Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1930, v USA panuje prohibice a Chicago ovládá gang Al Caponeho. V boji o miliardy dolarů plynoucích z nelegálního prodeje alkoholu korumpuje úplatky představitele města a policie a likviduje obchodníky, kteří od něj alkohol odmítnou koupit. Jeho heslem je, že s dobrým slovem a pistolí dojde dál než jen s dobrým slovem. Do Chicaga je vyslán zvláštní zmocněnec ministerstva financí Eliot Ness, který má řídit vládní akci proti distribuci lihovin a proti násilí. Dozví se o velké zásilce whisky a ve spolupráci se zvláštní policejní jednotkou vykoná razii ve skladu. V bednách však alkohol není. Al Capone, tisk i zkorumpovaní policisté se mu vysmívají. Setkání s poctivým pochůzkářem Jimem Malonem ho přivede k myšlence vytvořit malý neúplatný tým. Spolu s Malonem vyberou na policejní střelnici nejlepšího střelce, Itala Georga Stonea, původním jménem Guiseppa Petriho. Čtvrtým mužem se stane policejní účetní Oscar Wallace, kterého Nessovi poslali z Washingtonu. Ness prohlašuje, že chce využít všechny zákonné prostředky k tomu, aby Al Caponeho dostal do vězení… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (909)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Neúplatní = nesmrtelná klasika žánru, směsice hned několika filmových prvků jak z gangsterských filmů, tak z westernů, tak i z thrillerů, no, prostě moderní městský western, který dosáhl kýženého úspěchu především díky svým hlavním představitelům. Robert de Niro, ač se před kamerou objevil jen párkrát, ztělesnil gangsterského šéfa Al Caponeho skutečně přesvědčivě jak svou vizáží, tak i svým pojetím role, prostě jsem mu jeho herectví věřil od začátku až do konce. Pro Kevina Costnera (mladý agent Ness) to byla možná jeho "NEJ" role. Sean Connery však všechny předčil jako starý, zkušený a ostřílený policista Malone, byl vynikající (poprávu dostal Oscara), jen škoda toho jeho nečekaného konce:-( Andy Garcia (agent George Stone) nebyl pak skoro vůbec vidět, naopak malý Charles Martin Smith (trochu vlezlý, ale jinak odvážný agent Oscar Wallace) dostal mnohonásobně víc prostoru. Skvěle zpracovaný film, který si bere hodně z klasik a z důkladné znalosti gangsterských filmů 40. a 50. let, navíc opět s perfektní hudbou od italského génia Enrica Morriconeho, s velice dobrou výpravou a s vynikající kamerou (to střídání dlouhých a zpomalených záběrů - parafráze slavné scény na oděských schodech z Potěmkina je zde přímo ukázkové), co víc si přát... ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Špičková gangsterka s vynikajícími herci. Kevin Costner mě dokonce až překvapil a myslím, že to byla jedna z jeho nejlepších rolí vůbec. De Palma si jako vždy pohrál s kamerou a některé scény (třeba sledování Maloneho v domě) tak dostávají zajímavější nádech. Opravdu výborná podivaná, která má skoro tolik let co já. :-) ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Zážitek z herecky dost nadstandardního filmu mi rušily odbočky z krváku do komedie a zpět. I když někdy se dalo -- nesmrtelná hláška "bring a knife to a gunfight" je dobrá, ale např. neskutečně stupidní žertování o J. Edgarovi (4 roky před vznikem FBI) bylo fakt moc. Celý film je v mile pozitivně Foglarovském (jakože Mirek Dušín) tónu, ale každou chvíli je do vší té milé legrace někdo v krvi hnusně vražděn... No nevím. A parodie s kočárkem na schodech s námořníky vše dokonala. Čímž jsem došel k závěrečnému silnému dojmu, že se jedná o studentský film s velkým rozpočtem a dobrými herci. Ani tímto filmem mi De Palma nepředvedl něco skvělého. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vyčítat téhle akční týmovce genderovou nevyváženost (odklizení manželky, k níž se vyprávění už nevrací) by bylo nesmyslné, neboť jde o kompilát hned několika typicky "mužských" žánrů (procedurální krimi, gangsterka, western). Žánrově i stylisticky okázale rozmáchlý film (kromě legendární pocty Ejzenštejnovi se dočkáme i krátké slasherové vsuvky) sjednocuje nezlomné heterosexuální přátelství čtyř chlapů, především Costnera a Conneryho, kteří se k sobě mají jako učitel k žákovi (nebo otec k synovi). Idealismus Eliota a jeho skvadry De Palma navenek nijak neshazuje, nestydí se postavy heroizovat, zároveň ale nijak nekritizuje jejich nekompromisní vyšetřovací metody, čím navazuje na "převrácené" gangsterky z druhé poloviny 30. let, v nichž policajtům nezbývalo, než se chovat jako gangsteři. Stylistické přechody a dobře prokreslené postavy (jen De Niro si karikaturu Caponeho více vychutnává, než aby hrál s nějakou snahou o autenticitu) dělají z Neúplatných jednu z nejpožitkářštějších gangsterek, která nadčasovým způsobem kombinuje klasické a moderní postupy. 90% Zajímavé komentáře: Pohrobek, Malarkey, Pacco, Vitason, Olivier ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Teprve po opakovaném zhlédnutí plně doceňuji De Palmovu brilantní režii - v mysli si rozbíjím film na jednotlivé scény a nepřestávám žasnout, jak skvěle fungují i vytržené z kontextu, natož zakomponované do jednoho hollywoodsky příkladného díla. Costnerovo budování odhodlání, Conneryho výslech, první velký střet s mafií, legendární přestřelka na schodech, vyvrcholení na střeše - vše má jakýsi náboj nezapomenutelnosti a skvěle vybudovaný emocionální nádech, který obepíná každý kličový moment filmu přesně tak, aby se více vryl diváku pod kůži, ale zároveň nepřerůstal v patos a nestavěl se na první místo. Klasika první třídy! 9/10 ()

Galerie (52)

Zajímavosti (54)

  • Zásilky kanadského alkoholu v bednách s javorovým listem a honička po střechách uprostřed města inspirovaly tvůrce počítačové hry "Mafia" ke dvěma misím. (MTHRFCKR)
  • V scéne, počas ktorej na Eliota Nessa (Kevin Costner) vystrelí gangster, zasiahne dve fľaše s vedrom na lane, v zábere na Nessa už nevidieť ani črepy ani vedro. (johnsnow)
  • V dobe, kedy sa film odohráva, mal skutočný Al Capone 31 rokov. Jeho predstaviteľ Robert De Niro mal počas natáčania filmu už 44 rokov. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

23.11.2023

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration bude unikátní hudební událost s velkolepou produkcí, jejímž kurátorem je samotný Ennio Morricone. Pražský koncert se bude konat 6. dubna 2024 v O2… (více)

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

De Palma se vrací za kameru

De Palma se vrací za kameru

04.05.2017

Brian De Palma byl od 70. do 90. let filmařskou extratřídou, jíž vděčíme za Zjizvenou tvář, Neúplatné nebo Carlitovu cestu. Po Mission: Impossible ale začal trochu strádat a přišel o diváckou… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno