vrahovi dostat. Ale agentům FBI se brzy podaří pomocí matematiky a na základě údajů zakreslených v mapě určit přibližné teritorium, ve kterém pachatele hledat... (TV Nova)

Recenze (175)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Objevil jsem další kriminální seriál typu "budeme manifestovat, jak úžasné je být vzdělaný a umět myslet", který jsem si po pěti dílech zamiloval. Zajímalo by mě, jak dlouho tento CSI koncept v americkém seriálovém světě vydrží, aniž by se okoukal. Sám zatím opotřebení nepociťuji ani v nejmenším... Numb3rs využívající ke zkoumání kriminálních případů exaktních věd je konstruovaná podobně jako všechny "CSI like" seriály (musím vymyslet nějaký termín, v literatuře jsem zatím nic neobjevil). Hlavní je odkrývat bílá místa narativní mapy, odhalit na základě empirického ověřování aplikovaných modelů a hypotéz fungování systému a až s několika různými způsoby vědecky ověřenými skutečnostmi pracovat dál. Zběsilé audiovizuální figurace (grafy narušující hladkost konstrukce fikčního prostoru, fokalizace důkazů), montáže glorifikující vědeckou práci... a všudypřítomná oslava myšlení a inteligence. Doufám, že se to ještě dlouho neomrzí... v mém případě asi nikdy. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Geniální matematik dokáže sestavit vzorec na jakýkoliv zločin, akorát ne vždy počítá s nevypočitatelným lidským faktorem. Přitažené za vlasy? Jistě. Originální? Řekl bych, že jo. Vražedná čísla jsou jako naprostá většina současných kriminálek tvořeny podle osvědčeného „CSI vzorce" a v rámci možností skýtají poměrně slušnou zábavu. Nejspíš produkujícím bratrům Scottovým pak můžeme poděkovat za občasné, velmi slušně „drajvující“ akční scény. Apendix: Začínám zvažovat, že bych na hodinách matematiky přestal podřimovat. :-) 65% Zajímavé komentáře: Douglas, anderson, petisek, NICOX ()

Reklama

supo 

všechny recenze uživatele

Nápad je to dobrý, první díly jsou dobré, možná bych řekl dokonce výborné. Ale pak začne děj pokulhávat. Genialita hlavního představitele je pěkná věc, ale když začne poučovat i experty z jiného oboru (balistika, lékařství ...) tak to už je moc. Navíc mi přijdě, že to občas přehání. Někdy se jim stane, že poučuje v oboru zběhlé kriminalisty ve věcech, které musí dávno znát a to je trochu moc. Zápletka s čínským agentem tomu dodala poslední kapku. Dávám tři hvězdičky za první sérii a za nápad. Kdybych měl hodnotit série 2 a výše tak jen **. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Nemohu říci, že bych viděl poctivě všechny díly, ale i z těch několika, které jsem měl tu čest zhlédnout, jsem usoudil, že je to příliš diskutabilní a mnohdy až pitomé. Věřím, že v některých případech je možné postupovat matematickými výpočty, ale v reálném světě to funguje jinak. Námět zajímavý, ale těžko uvěřitelný. Navíc musím přiznat, že většina hlavních aktérů mi nebyla sympatických. Prostě nic pro mne. 40% ()

Greenpeacak 

všechny recenze uživatele

. Nieže by som sa v matematika vyznal, ale niektoré riešenia záhad, ktoré chce vypočítať pomocou nejakého vzorca alebo pomocou nejakej teórie založenej iba na domnienkach poprípade nejakej anabáze mi pripadá troška sci-fi. Nechcem nášho mladého číselného mága podceňovať, ale niektoré jeho dedukcia sú v 80% prípadoch iracionálne a von koncom nezmyselné. A nemusím byť génius, aby som zistil pravdepodobnosť jeho výpočtov sú viac ako len málo pravdepodobné. Ale viac-menej, keď sa tým nebudem zaoberať, tak je to slušná kriminálka a dokážem sa prehrýzť cez premúdrené matematické výroky Charlesa. ()

Galerie (659)

Zajímavosti (17)

  • 6 členů má většinou tým reálných vědců, kteří se podílejí na přípravě jednotlivých epizod. Rovnice, které hrdina píše na tabuli, totiž musejí být do puntíku správné a jejich použití při řešení zločinů věrohodné. (Pumiiix)

Reklama

Reklama