Reklama

Reklama

Ach, ty vraždy!

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 4
Česko, (2010–2012), 10 h 59 min (Minutáž: 87–100 min)

Režie:

Zdeněk Zelenka

Scénář:

Zdeněk Zelenka

Hrají:

Jiřina Bohdalová, Václav Jílek, František Němec, Filip Blažek, Jiří Schmitzer, Josef Dvořák, Jan Hrušínský, Viktor Preiss, Petr Kostka, Martin Kraus (více)
(další profese)

Epizody(7)

Doktorka Kalendová, advokátka v důchodu, často pomáhá svému vnukovi Kamilovi, nepříliš šikovnému policistovi, řešit vraždy. Nebojí se vyšetřovat v přestrojení, v čemž jí pomáhá i to, že je ochotnicí a má spoustu kostýmů. (Česká televize)

Videa (6)

TV spot 4

Recenze (133)

otík 

všechny recenze uživatele

Díly: 1. Zabijáci doktorky Kalendové - příjemná kriminálka, ve které Bohdalka jako dr. Kalendová pomáhá svému vnukovi Michalovi s pátráním po zadavateli vraždy a následné vraždy vlivné hlavy podsvětí. Do toho ještě příběh s dvěma bezdomovci, láskou a výpovědí v práci, 60 %. 2. Hřích profesora Sodomky - herecký koncert Preisse a Bohdalky. Velice dobře stavěný příběh, ve kterém se nejdříve stane nešťastná smrt studenta, kterou však zúčastněné strany ze svých důvodů kryjí. Bohdalka tak přijíždí jako profesorka na Gymnázium, aby svému vnukovi pomohla s pátráním, 80 %. 3. Tajná mise docentky Rybkové - hodně vykonstruovaný detektivní příběh s od začátku zjevným vrahem, zbytečně dlouhé, místy však příjemně komplikované. Bohdalka v sanatoriu pro tlusté pátrá po podrobnostech o Michalově přítelkyni a zároveň řeší smrt budoucí ženy majitele sanatoria, 60 %. 4. Smrt lobbisty Mansdorfa - strašně pomalý, nudný a nezajímavý díl, místy dokonce otravný. Na začátku je Michal vyhozen od policie, pak se stane podezřelým z vraždy vlivného lobisty a je nutno zapojit babičku, aby něco vypátrala a našla skutečného vraha. Směs náhodných a uboze vykonstruovaných skutečností. Špatný díl. Jediné dobré je, že Bohdalka líčí Postlerové scény z filmu Ucho, kde sama hrála, 20 %. 5. Vražda poštovní doručovatelky - tento díl se velmi povedl. Napínavý, místy i strašidelný, výborně scénáristicky i režisérně zvládnutý. Bohdalka pátrá po vraždě své kamarádky - poštovní doručovatelky, a tak sami bere na sebe oblek pošťačky a zaplétá se do událostí kolem ztracené výherkyně milionu korun, hrozného smradu v ulici a neustále štěkajícího psa. Michal nachází novou přítelkyni, bohužel měl zase špatný výběr. Ale aspoň se vrací k policii, 80 %. 6. Archiv Felixe Burgeta - dr. Kalendová se odjíždí léčit na venkov, místo ní se jede do Prahy její jednovaječné dvojče teta Stáňa. Samozřejmě se zaplete do procesu a vražd kolem dříve zavražděného a velmi vlivného Felixe Burgeta. Tetka ale spíše vše kazí a tak je načase zavolat do pátrání doktorku Kalendovou. Spíše vtipně laděný díl, který je zbytečně dlouhý, na druhou stranu je ale také docela příjemný. Oddychovka se třemi vraždami za 60 %. 7. Proces doktorky Kalendové - poslední díl pěkně a příjemně uzavírá celý cyklus. Kalendová přijme do svého bytu mladíka, kterému někdo zabil matku a nevlastního otce. Časem se však ukáže, že není vše, jak se na první pohled zdálo a že i první dojem může klamat, 60 %. Celkově jsem s cyklem spokojen, nemám s ním problém, jen v posledních dvou dílech natočených v roce 2012 už je vidět, že i Bohdalka stárne. PS: Poslední dva díly (Archiv Felixe Burgeta, Proces doktorky Kalendové) jsou na rozdíl od pěti předchozích dílů natočeny až v roce 2012. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Doktorka Kalendova ( Jiřina Bohdalová ) řeší zapeklité příběhy vražd na vlastní pěst. Menší překvapení a nečekal bych celkem poutavé díly, jelikož se jedná o sedm x 1,5 hodinové filmy, tak čas utíkal jak voda a napětí působilo dost solidně.¨ Zabijáci doktorky Kalendové ( Hodnocení: 4/10 ); Hřích profesora Sodomky ( Hodnocení: 8/10 ); Tajná mise docentky Rybkové ( Hodnocení: 5/10 ); Smrt lobbisty Mansdorfa ( Hodnocení: 6/10 ); Vražda poštovní doručovatelky ( Hodnocení: 7/10 ); Archiv Felixe Burgeta ( Hodnocení: 6/10 ); Proces doktorky Kalendové ( Hodnocení: 7/10 ); / Viděné epizody *7.dílů / Zhlédnuté vše ( Hodnocení: 6/10 ) ()

Reklama

rodo 

všechny recenze uživatele

Tento seriál měl opravdu velký potenciál, protože se mohl stát příjemnou komediální detektivní sérií. Bohužel zůstalo vše na půli cesty. V první řadě mi vadí přílišná doslovnost a předvídatelnost jednotlivých případů. Všechno je tu vysvětleno a skoro nic není ponecháno na diváka. Dalším aspektem, který mně přímo irituje, je neuvěřitelně infantilní humor. Pitvoření Jiřiny Bohdalové, kterou jinak jako herečku hodně uznávám, tady získává v některých pasážích až obludných rozměrů. Dále nechápu tu spoustu nelogických a nereálných situací. Jen za dva díly už je nestačím ani počítat. Mrzí mě to, protože jsem se docela i těšil na příjemné odlehčené detektivky a místo toho nám režisér Zelenka servíruje polopaticky vysvětlované případy s nepříliš povedeným komediálním střihem. Škoda ... ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Taková ta klasická tvorba pro prázdninové večery (kdy se málokdo dívá na TV). Dámy po sedmdesátce možná budou nadšeně aplaudovat, publikum jiné věkové kategorie najde mnoho much. Mě osobně lehce infantilní pojetí příběhů dr. Kalendové nevadí, po třetím shlednutí celé série už ani neproklínám jejího dementního vnuka s úsměvem a výrazem typu "navždy debil". Prostě zakázka na klíč, líbivé, středoproudé až stereotypní. Na druhou stranu - proč ne? Občas jsem se i upřímně zasmál. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ach, ty seriály! Opravdu těžko se tohle dílo hodnotí. V sedmi delších epizodách jsou povedené krimi zápletky s těmi, které svým průběhem připomínají trapnou frašku. A jsou ve většině. Člověk se neubrání pocitu, že to není tak špatné, když v tom hraje naše legendární herečka. Jenže šestá část doslova zkouší, co divák ještě je schopen akceptovat jako kriminální zápletku. Naopak sedmá část a pátá je nadprůměrná. Bohužel zrovna druhá půlka závěrečné epizody už tak kvalitně nepůsobí. Chtějí si tvůrci dělat z detektivních seriálů legraci? Parodují je? Či snad tohle máme brát vážně a jak už to tak bývá, Češi vloží kapku humoru prakticky do čehokoli. Těžko říct. Chvílemi to funguje jako neskutečná prča, chvíli jako dobře napsaný případ a chvíli ani jedno z toho. Na dvě hvězdy to s vypětím všech sil dotáhla J. Bohdalová a ty dva docela napínavé případy. ()

Galerie (223)

Zajímavosti (27)

  • Svou základnu měli bezdomovci na Smíchovském nádraží. (sator)
  • Babička (Jiřina Bohdalová) čte knihu „Gangsteři z Východu - nové cesty zločinu“ od Jürgena Rotha. (sator)
  • V epizodě „Smrt lobisty“ Kalendová (Jiřina Bohdalová) při úklidu ve vile se zmíní film Ucho (1970), ve kterém její představitelka Jiřina Bohdalová hrála. (vyfuk)

Reklama

Reklama