Reklama

Reklama

Temný rytíř povstal

  • USA The Dark Knight Rises (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2012, 158 min

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hudba:

Hans Zimmer

Hrají:

Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine, Matthew Modine, Alon Aboutboul (více)
(další profese)

Zdánlivě bezstarostný život města je vykoupen obří lží o neposkvrněném hrdinovi, o němž není veřejnosti známo, že přešel na temnou stranu síly. Tím, kdo na sebe vzal hříchy Harveyho Denta a přijal vinu za jeho smrt, je Batman.  Všechno se ale změní s příchodem prohnané zlodějky, která přijde k Bruceovi domů ukrást otisky jeho prstů. Jejím prostřednictvím se Batman dostává na stopu podzemního hnutí, v jehož čele stojí terorista Bane. Díky zradě je však Wayne uvězněn v kobce, o níž kolují pověsti, že se v ní Bane narodil. Ten mezitím dostává prostor k realizaci svého megalomanského plánu totálního ochromení Gothamu. Donutí to Batmana znovu nasadit svou masku a temnou kápi? (TV Nova)

(více)

Videa (46)

Trailer 3

Recenze (3 077)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Takže jak jsem já (a mnozí jiní) čekal, předchozí díl nebyl překonán. A když se na třetí koukám celkově se vším všudy, vlastně se mu kvalitou ani moc nepřiblížil. V mnoha ohledech je stejný. Skvělá technická/vizuální stránka, výborná atmosféra podpořená neméně výtečným soundtrakem (Zimmera by měli platit zlatem). Příběh není ničím oslňující, ale nenudí a postupně se stáčí k (ne)vyhnutelné apokalypse. Co se týče postav, Batman je sice vyraznější než v předchozím díle, ale možná o to hůř, nezřídka kdy jsem se přistihnul, že se mi chtělo při jeho patetických monolozích (nebo to bylo tím hloupým hlasem?) smát a já se dycky těšil na moment, kdy odhodí kostým a zase bude tím "obyčejným" sympaťákem Brucem Waynem. Od Catwoman jsem moc nečekal, ale konečně jsem se dočkal ucházející a navíc vtipné ženské postavy, nad kterými by v předchozích dílech jeden zaplakal. Ale největší překvapení přišlo se záporákem. Joker nasadil laťku zatraceně vysoko a Bane se mu (skoro) dokázal vyrovnat (tedy, bez stylu a charisma). No zkrátka jsem se 3/4 filmu dalo by se říct výborně bavil a pak přišel závěr. WTF? Ne, takhle, promiňtě mi ten výraz, zkurvený konec prostě odmítám příjmout. Patos, klišé a Batmanovo heroické chování mě už opravdu rozesmálo (nebo to byl smích zoufalství?), a to hodně hloupé a násilné otevření vrátek pro další pokračování snad ani nemohli tvůrci filmu myslet vážně. Ale zřejmě ano, trilogie vydělala asi málo penízků, takže se bude prodlužovat dále. Nevím, kterým záporákem chce Nolan trumfnout předchozí 2, ale obávám se, že se mu to už nepodaří. Ale i kdyby, je možné, že budeme sledovat Nolanův počin, který poprvé spadne do průměru (což by bylo po 7 mnou viděných min. nadprůměrných režisérových filmech nanejvýš smutné). ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 9.0/10] | me: V majestátnom duchu predchádzajúcich dielov sa epickým a podmanivým spôsobom uzatvára trilógia dielom v ktorom je divák konfrontovaný otázkami anarchie, ekonomickej krízy a boja medzi dobrom a zlom. Precízne volené charaktery a herecké postavy umocňujú veľkosť tohoto prepracovaného filmového eposu a spôsobom iba Nolanovi vlastným uspokojujú všetky chute. Je to film, ktorý napĺňa očakávania z konca tohto obrovského príbehu štýlom odpovedajúcim batmanovskému duchu Christophera Nolana avšak spôsobom opäť epochálným a pútavým. Odhliadnúc od negatívnych detailov, ktoré sú spomínané v rôznych komentoch a názoroch je tento film predsa len výnimočným kusom (po všetkých stránkach) vyčnievajúcim nad ostatné tituly. [4 a pol *] ... I call him The Bat, and yes Mr. Wayne it does come in black. ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho trumfů v Nolanových rukou, ze kterých se pak sype nejen Gotham, ale celý ten pečlivě budovaný domeček z karet. Druhá půlka sleduje nejen Banea, ale i Nolana, kterak se opájí svou mocí. Všechno mu vychází, nikdo ho nedostane a pýcha, jakkoliv zasloužená, prostě předchází pád. V tomto případě jen o pár schůdků pod pódium dokonalosti, ale i tohle zavrávorání mnohé zamrzí. Batman opět vládne komiksovému nebi a navíc dává DC do ruky okovanou rukavici. Všechny marvelovky jsou oproti dějové šíři (a občas, bohužel opravdu jen občas, i hloubce) batmaní trilogie pouze hodně barevnými hračkami. Je s nimi legrace, ale jednou z nich prostě vyrostete. O to větší jsou ovšem nároky na to, co přichází po nich... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Teprve až po druhém zhlédnutí jsem plně pochopil a docenil to, proč Nolan po vzývané dvojce otočil kormidlo a opět zajel do komiksových vln, podobně jako u prvního dílu. Trojka totiž víc než cokoliv jiného především uzavírá trilogii. Chápu ty zklamané ohlasy, které čekaly něco ve stylu vtipného anarchistického magora Jokera, ale výtky o mizerném odvyprávěném příběhu neberu ani omylem. Slovní spojení ‚monstrózní epika‘, které mnozí kolem používají, se totiž na tohle hodí jak nic jiného. Nekompromisní Bane hrubou silou sráží Gotham na kolena, aby jej před tím, než mu dá ochutnat smrt, přinutil trpět. Stejně tak jako jeho strážce v černé kápi. Tohle není od bratrů Nolanových vyjádření jejich světonázoru, tohle je kritika všech, pro které je myšlenka sociální spravedlnosti politickou modlou. A proto, než poslední atom dokončí štěpnou reakci, je třeba povstat fyzicky, ale hlavně duchovně. A to je motor celého filmu, který buduje Nolanovo precizní vyprávění, které funguje jak v dialozích postav, tak v překvapivě střídmé, ale výborně surové akci. To vše pak už jen skvěle doplňuje Zimmerova hřmotná hudba, bez které by ten film fungoval o třetinu méně. Pokud tohle chce u Warnerů někdo restartovat, měl by už teď přemýšlet o změně povolání. PS: Christopher Nolan je spolu s Davidem Fincherem nejlepším filmovým vypravěčem své generace. Bez debat. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když jsem v roce 2008 odcházel z Temnýho rytíře, říkal jsem si, že takovou filmovou dokonalost není možný překonat, ale ono je. Přesněji řečeno filmová dokonalost byla tímto filmem "pouze" dorovnána, ale povstájící rytíř jí překonal o emoce, na který slyším vždy ze všeho nejvíc. Tady se jedná o strach, strach, který byl cítit z hlavního hrdiny, strach který se přenesl i na mně, protože já osobně mám nulovou víru v prosperitu a správnost směřování západní civilizace (ekonomická a mocenská nenažranost všech mocipánů na úkor drtivé většiny obyvatel atd. je naprosto frustrující ) dřív nebo později náš svět skončí ve válce a anarchii. A tenhle film ač pořád zůstavá především obrovskou zábavou měl v sobě v mnoha momentech prvky reálnosti reakcí a chování všech postav až to hezky nebylo. Nolan sbírá divácké body po hektolitrech, protože třeba letecký pohled na blížící se střet poldů a gaunerů je pro filmového fanouška to samý co třímotorkovej vibrátor pro nynfomanku, herecké výkony na hranici geniality. Chtěl bych vyzdvihnout Toma Hardyho, dal svý postavě kus sebe ta arogance v každým pohybu byla uchvátná "zabijte je" "bum" a naprosto klidný a nezučastněný otočení těla, jako kdyby šlo o nákup dvou rohlíků a 10dk pochoutkovýho. Výborný, právě tyhle detaily dělali z Banea fakt drsoňe a ty akční scény.....čuměli jste vy točiči a houpači kamerama, čuměli ste dobře, jak se maj dělat akční scény a fighty, doufám že jo, protože ať už úvodní vzdušná akce a nebo fighty u burzy byly akce na který se dá koukat a nezapomenout ! Michael Caine, rovněž vynikající. Marion tradičně nadstandrat, obrovské překvapení je Anička uvěřit ranařku takhle křehký holce, to bych do sebe nikdy neřek a hoplá je to tady. Jedinou výtku kterou bych měl, popisuje dobře kolega Sonnery ve svém spoileru, ale u mně i tak dobrý, co dobrý, pětihvězdičkový, protože takhle vypadá a především působí temnota. ()

Galerie (345)

Zajímavosti (173)

  • Když Bane (Tom Hardy) přepadne banku, má jeho komplic na nákladním autě nápis firmy "Broucek Cement Company". (Terez_Vv)
  • V průběhu filmu si můžeme všimnout, že se mění formát obrazu, podobně jako ve filmu Hunger Games: Vražedná pomsta (2013). Ovšem v něm se formát mění pouze dvakrát, zatímco v Nolanově snímku lze tuto změnu zaregistrovat vícekrát. Důvodem bylo použití dvou odlišných technik, z nichž byl pak sestaven finální střih. (Calwen22)
  • „Je úžasný. Všetkým nám dôveroval a dovolil nám prichádzať s vlastnými nápadmi," uviedla na adresu režiséra Anne Hathaway, ktorá by si rada zopakovala rolu Seliny Kyle alias Catwoman v samostatnom filme, avšak pod podmienkou, aby ho režíroval Christopher Nolan. (Sufferer)

Související novinky

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Joker bude lámat rekordy

Joker bude lámat rekordy

05.10.2019

Podle posledních čísel serveru Deadline to vypadá, že z komiksového Jokera, jenž tento víkend vstoupil do kin v USA a dalších 74 zemích po celém světě, bude pořádný hit. Rkový snímek pojednávající o… (více)

Reklama

Reklama